Mardin Odaları, Borsaları ve Girişimci Kurullarının 28'nci müşterek toplantısı gerçekleştirildi

Mardin Odaları, Borsaları ve Girişimci Kurulları müşterek toplantılarının 28.si Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde yapıldı.

Mardin 11.12.2025 16:38:00 0
Mardin Odaları, Borsaları ve Girişimci Kurullarının 28

Mardin Odaları, Borsaları ve Girişimci Kurulları müşterek toplantılarının 28.si Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıda odalar ve borsaların Mardin'e dair 2026 gündemi belirlendi. Katılımcılar özellikle Mardin çevreyolunun ihale edilmesi, yeşil alanların büyütülmesi ve kent merkezi ilçelerdeki imar planlarından kaynaklı sorunların çözümü noktasında lobi faaliyetlerini artırma kararı aldı.

9 Aralık 2025’te düzenlenen toplantıya Kızıltepe Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin; Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dündar, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Genel Sekreteri Çetin Sasa, Nusaybin Ticaret Borsası (NTB) Genel Sekreteri Abdullah Dal, Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odası (NTSO) Meclis Üyeleri Şükrü Akbal ve İlhami Kok, Genel Sekreteri İlhan Özmen, TOBB Mardin Kadın Girişimciler Kurul (KGK) Başkanı Deniz Hitay; Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) İİBF İktisat Bölümü Öğretim Üyesi ve TOBB/TEPAV ve Mardin Oda/Borsa Akademik Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Behzat Ekinci katılım sağladı. .

 Toplantının ardından yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi. 

"Toplantının gündem maddeleri şöyleydi: Odaların/Borsaların İyi Uygulamaları, MAÜ-Oda/Borsa Ortak Akademik Çalışmaları, Odaların/Borsaların Kurumsal İş Birlikleri, Mardin’in Kronik Sorunlarına İlişkin Girişimlerin Değerlendirilmesi, Lobi Çalışmaları, Mardin Tanıtım Günlerine Dair İş Birliği Müzakereleri, Oda/Borsa Müşterek Proje Ekip Dönem Liderliği, Akademik Danışman Saha Çalışmaları İzin Mutabakat Zaptı, Akademik Danışmanlık Dönem Faaliyetleri.

Mardin Odaları/Borsaları ve Girişimci Kurulları, dönem içinde gerçekleştirdikleri şu iyi uygulama örnekleri hakkında bilgiler verdiler:

KTB: Dijital risk yönetim çalışmaları, Mardin çiftçilerinin desteklemelerine ilişkin lobicilik çalışmaları, ISO 17025 Akreditasyon belgesi sürecinde ‘Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Gereklilikler Eğitimi’nin alınması.

KTSO: Yeni hizmet binası inşaatının tamamlanması, coğrafî işaretli ürün olan Mardin Bulguruna yönelik 10 firmada denetim, Mardin Bulgurunun ‘AB Coğrafî işareti’ almasına yönelik DİKA ile çalışmalar, 10 okulda toplam 300 öğrenciye giyim yardımı, 2026 yılı itibariyle ticaret sicil kararlarında noter onayının kaldırılması, Arabuluculuk faaliyetleri kapsamında ticarî sorunlu 2 firmanın uzlaştırılmasına yönelik müzakereler.

MTSO: Mardin Lojistik Merkezine (MARLOM) yönelik fizibilite çalışmaları, Türkiye-AB İş Dünyası Diyalogu II (TEBD II) Projesine yönelik çalışmalar, Lobicilik kapsamında Ulaştırma ve Altyapı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlarına alt yapı ve tekstil sektörüne yönelik rapor takdimi, AB Bilgi merkezinin kurulması, İstanbul Ticaret Odası ile iş birliği çalışmaları, Yurt dışında yaşayan Ezidi vatandaşların geri dönüş sürecine yönelik çalışmalar, Almanya Anuga Fuarına katılım, E-Defter ve MERSİS kullanımı eğitimi, İlçe bazlı üye istişare toplantıları, Personel eğitimleri kapsamında Bilirkişi Uzmanlığı ve Yerli Malı Teknik Uzman eğitimleri, İl Koordinasyon Toplantısı kapsamında Artuklu ilçesinde ilgili kurumlar tarafından yürütülen altyapı çalışmalarında Mardin Büyükşehir Belediyesi, MARSU ve Akmercan firmalarıyla koordineli çalışmalar, 1.Caddenin Yayalaştırma Projesi kapsamında esnafın mal indirme ve bindirme süreçleri için Mardin Büyükşehir Belediyesi ile koordinasyon sağlanması, Mardin Oda Borsaları ile beraber Yerel Kalkınma Hamlesi Hibe toplantısına katılım, Osmaniye TSO ile Kardeşlik Protokolü.

NTB: Lobicilik kapsamında TOBB Müşterek Konsey Toplantısında Nusaybin Sulama Kanallarının yenilenmesine Nusaybin Sınır Kapısının açılmasına yönelik sunumlar, TMO ile üye işlemlerine dair müzakereler.

NTSO: Sayısal takograf (Dijital ehliyet) hizmetinin verilmesi, DİKA iş birliğiyle üyelere, yönetime ve malî müşavirlere genel kapsamlı e-ihracat eğitimi verilmesi, Bankalarla üye kredilerine ilişkin müzakereler.

KGK ve GGK: MAÜ öğrencilerine yönelik fabrika ziyaretleri.

 

Mardin Odaları/Borsaları ve Girişimci Kurulları şu hususlarda kararlar aldılar:

1.    MAÜ-Oda/Borsa Ortak Akademik Çalışmaları kapsamında Eğitim-Girişimcilik Saha Çalışması, MAGROTEX Fuarları Kitap Bölüm Çalışması ve MAGROTEX’25 Fuarı Saha Çalışması gerçekleştirildiği ifade edildi. Bu tür çalışmaların devamına karar verildi. Bu bağlamda, Akademik Danışmanın 2026-30 döneminde saha çalışmaları yapabilmesine yönelik Mutabakat Zaptı imzalandı.

2.    Kurumsal İş Birlikleri kapsamında Odaların/Borsaların kamu kurumları, özel ve karma kurumlar ile ilişkileri masaya yatırıldı. Bu tür iş birliklerinin oluşturacağı sinerjiye vurgu yapılarak devamı hususunda karar alındı. 2026 yıl başı itibariyle başta Mardin Valiliği olmak üzere Belediyelere, Kamu kurumlarına ve Özel-Karma nitelikli kurumlara ziyaretlerde bulunulmasına karar verildi.

3.    Kurumsal iş birlikleri kapsamında Mardin Artuklu Üniversitesi ile ortak çalışmaların önemine değinildi ve akademik ve sosyal nitelikli çalışmaların artarak gerçekleştirilmesine karar verildi.

4.    Mardin’in kronik sorunlarına ilişkin girişimler değerlendirildi. Bu kapsamda, Mardin’in ulaştırma alt yapısına (Çevre Yolu, Şehir Trafiği), Yeşil/sosyal alan yapısına ve İmar yapısına dair müzakerelerde bulunuldu. Odalar/Borsalar, 2026 yılında öncelikli gündemlerinin bu üç husus olmasına ve her platformda bu tür sorunları dile getirerek çözümlerine yönelik girişimlerini istikrarlı ve ısrarlı bir biçimde sürdürme kararı aldı.

5.    Lobi çalışmalarının yoğun bir biçimde yapılması kararlaştırıldı. Bu kapsamda; Odaların/Borsaların kurumsal web sitelerini, sosyal medya araçlarını, yerel/ulusal/uluslararası medya kaynaklarını etkin bir biçimde kullanması kararlaştırıldı.

6.    Yine lobicilik faaliyetleri kapsamında özellikle Mardin sorunlarının ve üye taleplerinin yerine getirilebilmesi için yüzyüze girişimlerin önemi de vurgulanarak bunlara da ağırlık verilmesi kararlaştırıldı.

7.    Mardin tanıtım günleri vb. organizasyonların önemi vurgulandı ve imkânlar ölçüsünde bu tür etkinliklerin beşerî, aynî veya nakdî biçimde desteklenmesine karar verildi.

8.    Mardin Oda/Borsa Müşterek Proje Ekibine yönelik 2025 dönem değerlendirmesi yapıldı. NTSO’da olan dönem liderliğinin 2026’da KTB tarafından yürütülmesine karar verildi.

 29.Müşterek Toplantının, Mart 2026’da Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde yapılması kararlaştırıldı."

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN

 

 

 

12.4° / 6.2°
  • BIST 100

    14056,12%0,51
  • DOLAR

    42,61% 0,05
  • EURO

    49,96% 0,23
  • GRAM ALTIN

    5777,03% -0,27
  • Ç. ALTIN

    9292,05% 0,00