MEMUR MAAŞ MUTEMETLERİ HAKSIZLIKTAN ŞİKAYETÇİ

Memur maaş mutemetleri, `GİH personeline yapılan haksızlıkları kalksın`

Gündem 21.11.2014 10:55:39 0
MEMUR MAAŞ MUTEMETLERİ HAKSIZLIKTAN ŞİKAYETÇİ

Memur maaş mutemetleri GİH personeline yapılan haksızlıklar için basın açıklaması yaptı. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 10. Maddesinde yer alan ‘’Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar”, Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde Anayasanın eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun Kariyer ve Liyakat ilkeleri gereğince de bu durum aynıdır.
Ancak sözkonusu toplamda en çok personele sahip olan G.İ.H. Sınıfı olunca eşitlik, liyakat, kariyer gibi kelimelerin anlamı kalmıyor, adeta eşitsizliğin, haksızlığın bataklığına dönüşüyor. G.İ.H. Personeline yapılan adaletsizliklerin giderilerek bu güne kadar haksızlığa uğramış personelinin haklarının iade edilmesi gerekmektedir.
Nedir bu eşitlik ilkelerini bozan sorunlar bu sorunlara birde www.memurmaasmutemeti.com uzman mutemet yazarların gözü ile değinelim.
GİH Personelinin Özlük Hakları Öğrenime Göre Düzenlenmeli
Genel idare hizmetleri sınıfı memurları arasında yüksekokul, fakülte veya Yüksek Lisans mezunu memurun, ortaokul mezunu bir memura göre eğitim durumuna istinaden özlük haklarında bir farkı bulunmamaktadır.
Genel idari hizmetler sınıfında görev yapan memur, veri hazırlama kontrol işletmeni, vb. unvanlarında bulunan memurların eğitim durumları dikkate alınmamakta ve yüksek okul mezunu, fakülte mezunu, yüksek lisans mezunlarına çok büyük haksızlık yapılmaktadır. Bu kişiler görmüş oldukları eğitimin karşılığını alamamaktadır. Adeta negatif ayrımcılık uygulanmaktadır. Bu hizmet sınıfı memurların özel hizmet tazminatı eğitim durumuna bakılmaksızın % 55 le sınırlandırılmış ve sonucunda bugün sağlık hizmetleri sınıfında Lise mezunu sağlık personelin özel hizmet tazminatı oranları %72, öğrenim süreleri yüksek okul mezunu olanların %90, 4 yıl öğrenim süresi olan sağlık personelinin özel hizmet tazminatı ise % 97’dir. Bu oranları paraya çevirecek olursak, sağlık bakanlığında çalışan bir lisans mezunu VHKİ ile lise mezunu hemşire arasında kıyaslama yapılırsa ek ödemesi ile birlikte 500 tl. ücrete kadar lise mezunu olan hemşire daha fazla almaktadır.
Döner sermaye ek ödeme eşit dağıtılmalı
Lisans mezunu VHKİ’nin mağduriyeti daha bitmedi. Döner sermaye ek ödemede mağduriyet devam ediyor.Lise mezunu hemşire kadro unvan katsayısı 0,40 ile çarpılırken lisans mezunu VHKİ’nin 0,25 ile çarpılıp tavan ek ödeme katsayısı da düşürülüp lisans mezunu VHKİ’nin döner sermaye ek ödemeden pay alması engellenmektedir.
Yıpranma payı tüm sağlık çalışanlarını kapsamalı
Sağlık bakanlığında GİH personelinin de yıpranma payı çerçevesi dışında bırakmaya çalışması da GİH sınıfının mağduriyetidir. Doktorun ya da hemşirenin hasta muayenede bulaşıcı hastalık kapma riski var ise hemen yanında ki kayıt memurunun da o kadar bulaşıcı hastalık riski kapma ihtimali vardır.
Hizmet birleştirmeye GİH personelide dahil edilmeli
657 Sayılı Devlet Memurluğu Kanununun 36’ncı maddesinin “C” bendine göre; Teknik Hizmetler, Sağlık Hizmetleri, Avukatlık Hizmetleri, Basın Kartı sahipleri gibi hizmetleri olup da sonradan memuriyete girenlerin, özel sektörde çalıştıkları sürelerinin 3/4’ü; özel okullarda öğretmenlik veya yöneticilik yaparak, sonra da MEB emrinde göreve başlayanların özel’deki hizmetinin 2/3’ü memuriyetten kazanılmış hak aylığı derece ve kademesinden sayılıyor, fakat Genel İdari Hizmetler (GİH) sınıfındaki memurların özelde geçirdikleri sürenin % 0 (yüzde sıfırı) kazanılmış hak aylığı derecesinden sayılıyor.
Bu ne anlama geliyor. Özel sektörde Lisans Mezunu olarak, 10 yıl görev yapan şirket müdürünün, memuriyete geçmesi halinde, özeldeki hizmetinin sıfırlanması anlamına geliyor. Diğer taraftan lise mezunu hemşirenin özelde geçirdiği 10 yıllık sürenin ¾ hizmete sayılıyor. Sonucunda hem emekli olurken hem maaş alırken ve yıllık izin sürelerinde de 3 haftaya çıkarak lise mezunu hemşire yine açık ara önde gidecektir.
Yan Ödemeler artırılmalı
GİH personelin Ek Göstergesi, İş Güçlüğü, İş Riski, Temininde Güçlük ve Mali Sorumluluk Zammı ve Özel Hizmet Tazminatı diğer hizmet sınıflarının içinde en düşük olanıdır.
Giyecek yardımı yeniden düzenlenmeli
Maalesef GİH personeline yapılan haksızlar daha bitmedi. Giyecek yardımı da VHKİ memurlar sınıflar arasında en azını almaktadır.
Ünvan değişikliği ve Görevde Yükselme sınavları her yıl yapılmalı
GİH personeline Ünvan değişikliği ve Görevde Yükselme sınavlarının düzenli olarak her yıl yapılmalıdır. Gih personeli bu sınavı dört gözle beklemektedir çünkü kendini GİH sınıfından kurtarmanın tek yolu bu olduğunu düşünmektedir.
Eşitsizliğin açtığı yara kapatılmalı
GİH personeli mali yönden her geçen gün erimeye devam edecektir. Tüm bunların sonucunda GİH personeli iş hayatında huzursuz olmaktadır.
Saydığımız tüm mağduriyetler sadece Anayasamızın 10. Maddesine aykırı değil aynı zamanda toplumumuzun bazı tabu olmuş örf ve adetlerine de ters düşmektedir. Örnek bir hikaye ile açıklayalım bunu bir baba 2 oğlunu da okutmaya çalışıyor. Oğullarından biri iktisat fakültesini bitirip babasının göğsünü kabartıyor. Diğer oğlu ise sağlık lisesini bitirip ben okumayacağım baba diyerek iş hayatına atılıyor. Bu iki kardeş bir gün aynı yerde çalışmak zorunda kalıyor. Birbirlerinin maaşını babaları üzülmesin diye babalarına söylememe kararı alıyorlar. Bu durum mağduriyet değil utanç vericidir. Toplumumuzda tabu olmuş ‘’okudu adam oldu’’ anlayışını da yıkmaktadır. Bunun konumuzla ne ilgisi var demeyin bir devletin yapı taşları o toplumun kültürü ile oluşur siz bunu yıkarsanız devletin yapı taşlarını da yıkmış olursunuz.
GİH Personeli neden unutuldu. Nerede hatalar yapıldı

Bu başlık bize göre iki maddedir.
1)-Kendi Hatamız
Günümüzde Gih personeli yeni yeni sesini çıkartmaya başladı yeni nesil Gih personeli bu durumu hazmedemiyor. Peki şimdiye kadar eski nesil Gih personeli neden hiç sesini çıkartmadı. Neden yıllardır bu haksızlığı kabullendi. Neden aynı hatayı yapmaya devam ediyorlar. Neden destek istendiği zaman benim şurada emekliliğime ne kadar kaldı. Bizden bu işler geçti artık gibilerden sözler ile sorunları geçiştiriyor. Gih personelin çoğu eski nesil memurlardır sizler destek vermez iseniz gençler bu işi nasıl başaracak.45 tl sendika yardımı cepte kar deyip hakkını aramamak olmaz. Bunun özeti nedir biliyor musunuz? Kocasından her gün dayak yiyen kadınların ehh ne yapalım işte daha iyisini mi bulacağız. Demekten bir farkı yoktur. Haberiniz yok dayak yemekten ne siz emekli olabileceksiniz ne GİH huzurlu bir iş hayatı görebilecek. Bizler üstümüze düşeni yapmak için facebook ta ‘’GİH Personeli Haksızlıktan Şikayetçi’’ adlı grubu kurup sorunlarımızı ele almaya karar verdik.
Facebook grup adresimiz https://www.facebook.com/groups/790028581018770/?fref=ts
2)Sendikaların Hatası
Sendika çok geniş bir kavram o yüzden kısa kısa değinmeye çalışacağız. Bu gün Gih personeli sorunlarını anlatmak için konfederasyonların iş kolları olan sendikalara başvurmaktadır. Tüm iş kolu sendikaları tabu olmuş aynı cevabı vermektedir. Konfederasyon konuyla ilgilenmektedir. İş kolu sendikaları önce kendi sorunlarını bilmelidir. İş kolu sendikası Gih personeline değinmez ise konfederasyon nereden haberi olacak. Sendikalar bugün bizden destek istiyor. Tamam gel destek verelim önce çık basının karşısına bu yazıyı oku. cevap olumsuz. Neden? Çünkü konu MEB İse çoğunluk olan öğretmenleri küstürürüz, Sağlık Bakanlığı ise çoğunluk olan sağlık hizmetleri sınıfını küstürürüz.Kim neden niye küsecek bugün sağlık sendikaları röntgen teknisyeni yıpranma payı alıyor, acil farkı alıyor da Laboratuar çalışanı teknisyen neden almıyor diye röntgenciyle kıyas yaparken sorun olmuyor da vhki ile hemşireyi kıyaslarken neden sorun oluyor. Kim neden küsüyor. Gih personeli üyeniz mi az bugün üyelerinizin en az %30 Gih personelidir.Gih personeli nasıl olsa sesini çıkarmayan üye deyip Gih personelini es geçmektedir.
Sendikaları birde tüm hizmet sınıfları için genel bir değerlendirmeye almak istiyoruz.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu. Hazır yufka icat oldu gelin hünerleri bozuldu. Sendika yardımı icat oldu sendikalar bozuldu.
Bugün sendika yardımı 45 tl 2015 yılında 60 tl olacaktır. Bir personelden ortalama aylık sendika kesintisi 9-10 tl dir.3 ayda kesilen para 30 tl sendika yardımı 60 tl olduğundan memur 30 tl karda kalacaktır. Durum böyle olunca memurlar sendikaya üyeliği haklarını arasınlar diye değil 30 tl karı almak için üye olmaktadır. Sonucunda sendikacılarda icraat yerine üye toplama yarışına girmektedir. Günümüzde sendikacıların üye sayısı artırmak için icraatlarına bağlı olarak değil de sendika temsilcisi iyi pazarlamacı geniş çevresi olan ağzı laf üreten sendika temsilci arayışına başvurmaktadırlar. En iyi üyelik kim satar politikası vardır.
Önerim memurlara verilen sendika yardımının kaldırılmasınıdır. Neticede sendikaların kalitesi artacaktır. Düşünsenize memur sendikaya üye olup cebinden 9-10 tl hiç karşılıksız para çıkartıp verecek sendikalarda icraat göstermeyecek. Bu durumda amacının dışına çıkan sendikalar hak ettiği yeri bulamayıp silinip gidecektir.Belki sendikacılar bu teklifimize çok kızacaktır ama icraat ön plana çıkıp hak ettiği konuma gelen bir sendika olma avantajıda yakalayacaklardır.
Tüm GİH personelimizi facebook ta yeni kurulan ‘’GİH Personeli Haksızlıktan Şikayetçi’’ grubuna katılımlarını bekliyoruz.Gruba destek vermek için aşağıdaki linki tıklayınız.
https://www.facebook.com/groups/790028581018770/?fref=ts
Grubumuza sendika temsilcilerini de davet ediyoruz.
Bu yazı dizimizi resmi bir yazı gibi değil de daha çok diyolog hikâye tadında yazmaya çalıştık. Birde böyle deneyelim dedik belki birileri bu yazıdan anlam çıkartır. Bu yazı dizimiz de sorunlara değindik.Önümüzdeki günlerde ise çözüm yollarını yazacağız.


31.3° / 19.3°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19