``MARDİN MEDENİYETLER KAPISI`` SERGİSİ CRR`DE...

Mardinli,Dünyaca Ünlü Ressam İsmet Yedikardeş, binlerce yıllık tarihî derinliği bulunan, 3 semavî dinin ve çeşitli mezheplerin mensuplarını yüzyıllar öncesinden günümüze kadar bir arada, barış ve esenlik içerisinde himaye eden Mardin'i, muhteşem bir resim

Polisiye Haberler 26.10.2013 08:20:43 0
``MARDİN MEDENİYETLER KAPISI`` SERGİSİ CRR`DE...

Mardinli,Dünyaca Ünlü Ressam İsmet Yedikardeş, binlerce yıllık tarihî derinliği bulunan, 3 semavî dinin ve çeşitli mezheplerin mensuplarını yüzyıllar öncesinden günümüze kadar bir arada, barış ve esenlik içerisinde himaye eden Mardin’i, muhteşem bir resim sergisiyle CRR`de...

Dünyaca ünlü Mardinli Ressam İsmet Yedikardeş, binlerce yıllık tarihî derinliği bulunan, 3 semavî dinin ve çeşitli mezheplerin mensuplarını yüzyıllar öncesinden günümüze kadar bir arada, barış ve esenlik içerisinde himaye eden Mardin’i, muhteşem bir resim sergisiyle CRR’ye taşıdı.Yıllardır açtığı sergiler ile Mardin`in tanıtımına önemli katkılar Sağlayanİmet Yedikardeş,CRR`De açtığı sergi yoğun ilgi görüyor.

“Mardin: Medeniyetler Kapısı” isimli resim sergisinin açılışına katılan Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan, “Bir yerde cami, kilise ve sinagog bir arada bulunuyorsa, orada medeniyet vardır. İsmet Yedikardeş’in resimlerinde, hem mimarî özellikleriyle ‘Medeniyetler Kapısı’ Mardin’i, hem de Mardin’deki bu medeniyeti hayranlıkla izleyebiliyoruz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Mardin: Medeniyetler Kapısı” isimli sergi, 30 Ekim’e kadar ziyarete açılacak.

“Mardin, tarihin taşa işlenmesidir; taşın, sevgiye ve estetiğe boyun eğmesidir. Dinlerin, bir şehrin kucağında, beraber, huzur içinde yaşamasıdır. İnsanların, evlerini birbirine engel olmadan, ufkunu kapatmadan yan yana yapabilme inceliğidir…”

Kendisine özgü üslûbuyla hayranlık uyandıran ressam İsmet Yedikardeş, böyle tanımlıyor âşık olduğu Mardin’i. İslâm’ın insanlığı bir bütün olarak görmesinden kaynaklanan anlayış sayesinde Mardin’in, farklı din, dil ve medeniyetlere ortak bir yaşam alanı olduğunu ifade eden Yedikardeş, bir sanatçı olarak kendi sorumluluğunu şöyle dile getiriyor:

“Birlik ve bütünlük içindeki bu barışçı anlayış ortamında, çatışmaların körüklenmek istendiği günümüzde, bu zengin medeniyetin mirasçıları olarak bize aktarılan mirası korumak ve gelecek nesillere aktarmak için, bu medeniyetin içinde yetişmiş bir sanatçı duyarlılığı ve sorumluluğuyla Mardin’e hizmet vermek gayesi içindeyiz.”

İsmet Yedikardeş, 23 Ekim’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu (CRR) fuayesinde açtığı “Mardin: Medeniyetler Kapısı” isimli resim sergisinde, ‘İnancın, sanatın ve mimarinin şehri Mardin’i, tuval üzerine yağlı boya, deri üzerine karışık teknik, akrilik ve seramik çalışmalarıyla resmediyor.

“Mardin: Medeniyetler Kapısı” isimli resim sergisinin açılışına katılan Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan, “Bir yerde cami, kilise ve sinagog bir arada bulunuyorsa, orada medeniyet vardır. İsmet Yedikardeş’in resimlerinde, hem mimarî özellikleriyle ‘Medeniyetler Kapısı’ Mardin’i, hem de Mardin’deki bu medeniyeti hayranlıkla izleyebiliyoruz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen ressam İsmet Yedikardeş’in “Mardin: Medeniyetler Kapısı” isimli sergisi, CRR fuayesinde 30 Ekim’e kadar ziyarete açık kalacak.

İsmet Yedikardeş kimdir?

1947’de Mardin’de doğdu. Daha ilkokulda kendini gösteren resim yeteneğini Sakarya İlköğretim Okulu’nda öğretmeni keşfetti. Yaptığı bir sonbahar resmine hayran olan öğretmeni ona “Sen ressam olacaksın” diyerek teşvik edici bir öngörüde bulundu.

Yedikardeş, ilkokuldan itibaren öğrenim hayatı boyunca – baba mesleği olarak -çömlek atölyesinde çalışarak, seramik-heykel kabiliyetini geliştirdi.

Yedikardeş, resim, heykel, çömlek ve tiyatro ile iç içe geçen ilk, orta ve lise eğitiminden sonra İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’ne kaydoldu. Dönemin siyasî istikrarsızlıkları ve öğrenci olayları sebebiyle ancak bir süre okula devam edebildi. Ardından Tatbikî Güzel Sanatlar Akademisi’ndeki bir Alman hocanın tavsiyesiyle Almanya’ya gitmeye karar verdi.1972’de Stuttgart Güzel Sanatlar Akademisi’ne, Prof. U. Gunther’in başkanı olduğu Seramik ve Heykel Bölümü’ne girdi. 1977 yılında bu bölümden mezun oldu. Almanya’daki çalışmalarını 5 karma ve 4 kişisel sergide sergiledi.

1979’da İstanbul Sanat Festivali kapsamında İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde Alman sanatçılarla birlikte karma sergiye katıldı.

Bu arada vatanî görevini İstanbul’da yedek subay olarak yaptı.

İsmet Yedikardeş, evli ve ikisi kız ikisi erkek olmak üzere dört çocuk babasıdır.

Çeşitli konulardaki resim ve seramik çalışmalarının yanı sıra, 10 yıldır Mardin kent dokusunu ve Mardin kültürünü merkez alan resim çalışmaları ile Mardin mimarisini ve taş işleme sanatını özellikle genç nesillere tanıtmaya çalışan Yedikardeş, evrensel düzeyde dikkat ve ilgiyi Mardin’e çekmeye çalışıyor. Yedikardeş, son 50 yılda yaşanan kültür erozyonundan payını alan Mardin’i, bozulmadan önceki aslî hâlini dikkate alarak kendine özgü tasavvur ve sanat gücüyle tuvale aktarıyor.

Van Gogh, sarı rengi Mardin’de arasaydı…

İsmet Yedikardeş, zihnindeki Mardin algısını şöyle ifade ediyor:

“Mardin; tarihiyle, sosyal dokusuyla, sanatıyla, mimarisiyle, kültürüyle o denli zengindir ki, onu bir tuvale yansıtmak, mutluluğun resmini çizmek kadar olanaksızdır. İnanıyorum ki, Van Gogh, kendisine huzur verecek sarı rengi ayçiçeği tarlasında değil de Mardin’in sarı taşında arasaydı, hem bunalımlarından kurtulur, hem de ruhsal huzura kavuşurdu.”

İsmet Yedikardeş’in sergileri

1974      Konstanz Üniversitesi / Karma

1974      Freiburg / Karma

1975      Bundesgardenschau Manheim / Karma

1976      Kunstakademie Stuttgart / Karma

1979      İstanbul Resim Heykel Müzesi/Alman Sanatçılar / Karma

1979      Kinderklinik Turlen Str Stuttgart / Kişisel

1979      Club Galeri Tangante Stuttgart / Kişisel

1980      Kunstgalerie Turkei / Almanya / Kişisel

1981      Kunstgalerie Turkei / Almanya/Kişisel

1991      Gürpınar Sanat Atölyesi / Karma

1992      Gürpınar Sanat Atölyesi / Karma

1993      Gürpınar Sanat Atölyesi / Kişisel

2003      Marev Vakfı / Kişisel

2004      Mardin Valiliği 29 Ekim Etkinlikleri/Karma

2004      Marev Vakfı / Kişisel

2005      T.B.M.M. Şeref Holü / Kişisel

2006      Uluslar arası Mardin Tarihi Sempozyumu / Kişisel

2006        Mardin Erdoba Evleri / Kişisel

2007        Kadir Has Üniversitesi / Kişisel

2007        Dolmabahçe Sanat Galerisi / Kişisel

2007        Uluslar arası Artuklu Sempozyumu / Karma

2008         Amerikan Kültür Merkezi Ankara / Kişisel

2009         Pacıfıca Instıtute / Losangeles / Kişisel

2009         Yunus Emre Kültür Merkezi / Kişisel

2009        Anatoliya Festıval / Atlanta/Kişisel

2009        Çankaya Kültür Merkezi / Ankara/Kişisel

2010        Pacıfıca Instıtute / Los Angeles / Kişisel

2010       Mardin Müzesi Resim Galerisi / Karma

 

ARTUKLU HABER AJANSI-İSTANBUL


27.5° / 17.1°
  • BIST 100

    10706,49%0,59
  • DOLAR

    32,20% -0,01
  • EURO

    35,01% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2519,76% 0,78
  • Ç. ALTIN

    4035,21% 0,78