MENİSKÜS VE YIRTIĞI SADECE SPORCU HASTALIĞI DEĞİLDİR!

Özel Mersin Sistem Cerrahi Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ali Yılmaz, özellikle sporcu hastalığı olarak bilinen menisküs, menisküs yırtıkları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Sağlık 10.06.2016 10:22:22 0
MENİSKÜS VE YIRTIĞI SADECE SPORCU HASTALIĞI DEĞİLDİR!

Özel Mersin Sistem Cerrahi Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ali Yılmaz, özellikle sporcu hastalığı olarak bilinen menisküs, menisküs yırtıkları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Çoğunlukla sporcu hastalığı olarak bilinen menisküs yırtıklarının, kişinin ani yön değiştirmesi ve durması sırasında ortaya çıkabileceğini söyleyen Yılmaz, ağrı, şişlik ve dizin bir anda kilitlenmesine yol açabilen menisküs yırtıklarının, bebeklik çağından itibaren, doğuştan anomalileri zemininde de gelişebileceğini söyledi.

ANİ HAREKETLERE DİKKAT

Menisküsün, diz ekleminde bulunan kıkırdak bir yapıya sahip olduğunu da ifade eden Yılmaz, “Dizin sabit olmasını ve vücut ağırlığının dengelenerek dizlere eşit oranda yayılmasını sağlar. Menisküs yırtığı, dizin aniden dönmesi veya bükülmesi ile oluşmaktadır. Dış menisküste görülen doğuştan bozukluk, sporcularda meydana gelen yırtıklar ve ileri yaşlarda gelişen menisküs yaşlanmaları olarak 3 grupta sınıflandırılır. Genellikle sporcularda görülür ancak günlük yaşamda yapılan ters bir hareket veya atılan yanlış bir adım, dizin burkulmasına ve menisküsün yırtılmasına sebep olabilmektedir. En sık görülen belirtileri, ağrı, boşalma hissi ve dizde şişliktir. Büyük yırtıklarda menisküs parçası yer değiştirerek, diz içine kaçarak dizin kitlenmesine yol açar ve kişinin yürümesini zorlaştırabilir” dedi.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Menisküs ve menisküs yırtıklarında kişiye özel modern tedavi yöntemlerinin uygulandığı bilgisini de veren Op. Dr. Yılmaz, “Dinlenme, soğuk uygulama, egzersiz programı, ağrı azaltıcı ilaç tedavileri ile şikâyetler ortadan kalkmıyorsa, kapalı ameliyat olarak adlandırılan artroskopi önerilmektedir. Bu uygulamada özel aletlerle diz ekleminin içerisine girilerek eklem içi menisküsler, bağlar ve kıkırdaklar ekrana düşürülen görüntülerde incelenmektedir. Menisküs yırtığı gözlendiğinde; yırtığın şekli ve bölgesi, hastanın yaşı, sosyokültürel durumu ve mesleği göz önüne alınarak kısmi olarak alınmakta veya tamir edilmektedir. Cerrahi müdahale kapalı yöntemle yapıldığı için hastanın iyileşme süreci daha çabuk olmaktadır. Ameliyatta yırtık kısım çıkarılmış ise ameliyat sonrası hasta günlük yaşamına kısa sürede geri dönebilmektedir. Eğer menisküs yırtığına dikiş uygulanırsa, yaklaşık 3-4 hafta süreyle dize yük vermeden koltuk değneği desteği ile yürümek, kas gücü ve eklem hareketlerini kaybetmemek için fizik tedavi ve ev egzersizleri uygulamak gerekmektedir. Menisküs yırtığının oluşmaması için diz çevresi kasları güçlendiren egzersizler yapmak, dizi zorlayıcı hareket ve aktivitelerden kaçınmak, kilo almamak, sportif aktiviteler öncesi yeterli ısınma yapmak çok önemlidir” şeklinde konuştu.

 
 
ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN

25.5° / 14.2°
  • BIST 100

    10045,70%-0,37
  • DOLAR

    32,43% -0,08
  • EURO

    34,74% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2418,84% -0,12
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00