MARDİN'DE 1.SAĞLIK OKURYAZARLIĞI SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ

Sağlık Bakanlığı, Mardin Valiliği, Mardin Artuklu, Gazi ve Sağlık Bilimleri Üniversiteleri ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) işbirliğinde 1.Ulusal Sağlık Okuryazarlığı Sempozyumu düzenlendi.

Mardin 13.05.2022 10:08:00 0
MARDİN

Artuklu Üniversitesi kampüsü konferans salonunda Sağlık Bakanlığı, Mardin Valiliği, Mardin Artuklu, Gazi ve Sağlık Bilimleri Üniversiteleri ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) işbirliğinde 1.Ulusal Sağlık Okuryazarlığı Sempozyumu düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan sempozyum açılış töreni, açılış konuşmaları ile devam etti.

Açılış töreninde konuşan Vali Mahmut Demirtaş, koronavirüs salgınında görevlerini canları pahasına fedakarca yerine getiren başta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca olmak üzere sağlık sektöründe görev yapan her kademedeki sağlık çalışanlarına teşekkür etti.

Sağlık hizmetlerinin gelişim ve değişimlerin sıklıkla yaşandığı bir sistem olduğunu belirten Vali Demirtaş, bireyin sağlık konusunda bilgi sahibi olmasının önemine dikkat çekti.

Sağlık okuryazarlığının bireylerin, sağlık sisteminde kaybolmasının önüne geçtiğini ve sunulan hizmetlere erişimi kolaylaştırdığını dile getiren Vali Demirtaş, “Bununla birlikte yetersiz ve sınırlı sağlık okuryazarlığı düzeyinin, sağlık masraflarını artırdığı, hastane yatış sürelerini uzattığı, gereksiz tetkik yaptırma oranlarını yükselttiği ve acil servis kullanımını artırdığı bilinmektedir. Tüm bu nedenler, gereksiz işgücü kayıplarına ve sağlık harcamalarının artmasına neden olmaktadır. Belirtilen bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda sağlık okuryazarlığı, bireyin kendi sağlığı ile ilgili kararları doğru alabilmesi ve kamu kaynağının israf edilmemesi açısından da büyük önem taşımaktadır” dedi.

Sağlık okuryazarlığı konusuna ilgi arttığını ve bu konuda çeşitli çalışmalar başlatıldığını ifade eden Vali Demirtaş, şunları söyledi:

“Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve birçok üniversite tarafından projeler başlatılmıştır. Hiç kuşkusuz bu kapsamda gerçekleştirilecek her yeni çalışma, ülkemizin sağlık okuryazarlık düzeyini daha yüksek bir düzeye çıkmasına katkı sağlayacaktır. Bu meyanda bugün açılışını yaptığımız 1. Ulusal Sağlık Okuryazarlığı Sempozyumu da gerçekleştirilen bu çalışmalar arasında önemli bir kilometre taşı olarak yerini alacaktır. O sebeple sempozyumun sağlık okuryazarlığının hem ülkemiz hem de ilimiz özelinde arttırılmasına ciddi katkılar sağlayacağına olan inancımı özellikle ifade etmek istiyorum. Buradan bir nefes sıhhati, her şeyin üstünde gören bir medeniyetin mensupları olarak, sağlık hizmetleri alanında çalışmalarımızı aralıksız sürdürmeye devam edeceğimizi bir kez daha hatırlatmakta yarar görüyorum. Malumunuz devletimizin son yirmi yılda sağlık altyapısının iyileştirilmesine yönelik gerçekleştirdiği yatırımların karşılığını yoğun geçen pandemi döneminde gördük. Önümüzdeki dönemde de sağlık altyapısı ve sağlık alanında yetişmiş uzman insan kaynağıyla tüm dünyaya örnek olacağımıza yürekten inanıyorum. Bu vesileyle sempozyumun ülkemiz ve kentimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

Sempozyumda Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar ve DSÖ Göçmen Sağlığı Programı Koordinatörü Dr. Altın Malay’da birer konuşma gerçekleştirdi.

Açılış konuşmaların ardından Mardin İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Saffet Yavuz, Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salim Bilici ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan'ın yer aldığı oturuma geçildi.

Sempozyumda, 50 akademisyen kronik hastalıklar ve kanserler, yaşlı ve göçmen sağlığı konularında bildiri sunacak.

2 gün sürecek olan sempozyumun açılış törenine; Vali Mahmut Demirtaş, Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Artuklu Üniversitesi Rektörü İbrahim Özcoşar, İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Saffet Yavuz, sağlık çalışanları ve akademisyenler ile çok sayıda davetli katıldı. 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN

 


18.6° / 8.1°
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    34,98% -0,21
  • GRAM ALTIN

    2322,34% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00