MAÜ`DE ``2023 VİZYONU VE YERLİ OTOMOBİL``KONULU KONFERANS

Mardin Artuklu Üniversitesi?nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek tarafından sunulan ?2023 Vizyonu ve Yerli Otomobil? konulu konferans çok yoğun ilgi gördü.

20.12.2017 11:01:25 0
MAÜ`DE ``2023 VİZYONU VE YERLİ OTOMOBİL``KONULU KONFERANS

Mardin Artuklu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek tarafından sunulan “2023 Vizyonu ve Yerli Otomobil” konulu konferans çok yoğun ilgi gördü.

 

Üniversitenin konferans salonunda düzenlenen ve Cumhuriyet tarihine dair yoğun bilgi paylaşımının yapıldığı konferansa; akademisyenler ve idari yöneticilerinin yanı sıra basın mensupları, STK temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

 

Türkiye’nin Cumhuriyet döneminde yaşanan endüstrileşme sürecinin sorunlarından ve çıkmazlarından bahseden Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Türkiye'nin ilk yerli otomobil üretme projesi olan "Devrim"in hazin hikâyesini ayrıntılarıyla ele aldı.

 

Devrim Projesi çalışma ekibinde yer alan yer alan mühendislerle birçok söyleşi yaptığını anlatan Şimşek, projenin azmin ve birbirine inanan insanların neleri gerçekleştirebileceğini gösteren bir başarı hikâyesi olduğunu ifade ederek, 


“Bu fedakâr mühendislerin bir kısmı benim yakın dostlarımdı. 1961 yılında dönemin Cumhurbaşkanının talimatı ile hayata geçirilen Türkiye'nin ilk yerli otomobilini üretme heyecanı ve endüstrileşme çabaları muazzam ve takdire şayandı. Dönemin koşullarına göre parmak ısırtan bir hızlılıkla kısa sürede 2 otomobil ve 7 motor üretilmişti.” bilgisini verdi.

 

Yerli otomobil sanayii hamlesinde bu projenin öncüsü ve mühendisleri arasında dönemin Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın yer aldığını ve büyük emek sarf ettiğine değinen Muhittin Şimşek, 


29 Ekim 1961 tarihinde Cumhurbaşkanını Hipodrom’ daki geçit resmine götürerek ‘görücüye çıkan’ ilk Türk otomobilinin performansının çok iyi olduğunu ve Cumhurbaşkanı tarafından proje yöneticilerinin ve mühendislerinin bu başarıdan dolayı tebrik edildiğini söyledi.

 

Bütün bunlara rağmen seri üretime geçilme noktasında bir talimatın verilmediğini ve Türkiye’nin kendi otomobilini üretebilecek güçte olduğunu savunanlara karşı muhalif yazıların basında sıklıkla yer aldığı ve projenin hayata geçirilmesinde ülkenin büyük bir mali kriz içine gireceği iddialarının oluştuğuna dikkat çeken Şimşek; o karanlık dönemin geride kaldığını belirterek beş büyük sanayi devinin yeni yerli Otomobil yapımı için kollarını sıvadığını ve 2019 yılında elektirikli otomobilin piyasaya sürüleceği müjdesini verdi.

 

"Türkiye'nin 2023 vizyonunu ve yerli otomobil konu olarak seçtik çünkü son zamanlarda gündemde en çok bu hususlar ele alınıyor. Geçmişini bilmeyen geleceğini bilemez, yakın geçmişimiz ile ilgili genç kardeşlerimizin bazı konuları öğrenmesi kanaatindeyim. Bir gerçek var o da şudur sıranın ön tarafında duran hocalarımız başımızın tacı ama esas gözümüzün nuru sizlersiniz. Çünkü bizi 2023 hedefine götürecek olan gençlerdir." sözleriyle üniversite gençlerinden büyük beklentilerinin olduğunun altını çizen Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Şimşek, öğrencilerin bu ülkenin kalkınması için var güçleri ile çalışmaları ve asla pes etmemeleri gerektiğini vurguladı. 

 

Mardin Artuklu Üniversitesinde kendisini ağırlamaktan dolayı mutlu olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Ahmet Ağırakça,
"Türkiye eskiden az gelişmiş ülke olarak kabul ediliyordu. Bugün bizim kalkınma notumuz 10.10 bu bir rekor, ne Çin'de var, ne Arjantin'de var, nede Avrupa ve Amerika kalkınma noktasında 2 veya 3 seviyelerde ama Türkiye'nin kalkınması harika bir atakla bütün sıkıntılara rağmen Türkiye'nin yerli otomobilini, tankını, savaş uçağını ve en gelişmiş helikopterini bunun yanında da yapacağı uçak gemisine doğru giden bir Türkiye olduğunu görüyoruz. Bu Türkiye'nin yeni vizyonunu değerli hocamızdan dinleme imkânını bulduk Mardin'e geldikleri için kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.

 

Konferans sonunda Prof. Dr. Muhittin Şimşek’in telif ettiği “Yarım Kalan Devrim Rüyası” kitabını kabul eden Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü üzerinde üniversite ambleminin yer aldığı teşekkür plâketini takdim etti.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


25.1° / 14.8°
  • BIST 100

    10319,96%1,59
  • DOLAR

    32,26% 0,32
  • EURO

    35,15% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2469,04% 0,06
  • Ç. ALTIN

    3948,78% 0,40