MARDİN`DE BULUNAN PEYGAMBERİMİZİN AYAK İZİ `NE BAYRAMDA YOĞUN ZİYARETÇİ AKINI

Mardin Gül Mahallesi?nde, şehri ikiye ayıran yolun alt tarafında yer alan Sıttı Tadviye medresesi, Necmeddin Alpi?nin hanımı ve Kutbeddin İlgazi?nin annesi Sıtti Radviye?nin ?Hatuniye? adıyla anılan medresede bulunan Petgamberimizin Ayak izi Bayramda ziy

17.09.2016 15:03:24 0
MARDİN`DE BULUNAN PEYGAMBERİMİZİN AYAK İZİ `NE BAYRAMDA YOĞUN ZİYARETÇİ AKINI

Mardin Gül Mahallesi’nde, şehri ikiye ayıran yolun alt tarafında yer alan Sıttı  Radviye medresesi, Necmeddin Alpi’nin hanımı ve Kutbeddin İlgazi’nin annesi Sıtti Radviye’nin “Hatuniye” adıyla anılan medresede bulunan Petgamberimizin Ayak izi Bayramda ziyaretçi akınına uğradı

 

Kadem-i Şerif (Efendimiz’in ayak izi) olarak ta bilinen ve Mardin'de bulunan Medreseye Kurban Bayramı süresince ziyaretçi akını devam etti.

 

Sıtti Radviye’nin “Hatuniye” adıyla anılan medrese  1177- 1185 yılları arasında yaptırılmış ,İki katlı, iki eyvanlı ve revaklı bir yapı olup Anadolu’da bu tür medreselerin öncülerinden sayılıyor. Aynı zamanda bu yöredeki Artuklu eserlerinin de en önemlilerindendir. Camiiyle bitişik bir vaziyette olan yapı yakın zamanda restore edilmiştir. Ana eyvanın yanında içi dekorlu tromplu kubbesi ile Türbe yer alır. 
Türbede Kutbeddin İlgazi ve annesi Sitti Radviyye’nin mezarları da bulunuyor. 


 
Camii içinde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)'e ait olduğu kabul edilen ayak izi'de bulunuyor.


Yavuz Sultan Selim Mısır seferine giderken Diyarbakır ve Mardin civarlarından geçer. Mardin halkı kendi gönlüyle şehrin anahtarını Yavuz'un komutanlarına teslim ederler. Sultan Selim, Mardinlilerin bu davranışını çok taktir eder ve Mısır seferinden dönerken, kutsal emanetlerden bir kısmını Mardin emirine bırakıp Mardinlileri ödüllendirir. işte bu Hz. Muhammed (s.a.v.)'in ayak izi o zamanlarda bırakılan kutsal emanetlerin bir parçasıdır.

 

Kurban  Bayramı boyunca  yoğun ziyaretçi akınına uğrayan Medrese de  Turizm Rehberlerirnin olmaması ise  şikayetlere neden oluyor.

 

 

 

ARTUKLU HABER AJANAI-MARDİN

HABER:MEMET GÖKBALIK


28.3° / 15.8°
  • BIST 100

    9982,15%0,67
  • DOLAR

    32,41% -0,06
  • EURO

    34,81% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2434,19% -0,17
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00