Mardin`de ``Toprak Bayramı`` Törenle Kutlandı

Mardin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda düzenlenen bir etkinlikte Toprak Bayramı” törenle kutlandı.

Polisiye Haberler 15.06.2013 15:12:52 0
Mardin`de ``Toprak Bayramı`` Törenle Kutlandı

Mardin Gıda, Tarım  ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda düzenlenen bir etkinlikte “Toprak Bayramı” törenle kutlandı.


Toprak Bayramı Kutlama Törenine Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Salih Söğüt, İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, Tema Vakfı Yetkilileri, Ziraat Odası Başkanları, Sakarya Aycan Çaltekin İlköğretim Okulu Öğretmen ve Öğrencileri, Selahaddin Eyubi İlköğretim Okulu Öğretmen ve Öğrencileri, Abdulkadir Tutaşı İlköğretim Öğretmen ve Öğrencileri, Hikmet Uluğbay İlköğretim Okulu Öğretmen ve Öğrencileri ile Çiftçiler katıldı.


Toprağın önemine ilişkin özellikle ilköğretim çocuklarına toprağın korunması ve toprağın önemi gibi konularda eğitim verilmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Mardin Valisi Sayın Dr. Ahmet Cengiz, " Hepimizin gideceği son yer topraktır.Bu sebeple bizim toprağa sahip çıkmamız hayati bir önem taşıyor.Eğer toprağı bir şekilde yok edersek,tarım arazilerine büyük binalar yaparsak, bilinçsiz tarım ilaçları ve gübre kullanırsak, toprak ölür.Toprak ta, canlılar gibi bakım ister, itimat ister. Toprağı erozyondan korumak için ağaç dikmek gerekir. Ağaçla toprak ayrı düşünülemez. Tabi toprağın, her yer için önemli olduğu gibi Mardin için de büyük bir önemi vardır.Çünkü Mardin İlinin çok önemli bir tarım potansiyeli var. Bu hususta İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne çok iş düşüyor. Çocuklarımıza küçük yaşta toprağın önemini ve toprağı korumaları gerektiğini öğretelim. İnşallah gelecek, hem Türkiye için, hem de Mardin için güzel olacak" şeklinde konuştu.


Günün anlam ve önemine ilişkin söz alan İl Müdürü Mehmet Salih Söğüt ise, Toprağın, hava ve su gibi canlıların yaşaması için vazgeçilmez bir unsur olduğunu ifade ederek; "Toprak binlerce hatta milyonlarca yılda oluşmakta ve insan ömrüyle kıyaslandığında muazzam bir süreci işaret etmektedir. Toprak-insan ilişkileri insanlık tarihi kadar eskidir. Günümüzde ise konu, en az gelişmiş ülkeden, sanayi ötesi ülkelere kadar önemini ve güncelliğini sürdürmektedir. Bunun en önemli nedeni; Toprağın çoğaltma olanağı olmayan tek üretim aracı olması, buna karşılık bu üretim aracını kullanan dünya nüfusunun hızla artmasıdır. İnsanlar ve hayvanlar dolaylı olarak besinlerini topraktan sağladıkları gibi onun üzerinde gezinir, dinlenir barınırlar. Yani toprak tüm canlıların hem beslendiği hem de barındığı yerdir. Toprağın Tarımsal, Endüstriyel, Ekonomik, Ulusal önemi oldukça büyüktür. Ülkelerin gözünde toprak kutsaldır" dedi.

Programda öğrenciler Toprağın önemi ile ilgili şiirler okudu, gösteriler yaptı. Toprak Muhafazasını iyi kullanımda başarılı olan çiftçilere başarı sertifikası ve ödülleri Vali Dr. Ahmet Cengiz tarafından verildi.


ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN

 


25° / 13.5°
  • BIST 100

    10160,42%-0,13
  • DOLAR

    32,24% -0,06
  • EURO

    35,03% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2460,54% 0,60
  • Ç. ALTIN

    3945,17% 0,82