MARDİN ESNAF VE SANATKARLAR ODASI YÖNETİM KURULU ESNAF İÇİN DESTEK PAKETİ İSTEDİ

Mardin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği 30.04.2020 tarihli Yönetim Kurulu Toplantısında Koranavirüs sebebi ile işyerleri olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkarların sorunları hakkında görüş alışverişinde bulundu

Mardin 1.05.2020 01:09:32 0
 MARDİN ESNAF VE SANATKARLAR ODASI YÖNETİM KURULU ESNAF İÇİN DESTEK PAKETİ İSTEDİ

Mardin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği 30.04.2020 tarihli Yönetim Kurulu Toplantısında Koranavirüs sebebi ile işyerleri olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkarların sorunları hakkında görüş alışverişinde bulundu

 

 

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sebebi ile tedbir amaçlı olarak binlerce esnafın işyerlerinin geçici süre ile kapalı olan ve bu süreçte zor günler geçiren esnaf ve sanatkarımıza nefes aldıracak bazı tedbirler kısa başlıklar altında toplanmıştır.


1 ?Kapalı olan işyerleri ile ilgili faizsiz kredi(cansuyu) kredisi olarak en az 50.000.00 TL 5 yıl vadeli ilk 6 ay ödemesiz olarak verilmesi sağlanmalıdır.


2 Kapalı olan esnaf ve sanatkarlardan gerek belediye gerek mülk sahiplerinin kiracılarından kira almaması sağlanmalıdır. Yada devlet tarafından nakdi yardımında bulunulmalıdır.


3 65 yaş üstü esnaf ve sanatkarımızın krediye ulaşması sağlanmalıdır. Yine 65 yaş üstü olupta bir fiil işyerinde bulunması gereken esnaf ve sanatkarlarımızın sokağa çıkma yasağından muaf tutularak işlerinin başına geçmesi sağlanmalıdır.


4 Yapılandırması bulunan esnaf ve sanatkârlarımızın Vergi Daireleri ,SGK ve tüm kurumlara olan yapılandırma borçlarının ötelenmesi sağlanmalıdır.


5 SGK, Bağ-Kur ve Vergi borçlarının en az altı ay süreyle ötelenmesi sağlanmalıdır.


6 ??Esnaf ve Sanatkârlarımızın çek ve senet ödemeleri ötelenmelidir.


7 Sicili bozuk olan esnaf ve sanatkârlarımızın krediye ulaşması kolaylaştırılmalı ve kredilerinin onaylanması sağlanmalıdır.


8 Kapalı olan işyerleri ve sanayi esnafının Elektrik kesintileri ertelenmeli,Mart Nisan Mayıs Haziran faturaları devlet tarafından karşılanmalıdır.


9 Esnaf ve Sanatkarlarımıza Halkbankası aracılığıyla kullandırılan krediye rahat ulaşması sağlanmalı daha düşük ,daha uzun vadeli krediler sağlanmalıdır.


10 Ticari araç ve toplu taşıma araçlarında yolcu taşımalarda 50 uygulama yapıldığından MTV ve akaryakıt indirimi uygulanmalı ve araç sahiplerine nakdi yardım sağlanmalıdır.


11 Servis araçlarına ve yanlarında çalışanlarına da ?nakdi yardım yapılmalıdır.


12 Esnaf ve sanatkârların yanlarında çalışanlara kapalı olan süreler içinde devlet tarafından 3 ay süreli en az asgari ücret oranında nakdi yardımda bulunulması gerekmektedir.


13 3 ay Ötelenen kredi ödemelerinin ötelenen süre içinde faiz alınmaması sağlanmalıdır.


14 Kapalı olan Esnaf ve Sanatkârlara ve yanlarında çalışanlara gıda yardımında bulunulması gerekmektedir.


15 İçişleri bakanlığı genelgesi dışında olupta kapalı olan esnaf ve sanatkarımız dışında kalan işyerlerine de maddi yardım yapılması sağlanmalıdır.


16 Devletin vereceği nakdi yardımının işyeri kapalı olan esnaf ve sanatkarlarımızında faydalanması sağlanmalıdır.
17 iller bazında ve ilçeler bazında oluşturulan Komisyonlarda esnaf ve sanatkarların sorunlarını bilen esnaf teşkilatı temsilcilerinin katılması sağlanmalıdır.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


23.2° / 12.9°
  • BIST 100

    10208,7%1,62
  • DOLAR

    32,38% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2404,51% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00