MAKYAJ YAPAYIM DERKEN CİLDİNİZE ZARAR VERMEYİN

Güzelleşmek için kullanılan makyaj malzemeleri, çoğu zaman sağlığı tehdit ediyor. Başkalarının kullandığı kozmetik ürünleri kullananlar, çeşitli cilt rahatsızlıklarına kapı aralıyor.

Sağlık 8.09.2015 10:31:37 0
MAKYAJ YAPAYIM DERKEN CİLDİNİZE ZARAR VERMEYİN

Güzelleşmek için kullanılan makyaj malzemeleri, çoğu zaman sağlığı tehdit ediyor. Başkalarının kullandığı kozmetik ürünleri kullananlar, çeşitli cilt rahatsızlıklarına kapı aralıyor.

Lokman Hekim Ankara Hastanesi Dermatoloji Doktoru Saliha Kırbaş, en yakın arkadaşınızın bile olsa başkasının rujunun kesinlikle kullanılmaması uyarısında bulundu. “Kendi rujunuzu da başkasına vermeyin” diyen Kırbaş, “Şayet ruju paylaştığınız kişinin uçuk gibi bir enfeksiyonu varsa bu size geçebilir. Ancak rujunuzu arkadaşınıza vermek zorunda kalırsanız, bütün ruju çöpe atmaya da gerek yok. Rujun ucuna biraz kolonya damlatın ve sonra kağıt mendille silin” ifadelerini kullandı. Kırbaş, parfümerilerde tester olarak kullanılan rujların da denenmemesi gerektiğini aktardı.  

Maskara gözü tehdit ediyor

Maskaralarda bakteri bulaşma riskinin çok fazla olduğuna dikkati çeken Lokman Hekim doktoru Kırbaş, “Bu bakteriler arasında en korkulan, özellikle kornea enfeksiyonudur ve görmeyi kalıcı bir şekilde etkileyebilir” dedi.

Fırçalar mikrop yuvası

Makyaj malzemeleri arasında hijyenine dikkat edilmesi gereken, en önemli ürünlerden birinin de fırça olduğunu dile getiren Kırbaş, başkalarının fırçasının ciltte bakteri ve mikrop oluşmasına neden olabileceği uyarısında bulundu. Kırbaş, “Bu nedenle arkadaşınız dahi olsa başkasının fırçası kullanılmamalıdır. Fırçalar çok kolay bakteri ve mikrop barındırır. Sürekli ciltle temas halinde oldukları için alerji ve sivilce gibi durumlara neden olabilir” diye konuştu.  

Stantlardaki ürünlere dikkat

Parmakla sürülen makyaj malzemelerinde, elde biriken tüm bakterinin ürünün içine yerleşebileceğine işaret eden Kırbaş, “Eller yıkanmadığı taktirde makyaj malzemeleri mikrop yuvası haline dönüşebilir” dedi. Lokman Hekim doktoru Kırbaş, stantlardaki makyaj malzemelerine karşı ise şu uyarılarda bulundu:

Makyaj malzemesi stantlarında tanıtım amaçlı yer alan deneme ürünleri; uçuk, bakteri ve mikrop kapmanıza sebep olabilir. Bu ürünlerin, tanımadığınız birçok insan tarafından denenmesi rahatsız edici bir durum. Kozmetik alışverişlerinizi yaptığınız mağazaların hijyenik olduğundan emin olmalısınız. Denemeniz için sunulan ürünlerin dezenfekte edildiğine ve risk oluşturmamasına dikkat etmelisiniz. Sizden önce başkalarının denemiş olabileceği ve mikrop taşıyabilecek ürünleri denemeyi düşünmemelisiniz.”

 
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

25.1° / 14.8°
  • BIST 100

    10319,96%1,59
  • DOLAR

    32,26% 0,32
  • EURO

    35,15% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2469,04% 0,06
  • Ç. ALTIN

    3948,78% 0,40