Mardin UMKE`den Nükleer Tatbikat

Mardin`de KBRN tatbikatı- Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında 80 personel ve 8 araçla, gerçek kimyasallar kullanılarak EskiMardin Devlet Hastanesi Alanında Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer tatbikatı yapıldı.

Mardin 1.07.2018 13:42:09 0
Mardin UMKE`den Nükleer Tatbikat

Mardin'de KBRN tatbikatı- Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında 80 personel ve 8 araçla, gerçek kimyasallar kullanılarak EskiMardin Devlet Hastanesi Alanında  Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer tatbikatı yapıldı.

 

Mardin UMKE, Mardin 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliği, Mardin AFAD, Mardin İtfaiye Daire Başkanlığı ve Mardin Devlet Hastanesi Yönetiminin ortaklaşa düzenlediği tatbikata İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr Saffet Yavuz,Sağlık Hizmetleri Başkanı Servet YILDIZ Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcıları Dr. Hasan Timurağaoğlu, İsa Aydoğan,Mardin 112 Başhekimi Uzm.Dr Osman BALLI Afet ve Acil Sağlık Hizm. Uzmanı Feyzi Özünal,Tatbikat Koordinatörleri Att.Atilla AKATAK,Att Abdullah ARİ ,Prm.Muhammed ÇOMAKTEKİN, Prm Murat CEYLAN ,40 UMKE Personeli ,Mardin AFAD Operasyon Şefi Ahmet ERYILDIZLA  5 AFAD PERSONELİ  ile  Mardin Devlet Hastanesi Yönetimi ve çalışanları da hazır bulundu.

 

Merdiven altı kaçak deterjan üretimi yapan bir işyerinde yaşanan bir patlamanın meydana geldiği varsayılarak hazırlanan tatbikat senaryosu gerçeği aratmadı.

 

Sanenaryo gereği, OLAY: 29.06.2018 günü saat 14:00 Mardin ilinde merdiven altında kaçak olarak deterjan ve kimyasal temizlik maddesi üreten imalathanede gaz sıkışması sonucu patlama meydana gelmiştir . Patlama sonucunda sıvılaştırılmış klor gazı ortama yayılmış ve imalathanenin içindeki ve etrafındaki insanlar sızan gazdan  etkilenmiştir.

 

Tatbikatta, özel kıyafetleriyle kaza yerine gelen AFAD ekiplerince, keşif tespit, yaralıya ilk müdahale, kazazedelerin kurulan özel çadırlarda temizlenmesi, numune alma, hastaneye sevk, hastane acil servisinde müdahale ile durumdan etkilenip kendi imkânlarıyla hastaneye ulaşanlara müdahale, itfaiye ekiplerinin olay yerini temizlemesi ve ambulansların yıkanma işlemlerinin detaylı bir şekilde yapılmasıyla tatbikat başarılı bir şekilde sona erdi. Tatbikatı meraklı gözlerle izleyen vatandaşlar, zamanla adeta yarış içine giren ve sanaryo gereği görevlerini başarıyla yerine getiren sağlık çalışanlarını alkışlarla tebrik etmesi dikkatlerden kaçmadı.

 

Tatbikat hakkında bilgi veren Mardin Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Servet YILDIZ , “Ülkemiz sadece doğal afetlerle değil, gelişen ekonomisi ve ilerleyen teknolojinin de beraberinde getirdiği bir takım farklı riskleri de bünyesinde barındırmakta.

 

Bunlardan en önemlisi de insan kaynaklı afetler dediğimiz bir kısmı oluşturuyor. Bugün burada da mevcut bir afet riskine karşı önceden tedbir almak, ilgili kurum ve kuruluşların rol ve sorumluluklarını önceden belirlemek adına tatbikat yapacağız. Başkanlımız bünyesinde yürütülen Türkiye Afet Müdahale Planı çalışması kapsamında yapılan bir tatbikattır. Olay türü, bir kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) riskine karşı ilgili kurum ve kuruluşların bir tehlike anında nasıl davranmaları gerektiği, olay esnasında kim, nasıl bir yol ve sorumluluk üstlenecek onunla ilgili bir tatbikat yapacağız. Bu tatbikat Mardin Devlet Hastanesi  ile sınırlı değil, Jeopolitik olarak ülkemiz çok ciddi bir bölgede ve sınırımızda özellikle Suriye bölgesinde 2013 yılında Esad rejiminin yaptığı saldırı sonucunda kimyasal saldırıda birçok Suriyeli kardeşimiz orada hayatını kaybetti. Bu riskle bu kadar burun buruna yaşarken, bizde buna tepkisiz kalamazdık.

 

Bununla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Bundan sonra da bu tür tatbikatlarımız ve hazırlıklarımız yoğun bir şekilde devam edecek” dedi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


23.6° / 12.3°
  • BIST 100

    10055,98%-1,59
  • DOLAR

    32,23% 0,13
  • EURO

    34,78% -0,13
  • GRAM ALTIN

    2419,94% -0,99
  • Ç. ALTIN

    3924,06% -0,49