MARDİN`DE TAZİYE YEMEKLERİNE TEPKİ ARTIYOR

CHP Artuklu ilçesi eski başkanı Hıdır İnal Artuklu Haber`e yaptığı özel açıklamada Yıllardır süre gelen ,Mardin ve köylerinde uygulanan Taziye yemeklerinin kaldırılması gerektiğini açıkladı.

26.08.2016 12:46:31 0
MARDİN`DE TAZİYE YEMEKLERİNE TEPKİ ARTIYOR

CHP Artuklu ilçesi eski başkanı Hıdır İnal Artuklu Haber'e yaptığı özel açıklamada Yıllardır süre gelen ,Mardin ve köylerinde uygulanan  Taziye yemeklerinin kaldırılması gerektiğini açıkladı.

CHP Artuklu ilçesi eski Başkanı Hıdır İnal konuya ilişkin Artuklu Haber Mardin  Temsilcisi Memet Gökbalık' a,yaptığı açıklamada Mardin ve ilçelerinde taziyelerde dağıtılan yemeklerin taziye sahiplerine külfet oluşturduğunu belirterek, toplumda taziye yemeklerinin kaldırılması gerektiğine vurgu yaptı. 

Hıdır İnal Artuklu Haber Mardin Temsilcisi Memet Gökbalık'a konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Son yıllarda cenaze sahipleri taziye evlerinde farklı bir adet ortaya çıkardılar. Mardin'de  cenazenin ilk günlerinden başlanarak bazen üç gün boyunca çadırlar kurulup, yemekler yapılıyor. Bunda bir problem yokmuş gibi görünse de dikkatle incelendiği takdirde insanların yeni bir hurafeye doğru gittiği anlaşılacaktır”

 

Taziye sahiplerinin taziyelerde ikram edilen yemek âdetinin dinimize uygun olup olmadığını sorgulaması gerektiğini belirten İnal , "Bu konuda peygamber efendimiz taziye sahibinin yemek hazırlayıp gelenlere ikram etmesini hoş karşılamamış, taziye süresini de en fazla üç gün ile sınırlamıştır. Peygamber efendimizin amcası oğlu Hz. Cafer- i Tayyar, Mute savaşında şehit olduktan sonra sahabelerine ‘Cafer'in ev halkına yemek hazırlayınız. Çünkü onların başına kendilerini meşgul eden bir iş gelmiştir', buyurmuştur' (Ebu Davut Cenaiz, 25-26; Ahmet b.Hanbel, 6/380, İbn Mace )Ayrıca, ölen kişinin mirasçıları fakirseler ve aralarında buluğ çağına ermemiş çocukları var ise, ölünün geriye bıraktığı maldan, cenazeye katılanlara verilmesi doğru değildir. Buna karşılık Peygamber efendimiz, Komşu ve akrabalarının ölü sahiplerine yemek getirmelerini tavsiye etmiştir. ( Cenaiz 59, İbn MACE ) 

 

Hıdır İnal, " Katıldığımız taziyelerde, taziye sahibinin, taziyeye katılanlara yemek ikram etmediğinden dolayı çevresi tarafından kınandıklarına zaman,zaman şahit oldum  Cenazesi olup, acısı taze olan cenaze sahibinin, birde kendilerine gelen ziyaretçileri tabiri caiz ise; düğün merasimi gibi ikramda bulunup, ziyafetler çekmesi hiç te uygun değildir. Hatırlanacağı gibi bundan birkaç yıl önce taziyelere şeker, yağ, koyun götürme âdeti halkımız tarafından yanlış görülerek kaldırılmıştır. Aynı şekilde taziyelerde yemek âdetinin de kaldırılması gerektiğini düşünüyorum. Taziyelerdeki ikramın sadece çay ve su ile sınırlandırılması gerektiğine inanıyorum''Dedi.

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN

HABER:MEMET GÖKBALIK


24.5° / 13.9°
  • BIST 100

    10158,6%-0,15
  • DOLAR

    32,13% -0,08
  • EURO

    35,00% -0,05
  • GRAM ALTIN

    2469,79% 0,10
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00