Mardin Müzesine Europa Nostra Avrupa Kültürel Miras Jüri Özel Ödülü

Mardin Müzesinin ?Müzeler Yaşamları Değiştirebilir? adlı müze eğitimi programı, Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları Federasyonu olan Europa Nostra?nın Avrupa Kültürel Miras Jüri özel ödülü ve "Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü " aldı.

Mardin 26.05.2019 16:19:15 0
 Mardin Müzesine Europa Nostra Avrupa Kültürel Miras Jüri Özel Ödülü

Mardin Müzesinin ‘Müzeler Yaşamları Değiştirebilir’ adlı müze eğitimi programı, Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları Federasyonu olan Europa Nostra’nın Avrupa Kültürel Miras Jüri özel ödülü ve "Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü " aldı. 

 

 Dünyada en prestijli ödüller arasında gösterilen ödül; 1978 yılından beri Avrupa'daki en iyi kültürel miras uygulamalarını öne çıkarmayı hedefleyerek "Koruma", "araştırma ve sayısallaştırma", "özel hizmet", "öğretim, eğitim ve farkındalık artırma" alanlarında veriliyor.


İspanya'nın Madrid şehrinde 24 Mayıs 2016 tarihinde düzenlenen Avrupa Kültürel Miras Kongresinde, ödüller ve sertifikaları ilgililere teslim edilirken "öğretim, eğitim ve farkındalık artırma alanındaki jüri özel ödülü sertifikası Müze Müdürü Nihat Erdoğan’a jüri adına Europa Nostra temsilcisi Goranka Horjan tarafından verildi.

 

Jüri Mardin Müzesinin Mardin’in kültürel mirasının korunmasına ilişkin yapmış olduğu çalışmaları takdir ederek ve Mardin’in somut ve somut olmayan kültürel mirasına ve bir arada yaşama kültürüne duyulan hassasiyeti ileriye taşıdığı ve gençleri bunun içerisine dâhil ettiği için ayrıca tebriklerini sundu.


Mardin Müzesinin 6 yıldır sürdürdüğü Müzeler Yaşamları Değiştirebilir adlı projesine bu güne kadar 50 binin üzerinden öğrencinin katıldı. Eğitim çalışmaları 5-9, 10-13, 13-16 ve 16 yaş üzeri bireyler ile farklı gelişen bireyleri de kapsayarak haftanın 5 günü devam ediyor. Müzede atölye/laboratuvar çalışmaları geçici sergiler, konserler, konferanslar, sinema, tiyatro drama ve sirk gösterimleri gibi Müze eğitimi etkinlikleri düzenlenerek bu çalışmaları ile çocuklarda, gözlem, mantık, yaratıcılık, bilim, sanat ve estetik olguları içinde eleştirel düşünme becerisi, hayal gücü ve keşif eğilimlerini geliştirerek kültürel mirasını tanıyan, koruyan ve yaşatan; farklılıklara saygı gösteren, demokrasi bilinci edinmiş, paylaşımcı, ulusal ve küresel problemlere yenilikçi, sağduyulu çözümler üretebilen, bilime değer veren müze kültürlü nesillerin yetişmesi amaçlanıyor.


Çağdaş Müzeciliğin ‘Müzeler nesneler için değil öncelikle insanlar için vardır’ anlayışı ile Müze toplum ilişkisi geliştirilerek Bireyi, aileyi, okulu, toplumu etkinlik kapsamına alan, Çocuğa, yaşlıya, engelliye, yoksula eğitim veren, Yetişkin eğitimi, halk eğitimi, toplum eğitimi, yaşam boyu eğitim yapan, Bireyin gelişmesine, toplumun kalkınmasına katkıda bulunan, gerçek bir eğitim/öğrenme ve iletişim kurumu olarak çalışmalarını devam eden Mardin Müzesi daha önce müzeye gitmemiş, müze ziyaretçisi olmayan geniş bir kitlenin aktif müze kullanıcısı ve müze gönüllüsü olması da sağlamış durumda.


Mardin Müzesi, 7 Kasım 2014 tarihinde 14’üncüsü Sydney’de düzenlenen, Uluslararası Tasarım İletişim Ödülleri’nde (IDCA) müze eğitimi çalışmaları ve Arkeoparkı ile “Gençlere Yönelik En İyi Program” dalında dünya birincisi olarak Altın Ödül almıştı.


Kültür ve Turizm Bakanlığı Müze eğitimi çalışmalarını Türkiye’de yaygınlaştırmak için Mardin Müzesini koordinatör olarak görevlendirerek yaptığı Müze Eğitimi Etkinliklerini Diyarbakır, Batman, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay, Elâzığ, Malatya, İzmir, Edirne ve Yozgat gibi illerindeki Müzelerin de uygulanmasını sağlayacak.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI


32.5° / 19.9°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19