MARDİN MÜZESİ ??MÜZELER GÜNÜ ?NÜ KUTLUYOR

Arkeopark projesi başta olmak üzere hazırladığı eğitim programları ile farklı kültürlerle işbirliği yapan ve ziyaretçi çeşitliliğini arttıran Mardin Müzesinin, 18 Mayıs Müzeler günü için hazırladığı etkinliğe çok sayıda davetli katılım sağladı.

Mardin 18.05.2015 18:58:59 0
MARDİN MÜZESİ ??MÜZELER GÜNÜ ?NÜ KUTLUYOR

Arkeopark projesi başta olmak üzere hazırladığı eğitim programları ile farklı kültürlerle işbirliği yapan ve ziyaretçi çeşitliliğini arttıran Mardin Müzesinin, 18 Mayıs Müzeler günü için hazırladığı etkinliğe çok sayıda davetli katılım sağladı.

Mardin Müzesi, ziyaretçisi ile müze arasındaki bağı güçlendirmek için yeni iletişim ağları oluşturmuş; yürüttüğü müze eğitimi programları ile toplumu müzeye yaklaştırarak somut ve somut olmayan kültürel mirasın korunmasına yönelik farkındalık yaratmıştır. Bu doğrultuda 18 Mayıs Müzeler günü programında Mardin’in “yaşayan insan hazinesi ve somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı” olarak Mardin kent kültürünün oluşumunu emek veren kültür taşıyıcıları için bir tören düzenleyerek, Mardin emektarlarına onur belgesi verildi. Tören öncesi konuşma yapan Müze Müdürü Nihat Erdoğan “2009 yılından bu yana Mardin Müzesinin yürüttüğü çalışmalarına  “Müzeler Yaşamları Değiştirebilir” sloganı ile yola çıktıklarını; müze koleksiyonları ile izleyiciler arasında bağ kurmak olarak tanımlanan “müze eğitimi” çalışmaları ile müze ziyaretçisi olmayan bir kitleyi müzeye yaklaştırarak halkın yaşamında bir değişim yaratmaya çalıştıklarını; Kültürel mirasını yaşatarak koruyan, farklılıklara saygı gösteren, demokrasi bilinci edinmiş, paylaşımcı ve kendisiyle barışık bir toplum için müzelerin çok önemli olduğunu bu yüzden somut ve somut olmayan kültürel mirası ve korunması hakkında farkındalık yaratmaya çalıştıklarını” belirtti.

Mardin Müzesinde yapılan törende telkari, kök boya baskı, bakırcılık, demircilik, keçecilik, takunyacılık, semercilik, nalbantçılık, çömlekçilik, taş işlemeciliği, marangozculuk, bakkalcılık gibi çeşitli meslekleri yapan toplamda 75 kişiye onur belgesi verildi. Tören sonrası Müze Stera Arbane Topluluğu, Mardin dengbejlerinden Mehmet Tavşan ve Rıbab sanatçısı Koçer sahne aldı. Program, Mardin Reyhani Müzik Grubunun düzenlediği leyli ile tamamlandı.

2010 yılından beri Mardin Müzesinde müze müdürü ve müze eğitimcisi Nihat Erdoğan başkanlığında 5 kişilik ekip ve yapılan çalışmalar sonucunda oluşturulan 300 kişilik müze gönüllüsü ile yürütülen müze eğitimi çalışmalarında 5-18 yaş arası gençler, en fazla 30 kişilik gruplar halinde haftanın 5 günü atölye çalışmalarına katılmaktadır. 10.000’in üzerinde gencin faydalandığı Arkeopark’ta, her yaş grubu için hazırlanmış farklı programlara katılan gençler, arkeolojiyi tanıyarak arkeologlar eşliğinde bilimsel kazı çalışması yapmaktadır.

Müze koleksiyonları ile izleyiciler arasında bağ kurmak olarak tanımlanan “müze eğitimi” çalışmaları için  Mardin Müzesi, müze binası önündeki alanı Arkeopark olarak düzenlenmiş ve müzede eğitim ve etkinlik salonları oluşturmuştur. Arkeoparkta yapılan müze eğitimi çalışmaları ile gençlerde kültür varlıklarını tanıma, koruma, yaşatma bilincinin geliştirilmesi hedeflenmiş ve kültürel mirası koruyan, yaşatan, farklılıklara saygı gösteren, demokrasi bilinci edinmiş,  paylaşımcı ve kendisiyle barışık, müze kültürüne sahip nesiller yetişmesi amaçlanmıştır.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


32.5° / 19.9°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19