MARDİN KEBABI YAPILIŞI VE TARİFİ

Mardin`in kendine has yemekleri muhtelif gıda maddelerinin severek olusturdugu bir lezzet yumagıdır.Sanki bu yemekler,ağza layık harikalar olusum sürecindeyken,gizli bir el tarafından işlenmiş,dünyanın en güzel tatlarına bezenmiş hissini verir meraklıları

Polisiye Haberler 5.12.2013 23:07:30 0
MARDİN KEBABI YAPILIŞI VE TARİFİ

Mardin`in kendine has yemekleri muhtelif gıda maddelerinin severek olusturdugu bir lezzet yumagıdır.Sanki bu yemekler,ağza layık harikalar olusum sürecindeyken,gizli bir el tarafından işlenmiş,dünyanın en güzel tatlarına bezenmiş hissini verir meraklılarına....Yemek bir kültür olayıdır.Kültür,bir yöre halkının,belirli bir toplumun yarattığı maddi ve manevi değerlerin toplamıdır.Bu değerler tarihi kalıntılarda olabileceği gibi,yasamın en önemli halkalarından biri olan yemeklerde de yer bulabilir.Mardin yöresinde  yetişen bitkilerin yardımıyla,hava sartlarının ve yaşam tarzının belirleyiciliğiyle, yemekler geleneksel bir boyut kazanır. Mardin mutfağının zenginliği, gelmiş geçmiş milletlerin kültür birikimlerinden Mardinlilerin medeniyetteki tekamül sürecinde kendilerini yenilemedeki yetenekleri ve sosyal açıdan sahip oldukları açılımla ilgilidir                          

Mardin’e gidilir de bir Mardin kebabı yenmez mi? Tabii Mardin Kebabı Mardin’de yenir.

Mardin kebabı Anadolu’nun başka yörelerinde de kullanılan Büyük bıçak (Zırh)kıymasından yapılıyor.

Kebap Zırh denilen büyük bıçaklar kullanılarak etin elle kıyma haline getirilmesi ile hazırlanıyor. Kıymada kuzu ve süt danası eti ve yüzde 20 Kuyruk Yağı kullanılarak yaplıyor. Etler günlük olarak kasaptan alınıp etin sinirleri mutlaka ayıklanıyor.

Mardin’de 2 çeşit kebap bulabiliyorsunuz, acılı ve acısız. Acısıza %20 civarında kuyruk yağı dışında başka katkı maddesi konmaz iken, acılıya pul biber ve maydanoz ekleniyor.

Kebap ile birlikte masanıza salata, sumaklı soğan ve közlenmiş domates/biber tabağı geliyor. Bunlar kebabın yanına güzel birer çeşni olmakla birlikte kuzu eti ve yağının ağırlığını hafifletmekte de yardımcı oluyor.

Mangal ateşinde pişirilir. Domates ve biber de mangalda pişirilir. Soğan yarım daire   şeklinde doğranır, sumak ve e tuzla ovulur. Servis tabağına lavaş konur. Üzerine kebap ve garnitür bırakılır. 

Mardinli Kebap Ustası Esat Dinçel Ustanın Hem Görsel olarak hem de tarifini yaptığı  Röportajımızı sizlere katkıda bulunması umudu ile yayınlıyoruz.


HABER VE RÖPORTAJ:ABDULLAH ORTAÇ


23.6° / 12.3°
  • BIST 100

    10219,59%0,01
  • DOLAR

    32,21% 0,01
  • EURO

    34,77% -0,24
  • GRAM ALTIN

    2427,07% -0,70
  • Ç. ALTIN

    3925,56% -0,46