MARDİN`DE YENİ AZİZ SANCAR`LAR İÇİN İLK ADIM ATILDI

Nobel Kimya Ödülü alan Prof. Dr. Aziz Sancar`ın onuruna Mardin Valiliği tarafından "Prof. Dr. Aziz Sancar`ın Yolunda" adlı bir program düzenlendi.

Mardin 25.01.2016 14:13:32 0
MARDİN`DE YENİ AZİZ SANCAR`LAR İÇİN İLK ADIM ATILDI

Nobel Kimya Ödülü alan Prof. Dr. Aziz Sancar'ın onuruna Mardin Valiliği tarafından "Prof. Dr. Aziz Sancar'ın Yolunda" adlı bir program düzenlendi.

Mardin Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa; Vali Ömer Faruk Koçak, Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, eski milletvekilleri kurum müdürleri, Mardin ili STK temsilcileri, il dışından gelen STK temsilcileri, eğitim camiası, öğrenciler, Sancar'ın okul arkadaşları, öğrencileri, ailesi ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Katılımın çok yoğun olduğu programda Sancar'ın hayatını anlatan belgesel sunumundan sonra, Aziz Sancar'ı anlatan videolar yayınlandı. Programda Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun mesajı görüntülü bir şekilde davetlilere izletilirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı okundu.

Prof. Dr. Aziz Sancar'ın canlı bağlantı ile katıldığı programda Vali Ömer Faruk Koçak, Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ve Aziz Sancar'ın okul arkadaşı olan 9 Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Öztürk, birer konuşma yaptılar.

Vali Koçak konuşmasında Aziz Sancar’ın başarısının gençlere, Mardin'de yaşayan çocuklara örnek olmasını sağlamak üzere bu etkinliği yaptıklarını dile getirerek; “Mardin'in, son zamanlarda ilimizde ve bölgemizde meydana gelen terör olayları nedeniyle yıpranmış olan imajını düzeltmek ve gerçek Mardin'i Türkiye ve dünyaya kamuoyu ile yeniden tanıştırmak, Mardin'in hakkettiği imajı yeniden sağlamak üzere bu etkinliği düzenliyoruz. Aziz Sancar gibi bir bilim adamını yetiştirmek her vilayete nasip olmaz.” dedi.

Nobel ödüllü Sancar adına bilim olimpiyatı, kompozisyon ve resim yarışmaları düzenlediklerini ifade eden Koçak, “Bir bilim olimpiyatı düzenledik. Dereceye giren genç kardeşlerimiz, böyle bir olimpiyata girecekler ve torunlarına kadar anlatacakları bir hatıra olsun diye böyle olimpiyat düzenledik. Onları Aziz Sancar'ın yanına Amerika'ya gitsin, laboratuvarını gezsin, çalışma ortamını görsün, oradaki faaliyetlerini birinci elden tecrübelerini görme şansı olsun, Amerika gibi bir ülkeyi de görmüş olsunlar, ufukları açılsın istedik. Muhtemelen bu arkadaşların içerisinden Nobel ödülü kazanan büyük bilim adamları çıkar diye düşünüyorum” diye konuştu.

Vali Koçak konuşması şu şekilde sonlandırdı: "Biz sadece Prof. Dr. Aziz Sancar'la değil bütün ailesiyle gurur duyuyoruz. İyi ki varsınız iyi ki bizim hemşerimiz oldunuz, iyi ki bu topraklarda doğdunuz ve iyi ki Türk Milletinin gururu oldunuz, hepinizle çok gurur duyuyoruz tekrar teşekkür ediyorum. Aziz Sancar, aslında Türk Milletinin birliğini beraberliğini ve karakterini de burada ifade ediyor. Verdiği mesajlara bakınız hayatına bakınız, geldiği yere bakınız, tamamıyla milletimizin birliğini beraberliğini temsil eden bir şahsiyettir. Bundan dolayı da bütün Mardinliler adına hem kendisine hem de ailesine çok çok teşekkür ediyorum."

Bu esnada programa canlı bağlantılı olarak katılan Prof. Dr. Aziz Sancar da; "Sevgili Mardinli hemşerilerim, bana bu onuru ve imkanı veren Mardin Valiliğine ve siz değerli hemşerilerime teşekkür ediyorum. Düzenlenen yarışmalarda ödül kazanan öğrencilerime teşekkür ediyorum. Öğretmenlik kutsal bir görevdir onları ne kadar teşekkür etsek azdır. Ödül kazananları baş üstünde tutmak gerekiyor. Türkiye'nin geleceğini ellerinde tutan öğrencilerden iki isteğim var. Birincisi Türkiye'de barış ve kardeşlik için elinizden geleni yapın, ikincisi, bilim yapın. Matematik, fizik, kimya ve öteki pozitif konularda çalışın ve bizi Avrupa Amerika seviyesine getirin. Siz dünyanın en iyi bilim adamları olabilirsiniz. Beni yetiştiren Mardin'dir. Mardin uygarlığı ile çalışkanlığı ile ve fedakârlığı ile tanınır. Umarım hepiniz istediğiniz alanda başarılı olursunuz. Ailenizi, Mardin'i ve bütün Türkiye'yi temsil eder insanlığa katkılar yaparsınız." ifadelerine yer verdi.

Sancar, bağlantı esnasında kendisine Mardin'e ne zaman geleceği yönündeki sorusuna ise Mardin'e 19 Mayıs tarihinde geleceğine belirterek, "Mardinli kardeşlerime can feda. Onların istediği her şeyi yaparım. Mardin'e geleceğim inşallah. Onlarla kucaklaşır ve hasret gideririz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Prof. Dr. Aziz Sancar'ın yolunda" programına gönderdiği mesajda, Prof. Dr. Aziz Sancar’ı, başarısından dolayı bir kez daha tebrik ettiğini belirtti. Mesajında;

”Sevgili Mardinli kardeşlerim, Değerli misafirler,

Sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle, saygıyla selamlıyorum. Hocamızla, bu ödül sonrasında tanışma ve görüşme fırsatı buldum. Sadece bilim adamı olarak değil, insan olarak da fevkalade yüksek kalibreye sahip olduğunu bizzat müşahede ettiğim hocamıza, Mardinli hemşerilerinin gösterdiği vefayı takdirle karşılıyorum.

Mardin’de doğup büyüyen, tıp eğitiminin ardından dönüp yeniden bu güzel şehirde bir süre doktorluk yapan Prof. Dr. Aziz Sancar’ın gönlündeki Mardin sevdasının tüm canlılığıyla yaşadığına yakinen şahidim.

 Türkiye’nin, geçmişte sahip olduğu değerlerin kıymetini yeterince bilemediğini, bu yüzden bilgileri ve kapasiteleriyle çok yüksek değer ifade eden insanlarımızın, beyin göçü yoluyla yurt dışına gittiğini çok iyi biliyoruz.

Prof. Dr. Aziz Sancar hocamız, bu üzüntü verici beyin göçünün en çarpıcı örneklerinden biridir.

Bunun için biz, son 13 yıldır, Türkiye’de bilimsel çalışmayı, araştırmayı, geliştirmeyi, inovasyonu teşvik ederek, sahip olduğumuz insan hazinesini kendi ülkemizde değerlendirmeye çalıştık.

Aynı şekilde, yurt dışında görev yapan bilim adamlarımızın çalışmalarını ülkemizde yürütebilmeleri için, kendilerine davette bulunduk.

Gerek üniversitemiz, gerek özel sektör ve ilgili kamu kuruluşlarımız, Türkiye’nin bilimsel birikimine ciddi katkı sağlıyor ve kendi alanlarında uluslararası başarılara imza atıyorlar.

Ancak, henüz kat etmemiz gereken çok mesafe bulunduğunun da farkındayız.

Bunun için yeni nesillerin, Prof. Dr. Aziz Sancar hocamız gibi, hem bilimsel başarılarıyla, hem de sağlam kişilikleriyle tebarüz etmiş değerlerimizi örnek almalarını temenni ediyorum.

Tüm insanlığa ve bilime katkıları yanında ülkesine ve milletine hizmet etmek için de çalışan bilim adamlarımız, araştırmacılarımız, bizim iftihar kaynağımızdır.

Prof. Dr. Aziz Sancar hocamızı bir kez daha canı gönülden tebrik ediyor, kendisi adına düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilerimizi kutluyor, tüm misafirlere sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum. Sağlıcakla kalın.” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise programa gönderdiği videolu mesajında, Mardin’i çok sevdiğini, kadim bir şehir olduğunu ve Aziz Sancar'ın adının verildiği okullarda nice Aziz Sancarların yetişeceği ilim irfan diyarının olacağını belirterek, "Buradan Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki bütün şehirlerimize hitap ederek şunu haykırmak istiyorum. Biz çocuklarımızı, gençlerimizi çukurların içinde barikatların arkasında değil, dağlarda değil, aydınlık gelecekler için yeni Nobel Ödülü alabilecek adaylar olarak okullarımızda görmek istiyoruz. Biz çocuklarımızın ellerinde silah değil kalem görmek istiyoruz. Biz çocuklarımızı, ellerinde taşla değil, gönüllerinde muhabbetle görmek istiyoruz. Bütün mücadelemiz bunun içindir. Aziz Sancar’ı yetiştiren Mardin eminim her taşıyla irfan ve hikmet ibreti olarak hepimize bundan sonra ışık tutacaktır. Bu okullarımızdan nice güzel nesiller yetiştirilmesi için Rabbime niyazda bulunuyorum. Bu okullarda hizmet edecek öğretmenlerimize şimdiden Mardin’den istifade etmelerini ve Mardin’in çocuklarına en güzel bilgiyi, en doğru bilgiyi, en güzel ahlakı öğretmelerini rica ediyorum" ifadelerini kullandı.

Program sonunda ise Aziz Sancar'ın isimlerinin verildiği Savur Ortaokulu, Mardin Anadolu Lisesi, Bilim ve Sanat Merkezi, Savur Devlet Hastanesinden görüntüler sergilenirken, Aziz Sancar adına düzenlenen Bilim Olimpiyatları, Resim ve Kompozisyon Yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verilmesinin ardından “Dinler ve Diller” korosunun verdiği konser ile program sona erdi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


24.4° / 13.2°
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22