MERSİN BAROSU:``SUSMAYACAĞIZ``

Adli yıl açılışında Baro Başkanı Alpay Antmen, Hiç kimse heveslenmesin yargının kurucu üç unsurundan biri olan avukatlık mesleği ve avukatları susturmak ve sindirmek olanaklı değildir” dedi.

Gündem 2.09.2013 12:28:39 0
MERSİN BAROSU:``SUSMAYACAĞIZ``

 

Adli yıl açılışında Baro Başkanı Alpay Antmen, “Hiç kimse heveslenmesin yargının kurucu üç unsurundan biri olan avukatlık mesleği ve avukatları susturmak ve sindirmek olanaklı değildir” dedi.

 

 

Yeni adli yıl açılışı Mersin’de de törenlerle başladı. Mersin Barosu Başkanlığı tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda resmi tören düzenlendi. Mersin Barosu Başkanı avukat Alpay Antmen, CHP il Başkanı Faruk Akar ve Tabip Odası Başkanı Dr. Galip Kırıcı ile çeşitli meslek odası ve sivil toplum kuruluşlarının destek verdiği törene çok savuya avukatta katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan tören Baro Başkanı Antmen’in basın açıklaması ile devam etti.

 

YARGI AÇIKÇA SİYASALLAŞMIŞTIR

 

Antmen, konuşmasında yargının siyasallaşmasına vurgu yaparak şunları söyledi; “Bu gün 2 Eylül 2013, bu gün yeni bir adli yıla başlamanın mutluluğu ve heyecanı içindeyiz. Her şeye rağmen; hukuka güveniyoruz, hala umutluyuz, hala inançlıyız, hala kararlıyız…

12 Eylül Anayasası ile kaldırılan hakim bağımsızlığı yetmemiş eski HSYK’ya yapılan eleştiriler aşılarak, 12 Eylül 2010 Anayasa değişikliği sonrasında yeni HSYK ile bir de yargı açıkça siyasallaşmıştır. Siyasi iktidarlara boyun eğen yargıdan adil karar beklemek hayaldir. Unutmayınız; hukuksuzluklar karşısında sessiz kalmak, yapılan ve yapılmak istenen bu yanlışlara ortak olmak demektir.  Ülkemizin yargı sisteminde yaşanan ve son yıllarda kaygı verici boyutlara ulaşan gelişmeler nazara alındığında; KCK, Balyoz, Ergenekon gibi davalar düşünüldüğünde evrensel hukuk kurallarının dışına çıkan yasal düzenlemeler ve uygulamalar karşısında insanlarımızda adalete olan güven sarsılmıştır. Kuvvetler ayrılığı sisteminin ödünsüz uygulanması, yargının tam bağımsız ve tarafsız olması, adil yargılanma hakkı ve savunma hakkı önünde engellerin kaldırılması yeni adli yılda beklediğimiz en önemli öğelerdir. Geçen adli yılda Danıştay 8. Dairesi’nin 2012/5257 esasına kayıtlı dosya üzerinden verdiği ‘yürütmenin durdurulması kararı’nın gerekçesi mesleğimize yapılan en önemli hakaret olarak Türk Hukuk tarihine geçmiştir.

 

AVUKATLAR SUSMAYACAK, SİNMEYECEK

 

Bilinmelidir ki, avukatın yargısal faaliyetteki rolü ve önemi, avukatlık mesleğinin bir kamu hizmeti ve görevi olduğunun açık, kesin ve her türlü şüpheden uzak delilidir. Avukatların olmadığı yargılama faaliyeti ortaçağda kalan engizisyon mahkemeleridir ve tiyatrodan başka bir anlam ifade etmemektedir. Ancak, hiç kimse heveslenmesin yargının kurucu üç unsurundan biri olan avukatlık mesleği ve avukatları susturmak ve sindirmek olanaklı değildir.

Avukatlar, Mersin Barosu ve tüm barolar olarak yeni adli yılda mesleğimiz üzerine kondurulmaya çalışılan ya da çalışılacak kara bulutları engellemek yanında; hukukun üstünlüğü, adaletin herkes için daha kolay ulaşılabilir olması, adaletin süratle tecelli etmesi, tam bağımsız yargı, adli yargılanma hakkı, sınırsız savunma hakkı ve evrensel hukuk normlarının geçerli olması mücadelesinde yılmayacağız.

Mersin özelinde ise: Mersin Barosu, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve adalet düşüncelerini savunmaya aralıksız devam edecek ve Mersin’in barış, hoşgörü, ötekileştirmeme, diyalog, her fikre değer verme anlayışını özümseyerek, kente katkı vermeyi de ihmal etmeyecektir.

Ülkemiz genelinde; yargı tam bağımsız olsun, adil yargılanma hakkı ve savunma hakkı kısıtlanmasın ülkemizde hep sevgi, kardeşlik, barış hakim olsun diyoruz. Dünyada ise her türlü savaşa hayır; her türlü zülüm, katliam, insan hak ihlalleri olmasın diyoruz.

Sadece mesleğini yaptığı için özgürlüğünden mahrum bırakılan tüm avukat meslektaşlarımızın ve basın mensuplarının da yeni adli yılda özgürlüklerine kavuşmasını diliyoruz. Bu itibarla adli yıl tüm hukuk camiasına avukat, hakim savcı, adliye çalışanı ve tüm halkımıza hayırlı olsun diyoruz. …Ve en son olarak; Ey halkımız unutma: nerede hak ihlali varsa biz barolar ve biz avukatlar orada olacağız; Hukukun üstünlüğü için, tam bağımsız ve yandaş olmayan yargı için adil yargılanma hakkı için, savunma hakkı için ve mesleğimiz için yıkılmaz kaleler olarak dimdik ayaktayız…”.dedi.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN

 


20.8° / 11.5°
  • BIST 100

    10056,00%-1,59
  • DOLAR

    32,23% -0,10
  • EURO

    34,77% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2424,29% -0,01
  • Ç. ALTIN

    3924,06% 0,00