MARDİN'İN DÜNYACA ÜNLÜ ANTİK KENTİ DARA DAĞ BİSİKLET YARIŞLARINA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

21/22/23 Ekim tarihlerinde bisiklet sporcularının pedal çevireceği 1. MARDİN DARA ANTİK KENTİ MTB CUP XCO DAĞ BİSİKLETİ ŞAMPİYONASI başlıyor....

Mardin 19.10.2022 09:45:00 0
MARDİN

21/22/23 Ekim tarihlerinde bisiklet  sporcularının pedal çevireceği 1. MARDİN DARA ANTİK KENTİ MTB CUP XCO DAĞ BİSİKLETİ ŞAMPİYONASI  başlıyor....Pedallar Medeniyetlerin Beşiği Mardin ’de 21 Ekim'de çevrilecek....

Oğuz Mahallesi'nde yer alan Dünuyaca ünlü Dara Antik Kentinde "1. Mardin Dara Antik Kenti Dağ Bisikleti Kupası" yarışları 21/22/23 Ekim tarihlerinde düzenlenecek.

 

İlki bu yıl düzenlenecek olan1. Ulusal MTB; Cup Dağ Bisikleti Yarışları 21 Ekim'de başayacak ve 23 Ekim'de de sona erecek.Mardin Valisi  ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş,  yarışmalara ilişkin olarak yaptığı açıklamada,  Pedallar Medeniyetlerin Beşiği Mardin'de" sloganıyla düzenlenecek yarışmalarla önemli bir spor organizasyonuna ev sahipliği yapacaklarını söyledi.

 

Kültürlerin kesişim noktası Mardin'in eski sokakları ve Dara Antik Kenti'ndeki yarışmalara Türkiye'nin dört bir köşesinden gelen bisiklet sevdalılarının, iki tekerle yolculuğa çıkmanın keyfine varacağını ifade eden Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, her iki yarışmada yarışacak  sporculara başarılar diledi.

 

Yarışmalarda bisiklet tutkunlarının kentin eşsiz güzelliklerine tanıklık edeceğini aktaran Demirtaş, şöyle konuştu: "Sporcularımız, oluşturulan rotalarda pedal çevirirken Mardin'in mistik tarihine ışık tutan görsellerin adeta bir parçası olacak. Dara, Mezopotamya'nın en eski yerleşim alanlarının başında geliyor. Kaya içine oyulan yapıları, kilisesi, çok katlı galeri mezarları, çarşısı, zindanı, sarnıcıyla kıymetli konuklarımızı tarihte yolculuğa çıkaracak ve bu yolculuk, Mardin Dara Antik Kenti Dağ Bisikleti Şampiyonasıyla sadece bir pedal uzağımızda olacak. Herkesi bu yarışmalara davet ediyorum." Son iki yılda önemli spor etkinliklerine imza attıklarını da belirten Vali Mahmut Demirtaş, bundan sonra da spor turizminin canlandırılması yönündeki çalışmalara hız kesmeden devam edeceklerini ifade etti.

 

Mardin'in dünyaca ünlü Antik Kenti olan Dara Mardin’in 30 km güneydoğusunda, Nisibis’in (Nusaybin) 20 kilometre batısında,  Suriye sınırına yaklaşık 10 kilometre mesafede yer alıyor. Coğrafi olarak Mezopotamya Ovası’nın bitip Tur Abidin Dağları’nın başladığı yerde konumlamaktadır. Kireçtaşı ana kaya üzerine kurulan kent, ortasında Antik Çağ’da “Cordis” olarak adlandırılan, günümüzden yirmi yıl öncesine kadar aktif olan bir derenin, her iki yanında yer alan kalıntılardan oluşmaktadır

 

Kentin güney kapısından itibaren, kent içinde kuzeye doğru, Dara Deresi kıyısı boyunca uzanan geniş bir cadde bulunmaktadır.  Büyük blok taşlarla döşenmiş olan yaklaşık 5,5 m. genişliğindeki caddenin doğu kenarı dereye bakarken batı kenarı boyunca bir portiko ve arkasında dükkânların/atölyelerin bulunması, bu alanın, kentin, alışverişi için ayrılan, kamusal bir alan olduğunu göstermektedir.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


31.3° / 19.3°
  • BIST 100

    9982,15%0,67
  • DOLAR

    32,41% -0,06
  • EURO

    34,81% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2434,19% -0,17
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00