Mardin'de Sultan Şeyh Musa Camii Açılışı Gerçekleştirildi

Artuklu ilçesine bağlı Yüce mahallesinde Sultan Şeyh Musa Camii ibadete açıldı.

Mardin 10.06.2023 12:19:00 0
Mardin

Artuklu ilçesine bağlı Yüce mahallesinde Sultan Şeyh Musa Camii ibadete açıldı.


Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Sultan Şeyh Musa Camii ve Külliyesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından yaptırılan cami ve külliye ibadete açıldı.
Sultan Şeyhmus Türbesi'nin bulunduğu Yüce Mahallesi'nde yaptırılan cami ve külliyenin açılışına 22. Dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç, Vali Mahmut Demirtaş, AK Parti Mardin Milletvekili Faruk Kılıç, Sultan Şeyh Musa Camii ve Külliyesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Metin Evsen ve il protokolü katıldı.
Mardin'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren 22. Dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan yardımcılığı döneminde Vakıflar Genel Müdürlüğü ile çok kuvvetli bir bağ oluşturduğunu dile getirerek konuşmasında şu ifadelere yer verdi;


"Vakıflar dini bir kavramdır. İslam'da örnekleri vardır. Şimdi Avrupa’da da ABD’de vakıf benzeri kuruluşlar var. Ama bizdeki gibi dini amaçla kurulmuş, Allah’ın rızasının gözeten, kendine ait bir takım mal varlığını insanların hizmetini tahsis eden başka bir kurum bulamazsınız. Mardin birlikte yaşama kültürünü en güzel şekilde gösteriyor. Bu bölgede geçmişte acı günler yaşadık. Terörün azgın olduğu günler vardı. Şimdi bu günler inşallah bir daha gelmemek üzere gitti. Artık huzur içerisinde olacağız." 


Mardin Valisi Mahmut Demirtaş ise yaptığı konuşmada;


‘’ Açılışını yaptığımız Şeyh Musa Camii ve Külliyesi'nin ilimize ve hemşehrilerimize hayırlı olmasını diliyorum.


Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden biri Mardin'dir.


Sayısız medeniyet bu kadim topraklarda yaşamış, kendisinden izler bırakmıştır. Farklı dinler ve inanışlar, kendisine mensup insanları, bu topraklarda ağırlamıştır. Bugün de üç büyük semavi dinin mensupları, kendi mabetlerinde birbirlerine saygı ve hürmet göstererek ilimizde yaşamaya devam etmektedir.


İnançlarının gereği olan ibadetlerini, kendi mabetlerinde gerçekleştirmektedir. İlimizle özdeşleşen dillerin, dinlerin ve kültürlerin kesişim noktası sözü, bu sayede ete kemiğe bürünmekte, tüm dünyaya birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajları en yüksek tonda verilmektedir. Mevla, Mardin'imizde ve ülkemizin dört bir tarafında birliğimizi, dirliğimizi ve beraberliğimizi bozmasın. Bozmaya çalışanlara da fırsat vermesin. Bugün açılışını yaptığımız Şeyh Musa Külliyesi de ilimizin önemli inanç ve kültür duraklarından biridir. İlimiz ve bölge halkı tarafından çok iyi bilinen Şeyh Musa Ezzuli adına oluşturulan bulunduğumuz makam, misafirhanesi, sosyal donatıları ve bugün açılışını yaptığımız görkemli camisiyle ilimizin önemli inanç merkezlerinin başında gelmektedir. Malumunuz Şeyh Musa Külliyesinde, burayı ziyaret eden konuklarımıza hizmet veren bir mescidimiz vardı. Gelen ziyaretçi sayısının yoğunluğu nedeniyle bu mescit, ihtiyaca cevap veremiyordu. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz ile Sultan Şeyh Musa Cami ve Külliyesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği arasında yapılan protokol neticesinde işte bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz camimiz inşa edilmiştir. Bu vesileyle başta Sultan Şeyh Musa Cami ve Külliyesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği yönetim kurulu üyeleri olmak üzere Vakıflar Bölge Müdürlüğümüze ve bu eserin ortaya çıkmasında yardımlarını esirgemeyen tüm hayırsever vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum’’ ifadelerine yer verdi.


AK Parti Mardin Milletvekili Faruk Kılıç ve Sultan Şeyh Musa Camii ve Külliyesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Metin Evsen de bir konuşma gerçekleştirdi.


Konuşmaların ardından cami ve külliyenin açılışı dualarla yapıldı.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


31.3° / 19.3°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19