MARDİN MÜZESİ MARDİN`İN ``HARMEL YAKMA`` GELENEĞİNİ YAŞATIYOR

Mardin`in kendine has yöresel Geleneklerini yaşatarak adeta yeniden yaratmaya devam ediyor..Geleneksel Leyli gecelerinden sonra bu kez de Mardin yöresine has olan ve Yıllar önce unutulmaya yüz tutmuş ``Harmel Yakma`` veya ``Zoze,Zozeniye``diye başlayan Te

Mardin 26.12.2017 18:55:20 0
MARDİN MÜZESİ MARDİN`İN  ``HARMEL YAKMA`` GELENEĞİNİ YAŞATIYOR

Mardin'in kendine has yöresel Geleneklerini yaşatarak adeta yeniden yaratmaya devam ediyor..Geleneksel Leyli gecelerinden sonra bu kez de Mardin yöresine has olan ve Yıllar önce unutulmaya yüz tutmuş ''Harmel Yakma'' veya ''Zoze,Zozeniye''diye başlayan Tekerleme ile Nazara karşı  üzerlik otu olarak da bilinen bitkinin tohumunun tütsü olarak yakılması yani bölgede adlandırılan haliyle “harmel yakma” Geleneğini yaşatmaya ve gelecek nesillere taşınacak.

 

 

Mardin Müzesi Müzeler sadece eserlerin sergilenip depolandığı mekanlar değildir parolası ile başlattığı Kültürel mirasımızı ve değerlerimizi unutturmama ve devam ettirme adına  Geleneksel hale getirdiği   geleneksel Leyli gecesinden  sonra  Mardin ve çevresinde nazardan korunmak amacıyla, üzerlik otu olarak da bilinen bitkinin tohumunun tütsü olarak yakılması yani bölgede adlandırılan haliyle “harmel yakma” günümüzde halen sürmekte olan bir gelenektir. Gelin evden çıkmadan önce, yeni bir ev ya da araba alındığında, doğum sonrasında, hastalıkta ve daha birçok durumda nazara karşı tütsü tüttürülür Mardin’de. Her Cuma günü nazar ve uğur için Cuma namazından önce gönüllü bir fırından kömür alarak yakar, tüm esnafı gezerek tütsüler. Ayrıca evlere de ipe dizilmiş üzerlik-harmel asılır, ev nazara uğramasın diye.

 

Mardin Müzesi de Cuma ve Cumartesi günleri ziyaretçileri yaktığı harmel ve tütsü kokularıyla karşılayarak unutulmaya yüz tutmuş bir geleneği  daha yaşatmaya devam edecek.

 

Mardin'de Eskiden evlerde Anneler Nazar değdirğine inandıkları kişilerin nazarından korunmak için evde Odun kömürünün üzerine uzerlik otu atarak,''ZOZE,ZOZENİYE''diye başlayan Tekerleme söylenerek,Ev halkını  tek tek ateşin üzerinden atalatarak,Nazardan korumaya çalışırlardı.

 

 

HarmelYakıldığında  Ateşin üzerinden atlarken söylenen işte O Ünlü Mardin Tekerlemesi;

 

ZOZE ZOZENİYE

 

Mislime U  Nisraniye 

La talık Fik

Tıkaa U Tiştek

Fi Ha.....

 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


25.1° / 14.8°
  • BIST 100

    10319,96%1,59
  • DOLAR

    32,26% 0,32
  • EURO

    35,15% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2469,04% 0,06
  • Ç. ALTIN

    3948,78% 0,40