Mardin Telkarisi ve Takıları Sırbistan’da Tanıtıldı

Mardin Artuklu Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi ve Belgrad Yunus Emre Enstitüsü işbirliğinde Sırbistan’da Sürdürülebilir Takılar ve Geleneksel Telkari Sanatı tanıtım programı gerçekleştirildi.

Mardin 26.11.2022 10:55:00 0
Mardin Telkarisi ve Takıları Sırbistan’da Tanıtıldı

Mardin Artuklu Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi ve Belgrad Yunus Emre Enstitüsü işbirliğinde Sırbistan’da Sürdürülebilir Takılar ve Geleneksel Telkari Sanatı tanıtım programı gerçekleştirildi.

 

Sürdürülebilir Takılar ve Geleneksel Telkari Sanatı tanıtım programı Sırbistan’da iki ayrı şehirde yapıldı. 

 

NoviSad Kültür Merkezinde ve Belgrad’da bulunan Kolarac Vakfı sergi salonunda gerçekleştirilen programa, Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy ve eşi Canan Aksoy, Malezya Büyükelçisi, İspanya, Hindistan Fas, Sudan, Norveç Büyükelçilerinin eşleri, Mardin Artuklu Üniversitesinden Doç. Dr. Nesrin Yeşilmen, Öğretim Görevlisi Sabahattin Aksoy, Öğretim Görevlisi Fatih Yeşilmen, Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dinser Şahin, elçilik çalışanları  ve Sırbistan vatandaşları katılım sağladı. 

 

Programda Mardin’in kadim sanatı, coğrafi işaretli geleneksel  telkarisi  ve sürdürülebilir Takılar gelen misafirlere tanıtıldı. Gerçekleştirilen sanat etkinliğinde  Mardin Artuklu Üniversitesi, Midyat Sanat ve Tasarım Fakültesi Kuyumculuk ve Mücevher Tasarım bölümü başkanı Doç. Dr. Nesrin Yeşilmen, Midyat Meslek Yüksek okulu Takı  Tasarımı ve Kuyumculuk programından Öğr. Gör. Fatih Yeşilmen ve Öğr.Gör. Sabahattin Akgül  eserlerini sergiledi.

 

Programın açılış konuşmasını Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy yaptı.Yunus Emre Enstitüsünün Sırp dostlarımıza Türkçe kursları vermekle kalmadığını aynı zamanda kültürüüzü ve sanatımızı da dünyaya tanıttığını söyleyen Aksoy, Telkari Sanatı Türkiyenin güneydoğusunda yer alan tarih sanat ve kültür kenti Mardin’in en önemli el sanatlarıdır dedi

 

Aksoy sergiyi hazırlayan ve ürünleri sergilenen Mardin Üniversitesi Akademisyenlerimize teşekkür etti.

 

Yunus Emre Enstitüsülerimizin kültürümüzü dünyaya açan kapılar olduğunu belirten Sergi kuratörü Sanat ve Tasarım Fakültemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nesrin Yeşilmen, Atık olarak değerlendirilen malzemelerin ileri dönüşüm ile mücevhere dönüşebilecegine ve  geleneksel kültürümüzün yeni anlatım biçimleriyle yeni nesillerimize aktarılabileceğini değindi.

Yeşilmen, kendilerini burada evlerinde hissettiren Belgrad Yunus Emre Enstitüsüne teşekkür etti.

Sırbistanın Novisad ve Belgrad  şehirlerinde  gerçekleştirilen kültür sanat etkinliğinde sergilerin yanı sıra  geleneksel Telkari sanatı ile ilgili sunum ve öğrencilerin de dahil olduğu atölye çalışmaları yer aldı. 

İki gün süren etkinlikte sanatçıların eserleri ve atölye çalışmaları yoğun ilgi gördü.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI


32.5° / 19.9°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19