MARDİN DARA ANTİK KENTİN DÜNYAYA TANITIMI İÇİN HAZIRLANAN PROJELER TRT'DE YER ALACAK

TRT Haber Kalkınma Ajandası Programı, Dicle Kalkınma Ajansının Dara Antik Kenti’nde hayata geçirmiş olduğu projeleri konu aldı.

Mardin 11.10.2021 13:12:00 0
MARDİN DARA ANTİK KENTİN DÜNYAYA TANITIMI İÇİN HAZIRLANAN PROJELER TRT

Kalkınma Ajanslarının desteklemiş oldukları projelerin ülke kalkınmasına olan katkısını ekrana taşıyan TRT Haber Kalkınma Ajandası Programı, Dicle Kalkınma Ajansının  Dara Antik Kenti’nde hayata geçirmiş olduğu projeleri konu aldı. Bu amaçla Mardin’e gelen program ekibi, Dara Antik Kenti’nde Dicle Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen iki projenin tarihi ve turistik açıdan meydana getirmiş olduğu katma değeri ortaya koyan çekimler gerçekleştirdiler.

Dicle Kalkınma Ajansının desteklemiş olduğu projeler, 2015 yılında Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında Mardin Müze Müdürlüğü’nün “Dara Antik Kenti Ören Yeri Turizm Altyapı Projesi” ile 2018 Yılı Cazibe Merkezleri Destekleme Programı çerçevesinde yine Mardin Müze Müdürlüğü’nün “Dara Antik Kenti Örenyeri Çevre Düzenlemesi Projesi” dir.

Halen uygulanmaya devam eden Dara Antik Kenti Örenyeri Çevre Düzenlemesi Projesinin amacı Dünyadaki en önemli sur yapılarından biri olan Dara surlarının ayağa kaldırılması, Agora Caddesi denilen toprak altında kalmış pazar yeri alanlarının ortaya çıkarılarak turizme kazandırılmasıdır. Bu amaçla konservasyon, çevre düzenlemesi ve ziyaretçi karşılama merkezi çalışmaları sonucunda, Dara Antik Kenti’nin rahat ve uygun koşullarda gezilebilen bir turizm destinasyonuna dönüştürülmesidir. Projenin toplam bütçesi 4 Milyon TL olup tamamı Dicle Kalkınma Ajansı  tarafından karşılanmaktadır. 2019 yılında uygulanmaya başlanan projenin 2021 yılı sonunda tamamlanması planlanmaktadır.

Dicle Kalkınma Ajansının Dara Antik Kenti’ne yönelik bir diğer desteği olan “Dara Antik Kenti Ören Yeri Turizm Altyapı Projesi” ile Dara Antik Kenti içerisinde yer alan Nekropol olarak adlandırılan kapalı kaya mezarlık alanının ziyaretçiler için gezilebilir bir alan haline getirilmesidir. Bu amaçla ören yeri yontulmuş kaya içerisinde yer alan galeri mezar bölümünün restorasyonu yapılmıştır. Mezarların incelenebilmesi amacıyla camdan bir platform inşa edilerek mekân estetik bir görünüme kavuşturulmuştur. Proje maliyeti olan 85 Bin TL’nin tamamı Ajansımız tarafından karşılanmıştır. Proje 2016 yılında uygulanmaya başlanarak aynı yıl içerisinde tamamlanmıştır.

 

Doğunun Efes’i olarak adlandırılan Dara Antik Kenti’nin hem ulusal hem de uluslararası alanda tanıtılması amacıyla, Dicle Kalkınma Ajansının tarafından desteklenerek hayata geçirilen projelerin kamera çekimleri yapıldıktan sonra, cuma günü saat 12.45’te TRT Haber Kalkınma Ajandası programında yayınlanacak.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


25.9° / 14.7°
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,57% 0,19
  • EURO

    34,72% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2420,85% -0,48
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00