Mardin Artuklu Üniversitesinden Örnek Geri Dönüşüm Uygulaması

Birçok alanda şehre değer katacak uygulamaları ile adından söz ettiren Mardin Artuklu Üniversitesi şimdide ‘Sıfır Atık Projesi’ çalışmaları ile farkındalık yaratmaya devam ediyor.

Mardin 15.06.2021 15:02:00 0
Mardin Artuklu Üniversitesinden  Örnek Geri Dönüşüm Uygulaması

  Birçok alanda şehre değer katacak uygulamaları ile  adından söz ettiren Mardin Artuklu Üniversitesi şimdide  ‘Sıfır Atık Projesi’ çalışmaları ile farkındalık yaratmaya devam ediyor.

 

Mardin Artuklu ÜniversiteSİ , çevre koruma, yeşil kampüs ve sıfır atık  projelerine yönelik başlatmış olduğu çalışmalarına bir yenisini daha ekleyerek Mardin Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği içerisinde yürütmüş olduğu  organik atıkların dönüştürülmesi çalışmalarını tamamladı.

 

14 Haziran 2021 tarihinde  Üniversitemiz bünyesinde  Çevre Yönetimi ve Sıfır Atık Koordinatörlüğünün kurularak bundan sonraki süreçlerde, çevrenin korunması yanında üniversite öğrencilerinin ve yerel halkın çevreye ilişkin farkındalığını artırarak gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakılması çalışmalarına katkı sağlanmasının  hedeflendiği  bildirildi.

 

Üniversitemizin Proje Koordinasyon Ofisi  tarafından yürütülen  ve Kampüs alanına yerleştirilen ‘Kompost Ünitesi’ ile yiyecek artıkları, kampüs alanımızda bulunan dal, yaprak, ağaç parçaları ve ot gibi organik atıkların tekrar doğaya kazandırılacağının belirtildiği uygulamada,  kompost cihazın çalışma düzeneği hakkında kısa bir bilgi verildi. Paylaşılan bilgide; “Yemekhane mutfağında yemek hazırlık safhasında oluşan biyobozulur atıklar, çay ocaklarından çıkan çay posaları, bahçeden dal, yaprak, ağaç parçaları, çim vb atıklarının kompost ürününe dönüştürülmesi için kompost ünitesi kurulur. Komposta dönüşecek atıklar içerisindeki sıvının azaltılması maksadıyla öncelikle delikli süzme kabına boşaltılmakta, süzülen atıklar tartıldıktan sonra içerisindeki nemi azaltmak üzere içerisine talaş ilave etmek için uygun talaş miktarı hesaplanarak eklenmektedir.

 

Kompost makinası, besleme ve olgunlaşma haznesi olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. İlk aşamada süzülen, tartılan ve içeresinde talaş ilave edilen atıklar, besleme haznesinden cihaza verilmektedir. Besleme haznesinde bulunan parçalama bölümünde parçalanan atıklar, daha sonra olgunlaşma haznesinde geçmektedir. Besleme kapasitesi günlük yaklaşık olarak 200 litre olup, 15 gün boyunca sürekli besleme yapılmakta, 15 günün ardından atıkların olgunlaşma haznesine aktarımı yapılmaktadır. Kompostun olgunlaşma haznesine aktarımından sonra başlayan 15 günlük zaman diliminde besleme haznesinde besleme devam ederken, diğer haznedeki kompostun olgunlaşma süreci tamamlanmış olmaktadır. Ortalama 1000 kg atık beslendiğinde, 30 günlük süreçte toplam 180-200 kg kompost ürünü elde edilmektedir. Elde edilen bu kompost ürünler  yeşil alanlarda toprak şartlandırıcısı olarak kullanılmaktadır” ifadeleri yer aldı.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN
 


29° / 16.5°
  • BIST 100

    9645,02%-0,5
  • DOLAR

    32,57% 0,10
  • EURO

    34,88% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2436,72% 0,29
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00