MARDİN BİLALİ ŞENLİKLERİ 6 MAYIS TARİHİNDE BAŞLIYOR

Mardin Müzesi Yarım asır önce Mardin`de kaybolmuş bir geleneği ve ritueli daha günümüze taşıyor. 6 Mayıs Cumartesi günü Artuklu ilçesinin, Bilale ve civar köylerde yaşayan halkın katılımı ile unutulmaya yüz utmuş Bilâli şenliğini yeniden düzenliyor.

3.05.2017 00:44:04 0
MARDİN BİLALİ ŞENLİKLERİ 6 MAYIS TARİHİNDE BAŞLIYOR

Arkeolojik alanlardan, somut olmayan kültürel mirasa kadar insanlık mirasın korunması konusunda çok geniş bir yelpazede çalışmalarını yürüten Mardin Müzesi, yarım asır öncesine kadar bölgede varlığını sürdüren ancak bir takım sosyo-kültürel sebeplerden ötürü kaybolmuş olan Bilâli (Alımlı) Köyü’nün kadim “bereket duası ve yemek yeme” ritüelini yeniden canlandırarak günümüze taşıyor. 

 

Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan unutulmaya yüz tutmuş “Bilâli Şenliği”, Mardin’in Artuklu ilçesine bağlı Bilâli (Alımlı) Köyü’nde, 6 Mayıs Cumartesi günü, yöre halkının geniş katılımıyla yeniden hayat bulacak.

 

Bilâli (Alımlı) Köyü’nde ve Mezopotamya’da binlerce yıldır arpaların sararmasıyla birlikte hasat döneminin başlangıcında bereket ritüelleri gerçekleştirilirdi. Mayıs ayının ilk haftası içerisinde, köyün karşı tepesinde yer alan ve halk arasında Ziyareta Cehe Zera (Sarı Arpalar Ziyareti) olarak bilinen ziyarette, hem hasata hazırlık hem de bereketli bir hasat için dualar edilir, kurbanlar kesilirdi. Ardından ziyaret alanında yemeklerin pişirilip eş, dost, akraba ve komşularla paylaşıldığı; kırgınlıkların, küskünlüklerin sona erdirildiği ve gençlerin birbirlerini tanıma fırsatı buldukları bir şenlik düzenlenirdi. Bir nevi bayram niteliği taşıyan bu şenlik esnasında; dengbejler, davul-zurnacılar ve rebabcılar müzikleriyle buluşmaya renk katarken, birlikte halaylar çekilir ve çeşitli oyunlar oynanırdı. Şenlik boyunca alanda büyük bir pazar kurulur, Mardin'den gelen leblebici ve çerçiler tezgâh açarlardı. En son 1958'de kutlanan bu şenliğe; Mardin’in merkez ve çevre köylerinden (Yolbaşı, Ortaköy, Kütüklü, Zeytinli, Eski Kale,vb) gelenler başta olmak üzere binlerce insan katılırdı. Şenliklerin bitiminden sonra yöre halkı ekinlerin biçilmesine başlardı.

 

Mardin Müzesi, bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Bilâli Köyü’nü, Mardin’in kültür turizmi destinasyonlarından biri hâline getirmek amacıyla restore edilmesi için koruma altına alırken; gerçekleştirdiği sözlü tarih çalışmalarıyla da geçmişin izini büyük bir titizlikle sürüyor ve “Bilâli Şenliği” gibi unutulmaya yüz tutmuş gelenekleri canlandırmaya devam ediyor. Müzenin organizasyonu ile, 58 yıl aradan sonra ilk kez 2016 yılı mayıs ayında gerçekleştirilen “Bilâli Şenliği” hayal ettiğimiz hoşgörüye dayalı dünyanın temel dayanağı olan kültürlerin, yaşam biçimlerinin ve değerlerin gelecek nesillere aktarılması yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

 

Dinamik ve çağdaş müzecilik anlayışıyla halkın nabzını tutmaya devam eden Mardin Müzesi, somut olmayan kültürel ve tarihi mirasın korunmasını teşvik etmek amacıyla, bereket ritüeli geleneğinin yaşatılması ve sürdürülebilirliğini sağlanması için her yıl şenlik organizasyonunu üstleniyor. Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan “Bilâli Şenliği”nde, köy seyirlik oyunlarından geleneksel oyun atölyelerine, folklor gösterilerinden masal anlatımlarına, dengbejlerden, rıbab, davul ve zurnacılara, Mardin Müzesi Reyhani Müzik Ekibi’nden Kış Ruhu müzik grubuna kadar pek çok modern ve geleneksel icracı bir araya gelerek Mardin halkına ve katılımcılara unutulmaz bir şenlik heyecanı yaşatacak. Mezopotamya’da bereketli bir hasat için Sarı Arpalar Ziyareti’nde bereket ve rızık duaları edilmesinin ardından, 4.000 kişilik şenlik yemeği için 40 kurban kesilecek. Şenliğe şehirdeki STK’lar da katılacak.

 

Etkinlikler ücretsiz gerçekleştirilecek olup herkese bereketli olması dileğiyle

 

Tüm halkımız davetlidir.

 

BİLALİ ŞENLİĞİ programı

 

 

Tarih: 6 Mayıs 2017, Cumartesi

 

Saat: 12:30 – 18:30

 

Program:

Açılış Konuşmaları     12:30-13:00

Şenlik Yemeği                        13:00-14:30

Bilali Ziyareti’nde Bereket ve Rızık Duası 16:30

13:00-18:30 Arası

Geleneksel Oyun Atölyeleri ve Köy Seyirlik Oyunları

Geleneksel Müzik Dinletileri

Rıbab ve Davul Zurna

Mardin Müzesi Reyhani Müzik Ekibi

Grup Kış ruhu Konseri

Mardin Gençlik Evi Arbane Topluluğu

 

Ulaşım:            

Ücretsiz Servisler

Gidiş: 11:00 / 11:30 / 12:00 / 12:30 – Cumhuriyet Meydanı (Mardin Müzesi önü)

Dönüş: 17:30 / 18:00 / 18:30 / 19:00 – Alımlı Köyü

 

Yol Tarifi

Alımlı Köyü: Deyrulzafaran Manastırı’nın sağ tarafında bulunan toprak yoldan 4 km uzaklıkta.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN

 


25° / 13.5°
  • BIST 100

    10160,42%-0,13
  • DOLAR

    32,24% -0,06
  • EURO

    35,03% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2460,54% 0,60
  • Ç. ALTIN

    3945,17% 0,82