Mardin 'de kamuya açık alanlarda sigara içme yasağı getirildi

Mardin Valiliği kamuya açık alanlarda sigara içme yasağı getirildiğini duyurdu.

Mardin 13.11.2020 00:52:00 0
Mardin

Mardin Valiliği kamuya açık alanlarda sigara içme yasağı getirildiğini duyurdu. Mardin'de Kovid-19 salgınına karşı maskenin doğru ve sürekli şekilde kullanımını temin amacıyla yaya yoğunluğu fazla olan cadde ve sokaklar, meydanlar ve toplu taşıma araç durakları gibi yerlerde sigara, tütün ve tütün mamullerinin tüketilmesi  yasaklandı.

 

12.11.2020Tarihli Mardin İl Umumi Hıfzıssıhha Meclis Kurulu Kararı (Koronavirüs Ek Tedbirleri)

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’ nün Koronavirüs Ek Tedbirleri ”, konulu genelgesi çerçevesinde gerekli tedbirleri kararlaştırmak için, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 26. maddesine istinaden 12.11.2020 tarihinde saat 9.00’da Sayın Vali Mahmut DEMİRTAŞ başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda aşağıdaki kararlar alınmıştır.

GÜNDEM:

COVID-19 Hastalığı 93 Nolu İl Umumi Hıfzıssıhha Kararları;

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Wuhan Kentinde başlayarak tüm dünyayı tehdit etmeye devam eden ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından PANDEMİ olarak nitelendirilen Koronavirüs (Covid-19) salgınından ülkemizi ve vatandaşlarımızı korumak ve salgının yayılmasını engellemek için gereken ek tedbirlerin kararlaştırılması.

KARAR:

Koranavirüs salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirilmiştir.

2020 yılı içerisinde tüm Dünya’yı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid19) salgınının yayılımında/bulaşında son dönemlerde tüm ülkelerde artış yaşandığı görülmektedir. Özellikle Avrupa kıtasında bulunan ülkelerde salgının seyrinde çok ciddi yükseliş olduğu ve salgınla mücadele kapsamında birçok yeni tedbir kararları alınarak uygulamaya geçildiği izlenmektedir.

Ülkemizde de içerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlikmaske v e mesafe kurallarının yanı sıra salgının seyri ve olası riskler göz önünde bulundurularak hayatın her alanına yönelik uyulması gereken kurallar ve önlemler belirlenmektedir.

Bu çerçevede;

1. 08.09.2020 tarihli ve 14533 sayılı Genelge ile meskenler hariç olmak üzere tüm alanlarda (kamuya açık alanlar, cadde, sokak, park, bahçe, piknik alanı, sahiller, toplu ulaşım araçları, işyerleri, fabrikalar vb.) herhangi istisna olmaksızın maske takma zorunluluğu getirilmişti.

Ancak özellikle vatandaşlarımızın kalabalık şekilde bulunduğu/bulunabileceği cadde, sokak, park ve bahçeler gibi yerlerde sigara içtiğinden bahisle/bahanesiyle bazı kişilerin maskelerini çıkardıkları, aşağıya indirdikleri, doğru şekilde kullanmadıkları görülmüştür.

Solunum yoluyla kolayca bulaşabilen Koronavirüs salgınının yayılımının önlenmesi için maske kullanımında sürekliliğin sağlanması son derece önem taşımaktadır.

İlimizde maskenin doğru ve sürekli şekilde kullanımını temin amacıyla 12.11.2020 tarihinden itibaren vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu/bulanabileceği;

Artuklu İlçesi: Vali Ozan Cad.,  Ravza Cad., 1.Cadde, Ortadoğu Cad., 15 Temmuz Parkı

Midyat İlçesi: Cumhuriyet Bulvarı, Batman-Cizre Yolu, Seyfettin Güneştan Cad.

Kızıltepe İlçesi: Havaalanı, Cumhuriyet Meydanı, Şanlıurfa Cad., Ali Ertaş Cad., Kilise Cad., Eski Hastane Cad.

Nusaybin İlçesi; Lozan Cad., Sakarya Cad., Cumhuriyet Cad.

Derik İlçesi: Aydın Ayaydın Cad.

Dargeçit İlçesi: Kısmetli Cad.

Ömerli İlçesi: Hürrüyet Cad.

Yeşilli İlçesi; Vatan Cad.

Mazıdağı İlçesi: Ömer Halis Demir Cad., Yeşilderik Cad.

Savur İlçesi Mardin Cad., Zeynel Abidin Erdem Cad., Mehmet Sait Erdem Cad.

Yukarıda belirtilen alanlarda ve tüm toplu taşıma araç duraklarında sigara içmenin yasaklanmasına,

2.) 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın her gün 10.00-16.00 saatleri arasında sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarı çıkabileceklerine, bu saatler dışında 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın sokağa çıkmasının kısıtlanmasına,

Yukarıda belirtilen tedbirlere ilişkin olarak alınacak kararların Valilik ile koordineli olarak Kaymakamlarımız tarafından Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27’ nci ve 72’ inci maddeleri gereğince gerekli kararların alınması, Büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile Sivil Toplum Kuruluşları işbirliği içinde gerekli çalışmaların/tedbirlerin ivedilikle planlanarak uygulanması, alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 inci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına,

Oy Birliği/Çokluğu ile karar verilmiştir.''Denildi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


30.6° / 19.5°
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,50% -0,11
  • EURO

    34,92% 0,44
  • GRAM ALTIN

    2434,89% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04