Mardin`de `Bir Dünya Üreten Kadın Projesi` Hayata Geçiriliyor

Dicle Kalkınma Ajansının ev sahipliğinde Mardin`de `Bir Dünya Üreten Kadın Projesi` Hayata Geçiriliyor

27.01.2020 13:07:41 0
Mardin`de `Bir Dünya Üreten Kadın Projesi` Hayata Geçiriliyor

Dicle Kalkınma Ajansının ev sahipliğinde Mardin'de  'Bir Dünya Üreten Kadın Projesi' Hayata Geçiriliyor

 


Dicle Kalkınma Ajansının sahipliğinde gerçekleştirilen imza törenine Artuklu Belediye Başkanı Abdülkadir Tutaşı, Ömerli Belediye Başkanı Hüsamettin Altındağ, Derik Belediye Başkan Vekili Abdullah Osmanoğlu, Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Yenigün, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Vekili Mehmet Zeki Eryarsoy, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile GAP’tan temsilciler, Dicle ve Artuklu Üniversitelerinden öğretim görevlileri katıldı.

 

Ajans Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ yaptığı açıklamada bu projede kadınlarımızı ekonomik hayatta etkin kılmak için Mardin Kadınlarını Kalkındırma Kooperatifi kurarak kendilerini aktif hale getireceklerini söyledi. Kurulacak olan üretim merkezinde, yöresel ürünlerde katma değeri arttırmayı hedeflediklerini ifade etti. Genel Sekreterimiz “Başka ülkede bulunmayan 3009 endemik bitki ülkemizde yetişiyor. Kozmetik, tıbbi ürünlerin yanı sıra, besin değeri yüksek yiyecek üretimi konusunda kadınların toplumsal yapı içinde söz sahibi olmalarını ve bölgenin ekonomisine katkı sağlayarak örnek teşkil etmelerini istiyoruz. Böylelikle kırsal kesimde ekonomik göçü durdurarak herkesi köyünde, mahallesinde tutarak meydana getirilecek istihdam alanları sayesinde rahat bir yaşam sağlayacağız. Bu konuda üniversite, tarım müdürlükleri ile işbirliği içinde olacağız” dedi.

 

Mardin’in Artuklu, Dargeçit, Derik ve Ömerli ilçelerinde uygulanacak olan “Bir Dünya Üreten Kadın Projesi” SOGEP 2019 Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. SOGEP (Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı) öncelikle GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) ve DAP (Doğu Anadolu Projesi) kapsamındaki iller olmak üzere tüm ülke genelinde uygulanmaktadır. İstihdamın artırılması, sosyal içermenin, spor, kültür ve sanatın geliştirilmesi için sosyal alanlardaki projeleri destekleyen programdır.

 

Projenin amacı Mardin ilinde özellikle kırsal alanda yaşayan, sosyal yardımlarla geçimini sağlayan dezavantajlı ailelerin kadınlarından oluşan “Mardin Kadınlarını Kalkındırma Kooperatifleri” kurup geleneksel tarım bitkileri yerine katma değeri yüksek lavanta bitkisinin yetiştiriciliğini sağlamaktır. Mardin’de sosyo-ekonomik yoksunluk yaşayan kırsaldaki kadınlara iş kurmak için gelir getirici veya gelir arttırıcı yeni faaliyet alanlarının belirlenmesi, geliştirilmesi ve kadın kooperatifi eliyle yaygınlaştırılmasını sağlayarak kadınların geçim kaynaklarına erişiminin sağlanmasıdır.

 

Projenin hayata geçirilmesiyle birlikte bir kadın kooperatifi kurularak 200 kadına toplam 13 farklı sertifikalı çiftçilik ve kooperatifçilik eğitimi verilecek. Dargeçit ilçesindeki tarım arazisinde biri tam otomasyonlu olacak şekilde iki adet sera kurulumu yapılacak. Her biri 17 dekar büyüklüğünde 60 adet lavanta bahçesi, her ilçede de yaklaşık 255 dekar olacak şekilde toplam 1020 dekar alanda 800 Bin 400 adet lavanta bitkisi ekimi gerçekleştirilecektir. Bu 1020 dekar alanda damla sulama sistemi oluşturulacaktır. On tane tarla günleri etkinliği organize edilerek hasat sonrası elde edilen lavanta yağının kooperatif tarafından satış ve pazarlamasının yapılması sağlanacak.

 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


19.2° / 10.6°
  • BIST 100

    10276,90%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07