MARDİNDE 10 BİN`İN ÜZERİNDE ÇOCUĞU MASAL İLE BULUŞTURAN MASALCILAR BULUŞMASI SONA ERDİ

3. Geleneksel Mardin Masalcılar Buluşmamız kapanışını, Mardin gezisi ve katılımın olağanüstü olduğu bir Metin-Kemal Kahraman konseriyle yaptı.

9.10.2018 18:25:29 0
MARDİNDE 10 BİN`İN ÜZERİNDE ÇOCUĞU  MASAL İLE BULUŞTURAN  MASALCILAR BULUŞMASI SONA ERDİ

3. Geleneksel Mardin Masalcılar Buluşmamız kapanışını, Mardin gezisi ve katılımın olağanüstü olduğu bir Metin-Kemal Kahraman konseriyle yaptı. Köylere, kasabalara masallar fısıldanarak geçen gün, kent sakinleri ve konuklarınca yoğun ilgiyle karşılanan ve hafızalardan kolay kolay silinmeyecek bir müzik ziyafetine dönüşen konserle sonlandı.


Müze Müdürlüğümüz tarafından, “Açıl Susam Açıl!” teması ile bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Geleneksel Mardin Masalcılar Buluşması”, 2-7 Ekim 2018 tarihleri arasında gerçekleşti ve 50’nin üzerinde masal anlatıcısı Mardin’in çok dilli ve çok kültürlü yapısını yansıtan bir programla, unutulmaya yüz tutmuş masalları hafızalarda yeniden tazeledi. Masal anlatımlarının yanı sıra dans gösterileri, sergiler, seminerler ve konserlerin de düzenlendiği buluşmada, etkinlikler 5 gün boyunca ücretsiz gerçekleşti ve 7’den 70’e her yaş grubundan insan masallarla buluştu.


Mardin Müzesi, Çocuk Kütüphanesi, Eski Mardin evleri, damları, tarihi yapıları, sosyal alanları ve kamu kurumlarında oluşturulan masal çemberleriyle, Anadolu ve Mezopotamya coğrafyasında, kentlerin ve halkların belleğini, yaşantısını, duygularını, gelenek ve göreneklerini asırlar boyunca dilden dile, kuşaktan kuşağa aktaran ve unutulmaya yüz tutmuş olan bu ortak kültürel mirasın, canlandırılması ve hatırlanmasına dair önemli farkındalık yaratıldı. 


Masalcılar Buluşmamız’ın çocuklara yönelik programında ise, Midyat, Nusaybin, Savur, Derik, Mazıdağ, Yeşilli, Ömerli, Kızıltepe, Dara, Dargeçit gibi en yakınından en uzak ilçemize kadar okul okul gezerek masal anlatımları yapıldı. “Masal nedir?” sorusuna, buluşma öncesi belki de sadece sözlüklerden yanıt verebilecek olan çocuklar, masallar yoluyla zihinlerinin en güzel kapılarını açıp masal kahramanlarıyla ve onların büyülü dünyalarıyla tanıştı. 


Müze eğitimi etkinliklerimiz kapsamında 3 yıldır gerçekleşen buluşmamız, il ve ilçe okullarındaki masal programlarıyla 10 binin üzerinde çocuğu masallarla buluşturdu ve unutulmaya yüz tutmuş bir kültürel mirasın yeni kuşaklarca tanınmasına ve yaşatılmasına katkı sundu. “Sen kulak verirsen açılır masal kapısı…” çağrısıyla başlayan buluşma, gelecek sene yeni masal kapıları açma sözüyle sonlandı.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


23.9° / 12.1°
  • BIST 100

    10247,80%-0,86
  • DOLAR

    32,25% 0,12
  • EURO

    34,66% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2396,48% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00