MARDİN`DE İŞARET DİLİ İLE İLAHİLER SÖYLEDİLER

Mardin Müftülüğü tarafından ?Gelin Engelleri hep Birlikte Aşalım? konulu düzenlenen Konferans sonunda Mithat Yücesoy kız Kur?an Kursu Öğrencileri ilahi grubu işitme engelliler için işaret diliyle ilahiler söyledi. Öğrencilerin bu sunumu katılımcılar taraf

22.12.2015 14:04:19 0
MARDİN`DE İŞARET DİLİ İLE İLAHİLER SÖYLEDİLER

Mardin Müftülüğü tarafından “Gelin Engelleri hep Birlikte Aşalım” konulu düzenlenen Konferans sonunda Mithat Yücesoy kız Kur’an Kursu Öğrencileri ilahi grubu işitme engelliler için işaret diliyle ilahiler söyledi. Öğrencilerin bu sunumu katılımcılar tarafından takdirle karşılandı.

Mardin Müftülüğü Konferans salonunda yapılan konferansa Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, İl Müftü Yardımcısı İsmail Ünal, İl Müftü Yardımcısı Şadiye Yılmaz, Artuklu İlçe Müftüsü Mustafa Ali Işık, Aile ve Sosyal Politilkalar İl Müdür Yardımcısı Zeki Eryarsoy ve çok sayıda vatandaş katıldı.

                İl Müftü yardımcısı Şadiye Yılmaz tarafından verilen konferansın açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun Peygamber efendimizin engellilere davranışını ve dinimizin engellilere bakışını katılımcılara aktardı.

                Daha sonra konferansına başlayan İl Müftü yardımcısı Şadiye Yılmaz konferansına engelli tanımını yaparak başladı. Yılmaz; “Engelli” kavramı; zihin, ruh, beden ve uzuvlarda bulunan bir arıza ve hastalık sebebiyle hayatını sürdürmede, işlerini görmede ve topluma uyum sağlamada sıkıntısı bulunan kimseleri ifade eder. Engelliler “özürlü” kavramı ile de ifade edilmektedir.”dedi.

Yılmaz Ayrıca; “Zayıfların, düşkünlerin, fakir ve yoksulların gerçek dostu ve hamisi olan Allah Resülü, engellilere yapılacak her türlü yardımın bir sadaka olduğunu söylemiştir. Peygamber Efendimize (sav), varlıklı Müslümanların namaz, oruç ve hac gibi ibadetlerin yanı sıra sadaka vererek de sevaba erdiklerini söyleyen, ancak kendilerinin buna imkân bulamadıklarından yakınan Ebû Zerre Hz. Peygamber sadakanın birçok çeşidinin bulunduğunu belirterek şöyle buyurmuştur, “...(Âmâya veya yol sorana)yol göstermen sadakadır. Gücünle güçsüz birine yardım etmen sadakadır. Konuşmakta güçlük çekenin meramını ifade etmen sadakadır...”

                Her yönüyle bizler için “üsve-i hasene” yani ideal bir örnek olan Hz. Peygamber’in engellilere yönelik öğretisinin, bu bağlamda kuracağımız ilişkilerde yol gösterici olduğunu söyleyen Yılmaz konuşmasını söyle sürdürdü; “ Allah Resûlü hayatı boyunca engellilere sahip çıkmış, onları asla hafife almamış, özürleri sebebiyle ayıplamamış, kınamamıştır. Günlük hayatta görülenin aksine İslâm, çoğu doğuştan olan veya istenmedik sebeplerle sonradan ortaya çıkan özürlerinden dolayı insanlarla alay edilmesine kesinlikle izin vermemiştir. Nitekim Yüce Rabbimiz genel anlamda alay etmeyi yasaklamıştır.”

Yılmaz son olarak şu ifadeleri kullandı; “Engelli olmayanlar günün birinde benzer bir sorunu yaşama ihtimalini göz ardı etmemeli, engelli kardeşlerine ellerinden gelen fiziksel ve duygusal yardımı yapmalıdırlar. Çünkü sadece engelli olan kimseler değil, çevresindekiler de engellilere karşı tavırlarıyla Rabbimiz tarafından sınanmaktadır. Bu nedenle onların, bir yandan Allah’ın kendilerine verdiği nimetlerin kadrini bilip şükretmeleri, diğer yandan da hem bireysel hem de toplumsal huzura kavuşabilmek için engelli kimselere her anlamda destek vermeleri gerekir.”

Konferans sonunda Mithat Yücesoy kız Kur’an Kursu Öğrencileri ilahi grubu işitme engelliler için işaret diliyle ilahiler söyledi. Öğrencilerin bu sunumu katılımcılar tarafından takdirle karşılandı.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


25° / 13.5°
  • BIST 100

    10169,43%-0,04
  • DOLAR

    32,29% 0,11
  • EURO

    35,00% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2450,83% 0,20
  • Ç. ALTIN

    3912,88% 0,00