MARDİNLİ ÇOCUKLAR SEMBUSEK VE PİZZAYI HEM YAPIP HEM YEDİLER

Mardin müzesi, Hayatım Yenibahar atölyesi, Payda derneği, Eataly İstanbul`un italyan pizza ustalarının iş birliği ile Mardin müzesi arkeoparkta pizza ve sembusek şenliği düzenlendi.

Mardin 30.04.2016 21:55:35 0
MARDİNLİ ÇOCUKLAR  SEMBUSEK VE PİZZAYI HEM YAPIP HEM YEDİLER

Mardin müzesi, Hayatım Yenibahar atölyesi, Payda derneği, Eataly İstanbul'un italyan pizza ustalarının iş birliği ile Mardin müzesi arkeoparkta pizza ve sembusek şenliği düzenlendi. 
Mardinin Somut olmayan kültürel mirası korumak ve yaşatmak için müze eğitim çalışmalarını yürüten Mardin Müzesi 400 çocuğa aynı anda hem İtalyan mutfağının vazgeçilemeyen marka olmuş tatlarından pizzayı, hem de pizzanın kökeni kabul edilen ve Mezopotamya mutfağının vazgeçilmezi lahmacun pide ve sembuseki bir araya getirdi. 
“Müzeler Yaşamları Değiştirebilir” sloganıyla eğitim çalışmalar yürüten Mardin Müzesi bu etkinlikle çocuklara, yemek yemenin yalnızca bir beslenme alışkanlığı değil, bunun bir sanat ve kültür olduğunun farkındalığını kazandırmayı amaçladı. Dünyadaki bütün yemeklerin oluşumunda Mezopotamya yemek kültürünün doğrudan etkisi olduğunu öğrenen çocuklar tarımın ilk kez bu coğrafyada yapıldığını, ilk kez yerleşik hayata geçildiğini, beslenme kültürünün oluştuğunu ve sulu aşın piştiğini öğrenirken ekmeğin ve yemeklerin serüveni ile Mardinin çok zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunu da öğrendiler.
Mezopotamyadan çıkıp Doğu Akdeniz kıyılarından bir kültür gemisine binen ekmek ve Pide, Akdeniz’in dalgaları üzerinde yaptığı yolculukla birçok limana uğramıştı. Her limandan aldığı yeni kültürle harmanlanarak İtalya kıyılarına vardığında Pizza'ya dönüşmüştü. Bugün ise, köklerini aramak için Mezopotamya topraklarına geri dönen pizza, minik ustaların ellerinde pişti. 30 Nisan Cumartesi günü Mardin Müzesi'nin Arkeopark'ında 400 çocuk la birlikte hamurlar açıldı Çocuklar pizza, sembusek, lahmacun ve etli ekmeklerinin yapılışlarını öğrenerek ustalarıyla birlikte fırına yerleştirdiler. Müzenin Arkeopark alanında kurulan fırınlarda pişen pizza ve sembusekler gelen misafirlerle birlikte 700 ün üzerinde kişi tarafından yenildi. Drama ve gösterilerin yapıldığı Etkinliğin sonunda Çocuklara hikâye ve boyama kitapları dağıtıldı.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


26.8° / 15.2°
  • BIST 100

    10322,45%0,52
  • DOLAR

    32,21% -0,09
  • EURO

    34,73% -0,19
  • GRAM ALTIN

    2450,52% 0,76
  • Ç. ALTIN

    3942,86% 1,69