MERSİN`DE CİNSİYETE DAYALI ŞİDDET PANELİ

Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, kadına şiddete karşı önce erkeklerin eğitilmesi gerektiğini söyledi.

13.03.2015 18:47:18 0
MERSİN`DE CİNSİYETE DAYALI ŞİDDET PANELİ

Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, kadına şiddete karşı önce erkeklerin eğitilmesi gerektiğini söyledi.

Mersin Barosu'nun 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri devam ediyor. Bu kapsamda Baro Gökdelen Hizmet Biriminde; "BM Kalkınma Programı ile Cinsiyete Dayalı Şiddet Olgusu" paneli düzenlendi.

Mersin Barosu Yönetim Kurulu Sayman Üyesi İlkay Şahin'in moderatörlüğünü yaptığı panelde; Adana Barosu'ndan avukat Muhal İkikardeş, Gaziantep Barosu'ndan avukat Deniz Duran, Hatay Barosu'ndan avukat Meral Asfuroğlu, Kilis Barosu'ndan avukat Hüseyin Levent Külekçioğlu, Mersin Barosu'ndan Kadın Hakları Merkezi Başkanı avukat Seher Yalçınkaya Çetin ve Osmaniye Barosu'ndan avukat Ebru Çoşkuner konuşmacı katıldı.

Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, Osmaniye Barosu Başkanı Dilem Aksoy, Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, Kilis Barosu Başkanı Muammer Fazlıağaoğlu ile çok sayıda avukatın katıldığı panelde, cinsiyete dayalı şiddet olgusu tartışıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Şerife Arıcı Yıldız yaptı.

“İKİ KADINDAN BİRİ ŞİDDET MAĞDURU”

Daha sonra söz alan Başkan Alpay Antmen, Türkiye'de iki kadından birinin şiddet mağduru olduğunu söyleyerek, "Ülkemizde Özgecan etiketiyle atılan twett sayısı 3,5 milyondur. Ülkemizde yetkililere bildirilmeyen kadına yönelik şiddet olaylarının oranı yüzde 89'dur. Son 5 yılda basına yansıyan kadın cinayetlerinin sayısı bin 134'dür. Bu kadınların yüzde 56"sı kocası veya sevgilileri tarafından öldürülmüştür. Ülkemizde 15 yaş üstü kadınlarda fiziksel veya cinsel saldırıya uğrama oranı yüzde 42'dir. Tecavüze uğrayan kadınların üçte biri 12-17 yaş aralığındadır. Türkiye; cinsiyet eşitsizliği endeksinde 142 ülke içerisinde 125'inci sıradadır. Ülkemizdeki bu acı tablo Mersin'de de farklı değildir. Mersin Barosunca 2013 yılında kurulan Kadın Hakları Merkezi'ne ilk yıl 25, 2014'te 254, son 2,5 ayda ise 50 şiddet mağduru kadının başvurusunu alınmıştır.

“ERKEKLER EĞİTİLMELİ”

Bu rakamlar karşısında hiç bir şey söylemeye gerek yok. Ancak durum oldukça vahimdir. Toplumun temeli kadındır. Cennet anaların ayağı altında diyor, uğurlarına insan canına kıyıyoruz ama kadına şiddet Türkiye'de sistematik bir şekilde sürüyor. Bu utanç tablosu biz erkeklerin o yüzden erkeklerin eğitilmesi gerekiyor. Bu nedenle stajyerlerimize cinsiyet eşitliği dersi vermeye başladık. Çözüm üretemezsek Türkiye kadınları kaybedecek ve toplum çökecek” diye konuştu.

“ŞİDDETE KARŞI DAHA ÇOK BÜTÇE AYRILMALI”

Daha sonra panelde ilk sunumu yapan Birleşmiş Milletler Uzmanı Seher Alacacı da, cinsiyete dayalı şiddete karşı etkin mekanizmalar kurulması gerektiğini söyleyerek, "Çünkü birbirinden kopuk politikalarla bir yere varamadığımızı son dönemlerde daha yakından gördük. Devlet kurumlarının koordinasyon anlamında acil ve somut adımlar atması gerekiyor. Karar vericilerin de olayı sahiplenmesi gerekiyor. Çünkü bazen kişiler o konudaki politikaları değiştirebiliyor ama sağlıklı bir süreç için işleyişin kurumsallaşması gerekiyor. Örneğin uluslararası standartlara uygun yasalar çıkıyor ama uygulamada eksiklikler görülebiliyor. Ayrıca cinsiyete dayalı şiddete yönelik daha fazla bütçenin arttırılması da ayrıca önemli bir konudur" dedi.

“KOORDİNASYONSUZLUK VAR”

Daha sonra söz alan Adana Barosu avukatlarından Muhal İkikardeş de, Adana Barosu olarak; son iki yılda özellikle meşhur 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına karşı şiddetin önlenmesi yasasına yönelik çalıştıklarını söyledi. "6284 sayılı yasa; Türk Ceza Kanunu'nda kadına şiddete karşı etkin çözümler üretilemediğinin görünmesi üzerine çıkan bir yasadır. Bakanlık bu kanun uygulanmasında kamu ve STK'ların işbirliği yapması zorunluluğunu vurgular. Adana'da kanun kapsamında ŞÖNİM ile diğer kurumlar arasında yapılması gereken toplantılara biz de katılıyoruz ama bu toplantılar bir yıldır yapılmıyor. İşte işin ciddiyetsizliği ve koordinasyon eksikliği açıkça ortaya çıkmaktadır. Koordinasyon kanunlarla zorunlu ama yok. Kadına karşı şiddette yapmış olduğumuz çalışmalar, çalışan kurumun başındaki yetkilinin ilgisi ile yürüyor. Rüzgar esti vali değişti dolayısıyla biz hala toplantı yapamıyoruz" dedi. 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


21.8° / 10.9°
  • BIST 100

    10268,14%-0,09
  • DOLAR

    32,23% -0,29
  • EURO

    34,78% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2417,41% 1,01
  • Ç. ALTIN

    3897,47% 0,30