Mardin Artuklu Üniversitesi Dengbêjlik ve Dengbêjlik Sanatı Çalıştayı Düzenliyor

Mardin Artuklu Üniversitesi anlamlı bir programa daha imza atıyor. Üniversite, sözlü hafızanın aktarımında önemli bir misyonu olan dengbejleri ve dengbejlik sanatını masaya yatırıyor.

Mardin 7.10.2023 20:05:00 0
Mardin Artuklu Üniversitesi Dengbêjlik ve Dengbêjlik Sanatı Çalıştayı Düzenliyor

Mardin Artuklu Üniversitesi  anlamlı bir programa daha imza atıyor. Üniversite, sözlü hafızanın aktarımında önemli bir misyonu olan dengbejleri ve dengbejlik sanatını masaya yatırıyor.

 

Çalıştayda Dengbejlik Serüveni Ele Alınacak

 

Üniversitemizin ev sahipliği yapacağı, Mardin Valiliği ve Mardin Büyükşehir Belediyesi, Kültür Bakanlığı ve TRT’nin de destek sunduğu, 21 Ekim 2023 tarihinde yapılacak olan Sesin Sanatsal Yankısı; Dengbêjlik ve Dengbêjlik Sanatı

 

Çalıştayı’nda; kadim köklerine işaret ederek, moderne çağda Evdalê Zeynikê ile devam eden ve günümüzde hala canlılığını koruyan Dengbêj ve Dengbêjlik serüveni ele alınacak.

Programa dengbêjler, Mardin Diller ve Dinler Korosu, alanında uzman akademisyenler ve araştırmacılar katılacak.

 

“Sözlü Geleneğin En Çarpıcı Örneklerinden Biri: Dengbêjlik”

 

Dengbêjlerin yaşadığı her bölgede farklı sunum tarzlarında ortaya çıkan bu sanatın sözlü geleneğin en çarpıcı örneklerinden birisi olduğunu ve genelde sadece ses ile icra edildiğini söyleyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, bu çalıştayda gün içinde Diyarbakır’da bulunan Dengbêj Evi’nden gelecek dengbêjlerin ve Mardin Diller ve Dinler Korosunun sunumlarından sonra alanında uzman akademisyenler ve araştırmacılar tarafından Dengbêjlik üzerine sunumlar yapılacağını akşam ise TRT Kurdi’nin hazırladığı Dengbêj programının üniversitelerinde düzenleneceğini belirtti.

Özcoşar, 21 ekim 2023 tarihinde Rektörlük binası AKM salonlarında yapılacak olan Sesin Sanatsal Yankısı; Dengbêjlik ve Dengbêjlik Sanatı Çalıştaylarına  ilgili herkesi beklediklerini sözlerine ekledi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN
 


31.3° / 19.3°
  • BIST 100

    9982,15%0,67
  • DOLAR

    32,41% -0,06
  • EURO

    34,81% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2434,19% -0,17
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00