MARDİN KALESİ AYDINLATILDI

Kartal Yuvası olarak yerli halk tarafından adlandırılan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Turizme kazandırılması için özel Talimat verilen Mardin Kalesi yaklaşık 1 Yıl aradan sonra yeniden aydınlatıldı.

Mardin 26.05.2015 12:10:35 0
MARDİN KALESİ AYDINLATILDI

Kartal Yuvası olarak yerli halk tarafından adlandırılan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Turizme kazandırılması için özel Talimat verilen Mardin Kalesi yaklaşık 1 Yıl aradan sonra yeniden aydınlatıldı.

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan ve Ekbinin büyük çabaları ile  Şehrin üst tarafına kurulmuş olan, aydınlatma sistemi ve trafosunda meydana gelen arıza nedeni ile bir yıla yakın süreden beri eski görüntüsünden uzak kalan Mardin Kalesi, aydınlatma sisteminin onarılması ile geceleri eski güzel  görüntüsüne yeniden kavuştu.

Mardin Kalesinin aydınlatılmasını sağlayan Trafolarda meydana gelen teknik arızaların giderilmesi neticesinde Mardin Kalesi ışıklandırılması yeniden sağlanmış olup  20.00 – 00.30 saatleri arasında ışıklandırma hizmeti yeniden verilmeye başlandı.

Hem Mardinliler tarafından,Hem de Mardin'i ziyaret eden Turistler tarafından Mardin Kalesinin yeniden aydınlatılması  sevinçle karşılandı.Özellikle Fotoğraf meraklılarının Gece görüntüsü çekmek için büyük kolaylık sağlayan Işıklandırma sayesinde muhteşem Gece Resimleri çekilebiliyor.

 

MARDİN KALESİ HAKKINDA:

Diğer adı “Kartal Yuvası” olan Mardin Kalesi, Subari, Sümer, Babil, Mitaniler, Asur, Pers, Roma, Bizans, Emevi, Abbasi, Hamdaniler, Selçuklular, Artuklu, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Safaviler, Osmanlılar dönemlerini kimi zaman zaferlerle, kimi hayal kırıklıklarıyla yaşamış çok önemli bir kale. MS. 330 yılında ateşe ibadet eden ve güneşe tapan Şad Buhari isminde bir kral gelip Mardin kalesinde kalmış. Hasta olan kral, kalede iyileşince, kendisine bir kasır yaptırıp, 12 yıl burada yaşamış. Daha sonra kendi memleketi Pers ve Babil'den birçok asker ve sivil getirip, onları bölgeye yerleştirmiş. Getirilen halk sayesinde kent zenginlemiş, gelişmiş. M.S.442'daki bir veba salgını kale halkının sonu olmuş. MS. 542'e kadar Mardin Kalesi boş kalmış. 

Kalenin ovadan yüksekliği bin metre kadar. Kalenin bir kısmı sarp kayaların üzerine oturmuş. Kalenin güney kesiminde bir kule hala ayakta. Kalede daha önceleri mesken olarak kullanılmaya yarayan kalıntılar gözlenmiş. 19.yüzyılın ilk yarısında mevcut olan surların, bugün bazı yerlerde yalnız temellerine rastlanıyor. Bir çok kez kuşatılan kale, Timur'u bile çileden çıkaran direnişini, bünyesinde barındırdığı su sarnıçları ve ambarlarındaki bolluk ile sağlamış. Şehrin altı kapısı varmış. Bunlar; batıdaki Diyarbakır Kapı, doğuda Savur Kapısı, kuzeyde Bab-ı Şavt, kuzeybatıda Bab-ı Hamara, güneybatıda, Bab-ı Zeytun, güneyde Bab-ı Cedid (Yeni kapı). 
Bu kapıların sağlamlığı kalenin uzun yıllar zapt edilemeyişine önemli bir etken teşkil etmiş. Kartal Kalesi’nin şöhreti o kadar yaygınmış ki, pek çok şaire ilham kaynağı olmuş.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN

 


Anahtar Kelimeler: MARDİN KALESİ AYDINLATILDI
20.8° / 11.5°
  • BIST 100

    10055,98%-1,59
  • DOLAR

    32,23% 0,13
  • EURO

    34,78% -0,13
  • GRAM ALTIN

    2419,94% -0,99
  • Ç. ALTIN

    3924,06% -0,49