Mehmet Sincar, Mezarı Başında Anıldı

Batman`da 4 Eylül 1993 tarihinde Elma Sokak`ta uğradığı silahlı saldırı sonucu DEP İl Yöneticisi Metin Özdemir ile birlikte katledilen dönemin DEP Mardin Milletvekilli Mehmet Sincar için MEYADER öncülüğünde İpekyolu Şehitlik Mezarlığı`ndaki mezarı başında

Polisiye Haberler 6.09.2013 17:34:12 0
Mehmet Sincar,  Mezarı Başında Anıldı

Mehmet Sincar, binlerce kişi tarafından mezarı başında anıldı
Batman`da 4 Eylül 1993 tarihinde Elma Sokak`ta uğradığı silahlı saldırı sonucu DEP İl Yöneticisi Metin Özdemir ile birlikte katledilen dönemin DEP Mardin Milletvekilli Mehmet Sincar için MEYADER öncülüğünde İpekyolu Şehitlik Mezarlığı`ndaki mezarı başında anma etkinliği düzenlendi. Etkinlik öncesi, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak,Kızıltepe Belediye başkanı Ferhan Türk ve Mardin bölge belediye başkanları yanı sıra binlerce yurttaş özgürlük Meydanı`nda biraraya geldi. 
Mezarlıkta sona eren yürüyüşün ardından Sincar`ın mezarına karanfiller bırakıldı. Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başlayan anmada ilk konuşmayı yapan Mehmet Sincar`ın eşi Cihan Sincar, eşinin yaşamını yitirişinin 20`nci yılında olduklarını hatırlatarak eşi ve yoldaşlarının tek amacının Kürt halkının özgürlüğü olduğunu söyledi. Sincar, "Mehmet`in tek umudu ve hedefi Kürdistan`ın özgürlüğü ve Kürt halkının kendi topraklarında tüm dünya halkları gibi yaşama arzusu ile mücadele ediyordu. Ancak 20 yıldır katilleri ortaya çıkartılmamış ve yargılanmamıştır. Biz de buradan her anmada söylediğimiz gibi onların mücadelesi mücadelemizdir onların hayalleri olan özgür Kürdistan`da ya yaşam ya uğruna ölüm diyorum" diye konuştu. 
Kürt halkının mücadelesinin, Mehmet Sincar ve onun gibi canını feda edenlerin sayesinde bugünlere geldiğini ifade eden Ahmet Türk ise "Bugün şehit Mehmet Sincar için binlerce kişi alanlara döküldü. Çünkü onlar büyük emek ve bedeller ödeyen bir ailenin ferdidir. Onunla kısa bir süre de olsa mücadele alanında birlikte olabildik. Onun ve canını veren değerli arkadaşlarının emeği ve fedakarlığı hayat bulmuş Kürt halkının kazanımları bu seviyeye gelmiştir. Kendisini saygı ve minnetle anıyorum" dedi. 
Devletin, Ergenekon ve uzantılarından Mehmet Sincar`ın katledilişine dair tek bir soru dahi sormadığına dikkat çeken Selahattin Demirtaş, Sincar`ın katledilmesinin devletin organizeli cinayeti olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: "Uzun zamandan sonra katillerini bulamayanlardan biridir Mehmet Sincar cinayeti. Mezarı başında bulunduğumuz bu halk temsilcisinin katilleri gizli değildir. Örtülü bir cinayeti değildir. Bizzat devlet eliyle, devlet kontrolü ile devlet tetikçileri tarafından katledilmiş bir halk vekilinin mezarı başındayız. Maalesef bunca zamana rağmen halen devlet bunun hesabını vermemiş, halen devlet partimizden ve ailesinden özür dilememiştir. İşte Ergenekon davasında yargılanan ve dışarıda bulunanlara bu cinayetin sorulması gerekmekteydi. Fakat bugüne kadar AKP dahil hiç bir hükümet bu cinayetlerin üzerine gitmemiştir. Ancak devlete şunu söylemek istiyorum; Mehmet Sincar`ı katlettiklerinde bu halk nasıldı? Şimdi nasıldır? Bu halkı yıldırmak ve teslim almak için Mehmet Sincar ve arkadaşlarını katlettiler, bir o güne baksın devlet, bir bugüne baksın devlet. Mehmet Sincar`ı öldürebilmiş mi? Mehmet Sincar`ın yoldaşlarını ve siyasi düşüncelerini öldürebilmiş mi? Aradan geçen bunca zamanda kaybeden kim olmuş? Bir dönüp baksınlar. Halkın şehitleri ölmez, halk davasına sahip çıktığı sürece şehitlerimiz ölmez. Ve şehitlerimizin bize bıraktığı miras boynumuzun borcu ve onurudur. Onların verdiği bedel boşuna gitmemiştir. Zulmün ve barbarlığın en yoğun olduğu dönemde değerli Mehmet Sincar ve arkadaşları bu halkın öncüleri oldular. Bugün de Ortadoğu`nun en büyük halk hareketiyiz. Kimin sayesinde? İşte bu mezar taşları sayesinde, işte şehitlerimizin yarattığı emek sayesindedir."


Anma etkinliğinin ardından etkinliğe katılan yurttaşlar, Şeyh Davut Yalçınkaya Halkevi`nde Mehmet Sincar için verilen mevlide katıldı. Mevlitte Sincar`ın hayatını anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.


ARTUKLU HABER AJANSI


23.2° / 12.9°
  • BIST 100

    10208,7%1,62
  • DOLAR

    32,38% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2404,51% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00