MARDİN MÜZESİNDEN:``MARDİN BİLALİ ŞENLİKLERİ``

Mardin Müzesi, sözel tarih çalışmaları ile belgelediği Mardin`in kaybolmaya yüz tutmuş somut olmayan kültürel miraslarından olan Bilâli şenliğini köylüler ile birlikle 58 yıl aradan sonra tekrar düzenleyerek yaşatmayı, sürdürülebildiğini sağlamayı ve Kor

4.05.2016 23:46:37 0
MARDİN  MÜZESİNDEN:``MARDİN BİLALİ ŞENLİKLERİ``

Mardin Müzesi, sözel tarih çalışmaları ile belgelediği Mardin'in kaybolmaya yüz tutmuş somut olmayan kültürel miraslarından olan Bilâli şenliğini köylüler ile birlikle 58 yıl aradan sonra tekrar düzenleyerek yaşatmayı,  sürdürülebildiğini sağlamayı ve Koruma altına alınan Bilâli köyünün kültür turizm destinasyonlarından biri olmasını hedefliyor.

Mardin Artuklu ilçesine bağlı Bilâli (Alımlı) köyünde arpaların sararmasıyla birlikte hasat döneminin başladığını, bereketli bir hasat için duaların yapıldığı, kurbanların kesilerek yemeklerin yapıldığı, kırgınlık ve küslüklerin sona erdiği, gençlerin bir birlerini tanıma fırsatı bulduğu ”bir halk şenliği düzenlenmekteydi. En son 1958'den kutlanan bu şenliğe Bilâli, Yolbaşı, Ortaköy, Kütüklü, Zeytinli, Eski kale köyleri başta olmak üzere civarda yaşayan yüzlerce insan katılırdı. 
Halk arasında Ziyareta Ceh Zer'a (Sarı Arpalar Ziyareti) olarak da bilinen ve köyün karşısındaki tepede yer alan ziyarette mayıs ayının ilk haftası içinde köylüler kurbanlar keser kuzu eti ve bulgurdan yemekler pişirir ve yaptıkları yemekleri dostları, komşuları ve akrabalarıyla paylaşırdı.  Şenliğe katılan insanlar,  bereket dualarının yanı sıra hastalarına şifa bulmak içinde bu tepeye çıkar ve burada dua ederlerdi. Şenlikte büyük bir Pazar  kurulur, Mardin'den gelen leblebici ve çerçiler tezgah açarlardı. Alana gelen dengbejler,  davul-zurnacılar ve rebabcılar müzikleriyle şenliğe renk katarken, birlikte halaylar çekilir, çeşitli oyunlar ve eğlenceler düzenlenirdi. 

 Not: İslamiyet'te ilk ezanı okuyan  Bilal-i Habeşi'in Şam'a geçerken öğle vakti köyde ezan okuduğu ve köyün adının buradan geldiği rivayet edilmektedir.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


24.5° / 13.9°
  • BIST 100

    10160,42%-0,13
  • DOLAR

    32,24% -0,06
  • EURO

    35,03% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2460,54% 0,60
  • Ç. ALTIN

    3945,17% 0,82