MARDİN EVLERİNİ ANDIRAN MAHALLE, TURİZME KAZANDIRILMAYI BEKLİYOR

Kayseri`ye 17 kilometre uzaklıkta bulunan Molu Mahallesi`nin eski yerleşim yeri, Mardin evlerine benzerliğiyle dikkat çekiyor.

Turizm 19.08.2014 11:23:31 0
MARDİN EVLERİNİ ANDIRAN MAHALLE, TURİZME KAZANDIRILMAYI BEKLİYOR

Kayseri`ye  17 kilometre uzaklıkta bulunan Molu Mahallesi`nin eski yerleşim yeri, Mardin evlerine benzerliğiyle dikkat çekiyor. Açık hava müzesini andıran mahallede vatandaşlar, yıkılan taş evlerin onarılarak turizme kazandırılmasını istiyor.

Köy iken son yerel seçimlerde Kayseri`nin mahallesi haline gelen Molu Mahallesi, değişik ev mimarisiyle dikkat çekiyor. Burada taş işçiliğinin mimari örneklerini taşıyan tarihi evler, adeta Mardin evlerini andırıyor. Evler, Mazı dağının eteklerine kurulan Mardin evleri gibi karşıdan bakıldığında birbiri üstüne yığılmış gibi duruyor. Doğal konumdan doğan bu durum, mahalleye özgü bir görünüm kazandırmış. Osmanlı`nın son dönemi ve cumhuriyet dönemi yapılar, kalın duvarlı, kemerli ve taş süslemeli olarak inşa edilmiş. Göçten dolayı ise mahallede birçok taş yapı ev, terk edilmiş, yıkılmış ve bazılarının içinden ağaçlar boy vermiş durumda. Birçoğu kullanılmayan evlerden ayakta kalanlar görenleri adeta geçmişe götürüyor. Bu evlerde yaşamak mahallede bir ayrıcalık. Çünkü yazın serin, kışın sıcak oluyor.
Mahallede tarihi geçmişi tam olarak bilinmeyen bir de hamam kalıntısı var. Tek kubbelik bölümü günümüze kadar ulaşabilen hamamın çevresi yıkık taş duvarlarla çevrili. Mahallede ayrıca Osmanlı dönemi 1713 yılında yaptırılan bir de cami bulunuyor. Yakın zamanda restore edilen cami, mahallenin tarihi zenginliğine ayrı bir güzellik katmış.
1960`larda 550 hane olan mahalle şimdi 90 haneye kadar düşmüş. 60 yaşındaki Takdir Işık, Mardin evlerini anımsatan tarihi köy evlerinin ayağa kaldırılarak yaşatılmasını istediklerini söyledi. Bu köyde doğup büyüdüğünü anlatan Işık, "Yerleşim tarihi çok eski olan mahallemizdeki tarihi evlerin turizme kazandırılmasını istiyoruz" dedi.
Ev ve sokakları tarih kokan mahalleden hiç bir zaman ayrılmayı düşünmediğini belirten 65 yaşındaki Ahmet Çırak da, "Birçok kişi şehre göçerken ben kalan ömrümü burada tamamlamak istiyorum. Çünkü buranın hem doğası güzel hem de tarihi evleri." diye konuştu.
 
 
Kaynak:Haber Kayseri
 

20.8° / 11.5°
  • BIST 100

    10055,98%-1,59
  • DOLAR

    32,23% 0,13
  • EURO

    34,78% -0,13
  • GRAM ALTIN

    2419,94% -0,99
  • Ç. ALTIN

    3924,06% -0,49