MARDİN YÖRESEL YEMEKLERİ DÜNYA`YA TANITILACAK

Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Dicle Kalkınma Ajansı iş birliğiyle geliştirilen ?Mardin Gastronomi Müzesi ve Uygulama Merkezi? projesinin tanıtım toplantısı DİKA Ajansında gerçekleştirildi.

18.03.2019 14:09:12 0
MARDİN YÖRESEL YEMEKLERİ DÜNYA`YA TANITILACAK

Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Dicle Kalkınma Ajansı  iş birliğiyle geliştirilen “Mardin Gastronomi Müzesi ve Uygulama Merkezi” projesinin tanıtım toplantısı DİKA Ajansında gerçekleştirildi.

 


Dicle Kalkınma Ajansının “Güdümlü Proje Desteği” kapsamında Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin “Mardin Gastronomi Müzesi ve Uygulama Merkezi” projesi Dicle Kalkınma Ajansı   konferans salonunda yapılan programda tanıtıldı. Toplantıya, Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Yaman, Artuklu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Şakir Öner Öztürk, Ak Parti Artuklu Belediyesi Başkan Adayı Abdulkadir Tutaşı, Mardin Belediyesi Eski Başkanı Aydın Saraçoğlu ile çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan DİKA Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, “Mardin Gastronomi Müzesi ve Uygulama Merkezi” projesinin Mardin turizmine farklı bir boyut kazandıracağını söyledi. Çünkü tarihi ve kültürel güzellikleriyle bilinen Mardin'in, yüz yıllarca bir arada kardeşçe yaşamış olan farklı milletlerin zengin mutfak kültürünün, Gastronomi Müzesi sayesinde profesyonel bir şekilde tanıtılacağını belirtti. Böylece tarihi güzellikleriyle anılan Mardin'in, yöresel lezzetleriyle de yerli ve yabancı turistlere hitap edeceğini ifade etti.

Projenin amacı UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına dahil edilen Mardin'in gastronomi alanında kurumsallaşıp, özgün yemek kültürünün turizmle bütünleştirilerek, kentin sosyal ve ekonomik gelişmesine katkı sağlamaktır. Mardin'e özgü yöresel yemeklerin tespiti, özgün standartlarının oluşturulması ve kayıt altına alınarak yemek kültürünün geleceğe aktarılmasıdır. Gastronomi Müzesi ve Uygulama Merkezi yapılmak üzere Mardin’in taş mimarisini yansıtan Tarihi Abdullah Sırrı Efendi Konağı tahsis edilerek restore edilecektir. Yirmi dört ayda tamamlanması öngörülen projenin toplam bütçesi 5 Milyon 551 Bin ? olup, Ajansımız tarafından 75 oranında desteklenerek 4 Milyon 151 Bin ? hibe desteği sağlanacak.

Mardin'i ziyaret eden turistlere tarihi bir mekânda yöre mutfağının tanıtımı ve Mardin mutfağında yer alıp zaman içerisinde kaybolma riski taşıyan ya da unutulan yöresel yemeklerin günümüze kazandırılması hedefleniyor. Mardin mutfağında yer alan yemeklere ilişkin standart eğitim programlarını kurumsallaştırmak ve hizmet sektörüne nitelikli istihdam arzı oluşturuyor. Mardin mutfağının gastronomi alanında bilinirliğini artırmaya yönelik etkin tanıtımı gerçekleştirilecek.

 

Toplantının sonunda proje sözleşmesi temsili olarak Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Yaman, Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Asım Saldamlı, Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Yenigün ve Ajans Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ tarafından imzalandı.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


30.6° / 19.5°
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,50% -0,11
  • EURO

    34,92% 0,44
  • GRAM ALTIN

    2434,89% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04