Mardin Artuklu Üniversitesinde, Uluslararası Dil, Düşünce ve Din Bilimleri Kongresi Düzenlendi

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı katkılarıyla Artuklu Üniversitesinde düzenlenen Uluslararası Dil, Düşünce ve Din Bilimleri Kongresi yoğun ilgi gördü.

Mardin 27.05.2022 12:49:00 0
Mardin Artuklu Üniversitesinde, Uluslararası Dil, Düşünce ve Din Bilimleri Kongresi Düzenlendi

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı katkılarıyla Artuklu Üniversitesinde düzenlenen Uluslararası Dil, Düşünce ve Din Bilimleri Kongresi yoğun ilgi gördü.

 

Uluslararası kongreye, ülkemizin ve dünyanın çeşitli üniversitelerinden katılım gösteren; dil bilimi, felsefe, tarih, sosyoloji, psikoloji,  antropoloji ve ilahiyat bilimleri alanında uzman yerli ve yabancı 150’yi aşkın  bilim insanı, yazar ve akademisyen katkıda bulundu.

Kongre, "Sosyal Bilimlerde Ekolleşme ve Kurumsallaşma: İmkânlar ve Sınırlılıklar" konusunu ele alan açılış paneli ile başladı. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Nesim Dorunun üstlendiği açış paneline Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan panelist olarak katıldı. 

Sosyal bilimlerin en belirgin üç sahasını oluşturan dil, düşünce ve dinin varoluşundan itibaren insanlığın temel hususiyetleri olan konuşma, kavrama ve inanmaya tekabül eden disiplinler olduklarını belirterek konuşmalarına başlayan Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, bilimde ekolleşmenin değerlendirmesini yaparak,

“Bilimsel  bir çalışmanın,  bilimsel bir girişimin ortaya çıktığı andan itibaren aslında siyasal bir hedefi vardır ki bu hedef örtükte olabilir. Bu siyasal hedef aslında o bilimsel çalışmanın kurumsallaşmanın ve ekolleşmesinin olabildiğincede etkili olmasını  ister. Ekolleşme süreci bir imkan meselesi değil, bilimsel yapılar için nerdeyse ortaya çıktığı andan  itibaren varmak istediği hedeflerden biri olarak gösterilebilir. Tamda bu noktada bilimin hakikat ile ilişkisini sorgulamak gerekir.” ifadelerini kullandı.

Mardin Artuklu Üniversitesinin sosyal bilimler alanında gelecekteki tasavvurunu bir cümle ile açıklayan Özcoşar, sosyal bilimler alanında ihtisaslaşan MAÜ’nün bütün bir kavramsallaşmayı ‘ilim, hikmet, irfan’, ‘özgün, özne, özgür akademi’ ve ‘ahlak, bilgi, üretim’ denklemleriyle özetlenebileceğini belirtti.

ASBÜ Rektörü Prof. Dr. M. Kazım Arıcan, ekollerin insanlığa ne tür imkanlar tanıdığını ve bu ekoller üzerinden nasıl bir dünya görüşü meydana geldiğini  açıklayarak her ekolün  eklektik bir yapı oluşturduğunu ifade etti. Arıcan, bu tür  kongreler düzenlenirken hocalarımızın ve öğrencilerimizin aklında bir şeyler oluştuğunu ve herkesin kendi paradigmasını oluşturmaya çalıştığını ve insanın kendine bir kök aradığını vurguladı.  

Kongre düzenleme koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Kamuran Gökdağ, üç gün boyunca kongrenin önemini ortaya koyan 150’e yakın bildirinin sunulacağını ifade ederek, kongrenin içeriğini oluşturan dil, düşünce ve din ilimlerinin evrensel boyutuna dikkat çekme amaçlı Türkçe, Arapça, İngilizce, Kürtçe ve Farsça olarak beş  dilde gerçekleştirilen sunumların eş güdümlü olarak,  ayrı salonlarda  4 eş zamanlı oturum şeklinde düzenlendiğini ve sunulan tebliğlerin en kısa zamanda kitaplaştırılmasını planlandıklarını ifade etti.
 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


25.1° / 14.8°
  • BIST 100

    10319,96%1,59
  • DOLAR

    32,26% 0,32
  • EURO

    35,15% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2469,04% 0,06
  • Ç. ALTIN

    3948,78% 0,40