MARDİNLİ İŞ ADAMI KENAN KÖSEN'DEN MARDİN'E YATIRIM VE İSTİHDAM MÜJDESİ

Mardinli İş Adamı ve DEKİNSAN Grup yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kösen MARİŞ Mardinli iş Adamları derneğinin online olarak düzenlediği Mardin'e Yatırım Vizyonu Toplantısında çok önemli açıklamalarda bulundu.

4.04.2021 16:39:00 0
MARDİNLİ İŞ ADAMI KENAN KÖSEN

Mardinli İş Adamı ve DEKİNSAN Grup yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kösen MARİŞ Mardinli iş Adamları derneğinin online olarak düzenlediği Mardin'e Yatırım Vizyonu Toplantısında çok önemli açıklamalarda bulundu.

 

Online olarak MARİŞ Mardinli iş Adamları derneğinin düzenlediği  Mardin'e Yatırım Vizyonu konulu toplantıya katılan Mardinli İş adamı ve dünyanın en büyük 250 inşaat şirketinden biri olan   DEKİNSAN  Grup'un Yönetim Kurulu  Başkanı ve Mardin'i modern perakende markaları ile kavuşturan Mardian Mall'in yatırımcısı Kenan KÖSEN ,toplantı sırasında Mardin'e yaptıkları ve yapacakları istihdamı arttırıcı yatırımlarla ilgili detaylı bilgiler sundu.

 

Çok samimi ortamda geçen Online toplantıda DEKİNSN Grup ve yatırımları hakkında tanıtıcı bilgiler sunan İş Adamı Kenan Kösen,zaman zaman katılımcılarla da bire bir yaptığı konuşmalarla,işbirliğinin daha da arttırılması ve Mardinli İş Adamlarının Mardin'e daha çok yatırım yapmaları konusunda önerilerde bulundu.

 

Artuklu Haber'den Genel Yayın Yönetmeni Abdullah ORTAÇ'IN da katıldığı toplantı yaklaşık 2 saat sürdü.

 

Mardinli yatırımcı ve girişimcilere yol haritası sunan yaklaşımıyla bölge ekonomisinin gelişimine yön veren Mardinli İş Adamları Derneği (MARİŞ), “Mardin’e Yatırım Vizyonu” konulu toplantısının 2’incisinde, dünyanın dört bir yanındaki Mardinli yatırımcılara memlekete yatırım çağrısında bulundu. Lübnan ve Cezayir gibi ülkelerdeki Mardin iş dünyası temsilcilerinin de katıldığı toplantıda “Geleceğe Yatırım Vizyonu” ile Mardin’de yatırım eko- sisteminin geliştirilmesinin yöntemlerini masaya yatırdı.

“Doğunun İncisi” Mardin’in dev yatırımlarla yeni başarı hikayelerinin izinden gittiğine dikkat çekilen toplantıda, MARİŞ, desteklediği “Tersine Göç Hareketiyle” yatırımcıları memlekete dönmeye davet etti.

 

Bölgesel gelişmişlik yönünde attığı öncü adımlarla Türkiye’de örnekle gösterilen Mardin, “Geleceğe Yatırım Vizyonu” ile bu konumunu her geçen gün yükseltiyor. Bölge ekonomisinin yükselişine yön veren MARİŞ, düzenlediği “Mardin’e Yatırım Vizyonu” toplantıları ile yatırım eko- sisteminin geliştirilmesine ilişkin yol haritası sunuyor. Bu kapsamda düzenlediği “Mardin'e Yatırım Vizyonu” toplantısının 2’ncisinde dünyanın en büyük 250 inşaat şirketinden biri olan Dekinsan Grup'un Yönetim Kurulu Başkanı ve Mardin'e son yıllarda yapılan en büyük yatırımlardan biri olan Mardian Mall'un yatırımcısı Kenan KÖSEN’in başarı hikayesini katılımcılarla paylaştı. Türkiye'nin dört bir yanından ve dünyadan oldukça yoğun bir katılımla gerçekleştirilen online toplantıda, Mardin yatırım eko-sisteminin geliştirilmesi ele alındı.

 

Aktif iş gücü, dev yatırımlarla bölgeye dönüyor

Toplantının açılış konuşmasında Mardin'in son yıllarda turizm ve ihracat faaliyetlerinde yarattığı katma değerle dikkatleri üzerine çektiğini, bölgeye yapılan ve binlerce kişiye iş imkânı sağlayan dev yatırımlarla da adını dünyaya duyurmaya devam ettiğini kaydeden MARİŞ Başkanı Abdülkadir Akkuş, şunları söyledi:

"Geçmiş yıllarda Mardin’den büyük şehirlere ve yurt dışına göç eden aktif iş gücü, dev yatırımlarla şehrimize geri dönüyor. “Doğunun İncisi” Mardinimiz, bu yatırımların bir sonucu olarak yeni başarı hikayeleri yazmaya devam ediyor. Doğu ve Güney Doğu Anadolu’nun en büyük özel sektör yatırımı olarak gösterilen yeni yatırımlar, sadece bölgeye değil ekonomiye sağladığı yüksek katma değer ile dikkat çekiyor. 2018 yılında yüzde 25’i bulan işsizlik, göçle mücadelede üstünlük sağlayan bu yatırımlar sayesinde yüzde 20.6’ya geriledi. Bölgemizde başlayan “Tersine Göç Hareketi” Mardin özelinde giderek genişliyor. 2019 yılında ulaştığı 21,66 milyar TL'lik bir ekonomik büyüklükle Türkiye'nin 34’üncü büyük ekonomisi olan Mardin, Güney Doğu Anadolu’nun parlayan yıldızı olarak öncü yükselişini sürdürüyor"

 

Dekinsan Grup tarafından 2020 yılında faaliyete geçirilen ve Mardin'i modern perakende markaları ile buluşturan Mardian Mall yatırımının bölgedeki önemine dikkat çeken Abdülkadir Akkuş, "Memlekete Dönüş" temasına sahip bu yatırımların tüm MARİŞ üyeleri ve ülkenin dört bir yanındaki Mardinli girişimciler için emsal oluşturduğuna dikkat çekti. Abdülkadir Akkuş, konuyu şu sözlerle açıkladı:

 

Mardian Mall ile dünya markalarını Mardin’e getirdi

"Kıymetli Kenan Kösen, Dekinsan Group ile dünyanın 250 büyük inşaat şirketi arasına girmeyi ve Cezayir’de hayata geçirdiği çoklu konut projeleriyle dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış, elde ettiği bu köklü tecrübeyi de memleketine kazandırmayı vazife edinmiş bir yatırımcıdır. Mardin’in ticari ve sosyal hayatına yeni bir soluk getiren Mardian Mall ile ülkemizin ve dünyanın önde gelen markalarını şehrimizle buluşturmuştur. Kendisinin iş fikri, Mezopotamya Ovası üzerinde 12 bin yıldır çeşitli uygarlıklara kucak açan şehrimizi; dünya lezzetleri, dünyaca ünlü perakende markaları ile tanıştırmıştır. Şehrimizin köklerinden gelen gücünü modern yaşam ile harmanlamıştır. Kendisinin Mardin’in gelişimine dair önemli katkıları bulunan yatırımcı kimliğinin, yeni yatırımlara ilham vereceğini ve Mardin yatırım eko-sisteminin büyüteceğine inanıyoruz"

 

Toplantıda istihdam hacmi 12.000 kişiye ulaşan Dekinsan Grup olarak 1993 yılında Ankara merkezli olarak kurulduklarını ve 2004 yılında Cezayir pazarına giriş yaptıklarını anlatan Dekinsan Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve Mardian Mall yatırımcısı Kenan Kösen, Cezayir'de mevcut projelerinin 2,5 milyar dolar hacme eriştiğine dikkat çektiği konuşmasına şöyle devam etti:

 

DEKİNSAN Cezayir’den Mardin’e döviz girdisi sağladı

 

“Cezayir'deki projelerde pandemiden önce 3000, pandemi sonrası ise 2000'e yakın Mardinliyi istihdam ettik. 2015 yılında Ankara'dan tüm üniversitelerin inşaat mühendisliği ve mimarlık bölümlerine yazdığımız bir yazıyla Mardin doğumlu yeni mezun öğrencileri araştırdık. Bunların 160'ına Cezayir'de iş imkânı yaratarak Mardinli çalışanlar üzerinden Mardin'e ciddi bir döviz girdisi sağladık.”

 

 Konuşmasında Kızıltepe'de eğitim alanında sosyal sorumluluk projeleri de üstlendiklerinin altını çizen Kenan Kösen, Mardian Mall’ın yatırım hikayesini şu sözlerle anlattı:  

 

“Mardian Mall, Mardin'in ortasında kanayan bir yaraydı. Proje bize geldiğinde, "Neden Mardin modern perakende markalarına kavuşmasın?" dedik ve 300 milyon TL civarında bir yatırımla, devlet teşviği ve kredi kullanmadan projeye hayat verdik. Bütün uluslararası markalarla görüştük. Kendilerine Mardin'e yatırım yapmaları için 20 milyon TL'ye yakın destek verdik. Kalan alanları da distribütörlüğünü yaptığımız 10 markayla biz doldurduk. Bugün Mardian Mall, 50 bin metrekare alanda, 92 markasıyla 1182 kişiye istihdam kapısı olmuş durumda. Türkiye'de hiçbir AVM'de olmadığı şekilde yüzde 92 doluluk oranına sahip. AVM ile birlikte 370 konuttan oluşan projeyi de tamamladık"

 

Mardin odaklı yatırımlar devam edecek

Pandemi sürecinde AVM yatırımcısı olarak markalardan kira almadıklarını belirten Kenan Kösen, bu sayede Mardin'den markaların kaçmasına engel olduklarını ve istihdamı da koruduklarını vurguladı. Mardinlileri modern perakende markalarıyla tanıştırmaktan büyük mutluluk duyduklarının altını çizen Kenan Kösen, "Markaları bir daha Mardin'den, elimizden kaçırmayacağız. Gelen markalar Mardin'den çok memnunlar" diyerek Mardin'e yatırımlarının inşaat sektörüyle sınırlı kalmadığını ve kısa süre içerisinde imalat sanayinde de Mardin odaklı yatırımlara başlayacaklarını söyledi.

 

Aynı zamanda MÜSİAD Cezayir Şubesi'nin de başkanlığını yürüten Kenan Kösen, Mardinli yatırımcıları fırsatlarla dolu Cezayir pazarına davet ederken, inşaattan turizme, tarımdan tekstile çok sayıda sektör için büyük bir potansiyel barındıran ülkede Fransız ve İslam kültürlerinin iç içe geçtiğine işaret ederek, “Büyüyen ve gelişen Cezayir pazarında yapılacak ortak girişimlere ülke ekonomimize büyük bir katkı sağlayabiliriz” dedi.

 

 ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


20.9° / 9.9°
  • BIST 100

    9142,4%0,69
  • DOLAR

    32,34% 0,08
  • EURO

    34,95% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2324,77% 0,24
  • Ç. ALTIN

    3946,20% 2,77