MARDİN`DE AMONYUM NİTRATLI GÜBRENİN TARIMSAL AMAÇLI KULLANIMI YASAKLANDI

Mardin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Amonyum Nitrat gübresinin tarımsal amaçlı kullanımı tamamen yasaklandığını ve çiftçilere satış yapılmayacağı belirtildi.

Mardin 30.01.2017 20:20:32 0
MARDİN`DE AMONYUM NİTRATLI GÜBRENİN TARIMSAL AMAÇLI KULLANIMI YASAKLANDI

Mardin  Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Amonyum Nitrat gübresinin tarımsal amaçlı kullanımı tamamen yasaklandığını ve çiftçilere satış yapılmayacağı belirtildi. 

 

Mardin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Amonyum Nitrat (yüzde 33 AN) gübresinin tarımsal amaçlı kullanımı tamamen yasaklandığını, çiftçilere satış yapılmayacağı, diğer yandan tarımsal amaç dışı kullanım için satış ve sevkiyatlarda ilgili firmalar bakanlıktan izin almaya devam edecekleri belirtildi.

 

Mardin     İl Gıda Ve Hayvancılık Müdürlüğü nitratlı gübrelere ilişkin yapılan açıklamaya göre, tarımda kullanılan nitratlı gübrelerin Amonyum Nitrat (33), Kalsiyum Amonyum Nitrat (26 CAN ve 21CAN), Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat gübrelerinin terör olaylarında el yapımı bomba imalinde kullanımı ile mücadele kapsamında, nitratlı gübrelerin satış ve sevkiyatı 08 Haziran 2016 tarihinde Bakanlığımızca durdurulduğunu ifade edildi, alınan karar sonrasında ilimizde faaliyet gösteren gübre bayilerin depolarında 832,25 ton nitratlı gübre yedi emine alınmış, mevzuat hükümlerine aykırı  hareket ettikleri tespit edilen 8 kişi hakkında idari ve adli işlem uygulandığı belirtildi.

    Ancak nitratlı gübrelerin bitkisel üretimde yoğun kullanım döneminin yaklaşması nedeniyle Bakanlığımızca alınan karar çerçevesinde çiftçilerimizin bu gübrelere olan ihtiyacını karşılamak amacıyla Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat gübrelerin satışının tamamen serbest bırakıldığı, Kalsiyum Amonyum Nitrat(26 CAN ve 21 CAN) gübrelerinin kullanımı ise kontrollü bir şekilde satış ve sevkiyatına izin verilecektir. Bunun için gübre alacak çiftçimiz, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) veya Tarımsal Üretim Kayıt Sistemine (TUKAS ) kayıtlı olma zorunluluğu getirilerek gübreyi İlçe Müdürlüklerimiz personeli tarafından çiftçilerin sistemindeki arazi ve ürün durumu göz önünde bulundurarak e-reçete düzenleyerek bayiden gübre satın alabilecektir.

 

   Çiftçilerimizin almış olduğu Kalsiyum Amonyum Nitrat (26 CAN ve 21 CAN) gübreyi tarlaya uygulayabilmesi için e-reçete ile birlikte İlçe Müdürlüğümüze başvuru yaparak tarlaya uygulanması için İlçe Müdürlüğümüz teknik elemanı gözetiminde gübreleme işlemi yapılması gerekir.

 

   Bir diğer nitratlı gübre çeşidi olan Amonyum Nitrat (33 AN) gübresi tarımsal amaçlı kullanılması tamamen yasaklandığı bildirildi.''

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN

    

 

 


24.9° / 14.9°
  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,48% 0,33
  • EURO

    34,67% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2406,59% 1,12
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00