Mamak'ta bulgur kaynatma sezonu başladı
Mamak Kadın Kooperatifi’nde kış hazırlıkları telaşı başladı. Kazanlarda kaynayan buğdaylar zahmetli bir yolculuktan sonra bulgur olup kış aylarına hazırlanıyor.
Mamak Kadın Kooperatifi’nde kış hazırlıkları telaşı başladı. Kazanlarda kaynayan buğdaylar zahmetli bir yolculuktan sonra bulgur olup kış aylarına hazırlanıyor. Kaynayan buğdaylar, güneşte kurutulduktan sonra bulgur ve yarma olarak paketlenerek MAKKOP markası ile satışa sunulacak.
Reçelden salçaya kadar birçok ürünü geleneksel yöntemlerle üreterek, tüketicilerle buluşturan Mamak Kadın Kooperatifi, ata mirası tohumdan sarı buğdayı da bin bir emekle işleyerek sofralara ulaştırıyor. Mamak Kadın Kooperatifi üyesi on kadın, sarı buğdayı titizlikle yıkayarak, odun ateşi üzerindeki kazanlarda geleneksel yöntemle kaynattı. Kaynatılan buğdaylar güneşte kurumaya bırakıldı. Kuruma işleminin gerçekleşmesinin ardından öğütülecek buğdaylar, paketleme ve etiketleme işlemlerinden sonra bulgur ve yarma olarak satılacak.
Dev kazanlar kuruldu
Asırlardır devam eden bulgur kaynatma geleneği güncelliğini koruyor. Özellikle kırsal kesimlerde vazgeçilmez gıdalardan olan bulgur, yine büyük kazanlarda kaynatılarak, sofralardaki yerini alıyor. Her yıl hasattan sonra Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında tekrarlanan bulgur kaynatma geleneği Mamak’ta başladı. Mamak Kadın Kooperatifi üyesi kadınlar tarafından Mamak Belediyesi Üreğil Millet Bahçesi’ne kurulan büyük ocaklarda bir ton bulgur kaynatıldı.
Hem zahmetli hem keyifli
Yapılan işlemin hem zahmetli hem de keyifli olduğunu belirten kooperatif üyesi emekçi kadınlar, tüketiciler için yerel ve yöresel ürünlere öncelik verdiklerini belirterek, “Bu çok kıymetli bir ürün. Kunduru cinsi ata tohumundan yetişen buğdaydan olunca da çok daha kıymeti artıyor. Önce buğdayımızı güzel bir şekilde yıkıyoruz sonra dev kazanlarda kaynatıyoruz. Çıkardıktan sonrada seriyoruz. 2-3 gün kuruduktan sonra değirmene götürüp bulgur elde ediyoruz. Bu zahmete katlanmamızın nedeni köy usulü yapılan bulgurun lezzeti ve damakta bıraktığı tat hazır bulgurdan kat kat daha güzel olması. Bu kıymetli ürünü yöresel şekillerde işleyerek, bulgur olarak talep edenlere sunacağız” diye konuştular.
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA/MAMAK
-
1
DOĞAN BEKİN ÇOCUK ADALET SİTEMİNDE YAŞANAN SORUNLARI TBMM'YE TAŞIDI
-
2
TIP ÖĞRENCİSİ BERKAY’IN ADI ATA ÇİFTLİĞİ’NDE YAŞAYACAK
-
3
MOTO KURYELER ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU
-
4
ANKARA BÜYÜKŞEHİR KIRSALDAKİ ÜRETİCİYE CAN SUYU OLACAK
-
5
Bora Erkmen’in "Kronos Bilgeliği", Ceres Yayınları etiketiyle Yayınlandı
-
6
Ünlü Oyuncu Didem Balçın, Yazar Zeynep Kesler Özdoğan’ı Yalnız Bırakmadı
-
7
Mardin'de İstiklâl Marşı'nı Güzel Okuma Yarışmasında dereceye giren öğrenciler Ödüllerini Aldı
-
8
Mardin'de 18 Mart Şehitleri Anma Günü Dolayısıyla Mevlit Programı Düzenlendi
-
9
MARDİN'İN MİDYAT İLÇESİNDE 2 MİLYAR 600 BİN LİRALIK TOPLI AÇILIŞ TÖRENİ
-
10
Mardin TSO, sigorta sektörü temsilcilerini iftar programında buluşturdu
-
11
CHP NİLÜFER'DEN 2500 KİŞİLİK SOKAK İFTARI
-
BIST 100
16256,28%1,89
-
DOLAR
44,20% 0,08
-
EURO
51,01% 0,29
-
GRAM ALTIN
7128,82% 0,28
-
Ç. ALTIN
11584,42% 0,43



