MARDİN ODALARI/BORSALARI TARIMSAL ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

Mardin’de tüm Odaların/Borsaların katılımıyla düzenlenen ve bölgesel kalkınma faaliyetlerine katkı amacının güdüldüğü müşterek toplantıların 17.’sinde ele alınan kararlar hayata geçiriliyor.

Mardin 22.03.2021 16:08:00 0
MARDİN ODALARI/BORSALARI TARIMSAL ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

Mardin’de tüm Odaların/Borsaların katılımıyla düzenlenen ve bölgesel kalkınma faaliyetlerine katkı amacının güdüldüğü müşterek toplantıların 17.’sinde ele alınan kararlar hayata geçiriliyor. Bu amaçla, bölgedeki tarımsal ürün çeşitliliği konusunda çalışmalar gerçekleştiriliyor.

Mardin Odaları ve Borsaları, söz konusu hedefe yönelik olmak üzere Mardin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne bir ziyarette bulundu. 19 Mart 2021’de Kurum Müdürü Menduh Dinler’e yapılan ziyaretin katılımcıları şöyleydi:
Kızıltepe Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin, Genel Sekreter Yardımcısı Metin Sert; Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dündar, Genel Sekreteri Ahmet Aslan; Mardin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tutaşı; Nusaybin Ticaret Borsası (NTB) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Aktaş, Yönetim Kurulu Üyesi Serbest Kartal; TOBB/TEPAV, Mardin İli/İlçeleri Oda/Borsa Akademik Danışmanı ve Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) İİBF İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Behzat Ekinci.

Ziyarette şehrin ve bölgenin tarımsal sorunları ele alındı. Bu kapsamda, tarımsal ürün çeşitliliği sorunu özel gündem maddesiydi. Çiftçilerin ağırlıklı olarak belli başlı ürünlere yoğunlaşmasının sebep olduğu arz, fiyatlama ve gelir sorunlarına değinilen müzakerelerde çıkar bir yol olarak alternatif ürünlere yönelinmesi gereğine dikkat çekildi. Bu ürünlerin başında Fıstık, Soya Fasülyesi ve Yer Fıstığı geliyor.

Katılımcılar, bu değişim sürecinde Mardin Odalarının/Borsalarının öncülük yapmaya hazır olduğunu dile getirdi. Bu amaçla ilgili kurumlarla ve özellikle Mardin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile işbirliği yapılmasının önemine değindiler. Mardin İl Tarım ve Orman Müdürü de bu işbirliğinin öneminde ve faydasına değinerek bunun kendilerini memnun edeceğini ifade etti.

Yapılan müzakereler neticesinde, Mardin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Mardin Odaları/Borsaları ortaklığında Fıstığa yönelik proje yürütülmesi kararlaştırıldı. Bu çerçevede, ilgili Bakanlık ve Kurumlarla işbirliği hâlinde bu amaca yönelik hibe programlarına proje paydaşı olarak müracaat edilmesi ve hazırlanacak programın yürütülmesi hususunda prensipte mutabakata varıldı.

Proje ile orta ve uzun vadede Mardin’de ve bölgede ürün çeşitliliği kapsamında Fıstık üretim alanları artırılarak daha verimli ve yüksek katma değerli ziraî faaliyetler icra edilmesi hedefleniyor. Bu süreçte Mardin Odaları ve Borsaları aktif bir rol üstlenecek.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


26.4° / 16.1°
  • BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,60% 0,53
  • EURO

    34,31% 0,48
  • GRAM ALTIN

    2505,87% 0,88
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00