MADENLİ: BALKONLAR NET ALANDAN ÇIKTI

Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, 1 Mayıs 2014`ten sonra teslim edilen konutlarda balkon ve teras gibi en az bir cephesi açık olan mekânların 150 metrekarelik net alan hesabına dahil edilmeyeceğini duyurdu.

24.06.2017 14:46:37 0
MADENLİ: BALKONLAR NET ALANDAN ÇIKTI

Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, 1 Mayıs 2014'ten sonra teslim edilen konutlarda balkon ve teras gibi en az bir cephesi açık olan mekânların 150 metrekarelik net alan hesabına dahil edilmeyeceğini duyurdu.

 

Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, Danıştayın sosyal ve kültürel ihtiyaçları karşılamak üzere sayılan çocuk parkı, bahçe düzenlemesi, havuz, pergole, kamelya, çim ekimi, spor alanı gibi alanların sosyal ihtiyaçların ortak kullanımından oluştuğuna karar verdiğini açıkladı. Bu yerlere ilişkin harcamalar nedeniyle yüklenilen KDV’nin de iade edilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Madenli, “KDV Genel Uygulama Tebliği’nde yer alan aksi yöndeki düzenleme iptal edildi. Böylece artık, binaların sosyal donatılarının KDV'sinin de iadesine karar verildi” dedi.

 

DANIŞTAY KARARINI VERDİ

 

Danıştay’ın inşaat sektörünün maliyetlerine büyük oranda katkı verecek sektör ile Maliye Bakanlığı arasında yaklaşık 3 yıldır süren ihtilaflı net alanın neye göre hesaplanacağına dair kararını verdiğini de söyleyen Başkan Demir, “Danıştay, yürütmeyi durdurduğu KDV Genel Uygulama Tebliği’nin ilgili bölümünü bu kez esastan iptal etti. Buna göre konutların net alan hesabı artık KDV Uygulama Tebliği'ne göre değil, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ne göre yapılacak. Buna göre, inşaatlarda KDV Tebliği’nin yürürlüğe girdiği 1/5/2014 tarihinden sonra teslim edilen veya edilecek olan konutlarda; açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibi en az bir cephesi açık olan mekânlar 150 metrekarelik net alan hesabına dahil edilmeyecek” ifadelerini kullandı.

 

SOSYAL DONATI VE PARKLAR DA DAHİL

 

Danıştay’ın kararının bir konuda da daha netlik sağladığını da ifade eden Başkan Madenli, “KDV Genel Uygulama Tebliği'nde; bir arada bulunan konutların ortak kullanımına ait olan sosyal ve kültürel ihtiyaçları karşılamak üzere düzenlenmiş çocuk parkı, bahçe düzenlemesi havuz, pergole, kamelya, çim ekimi, spor alanı gibi alanlara ilişkin konutun yapımı için zorunlu olmayan harcamalar nedeniyle yüklenilen KDV'lerin iade edilmeyeceği belirtilmişti. Danıştay’ın ise sosyal ve kültürel ihtiyaçları karşılamak üzere sayılan çocuk parkı, bahçe düzenlemesi, havuz, pergole, kamelya, çim ekimi, spor alanı gibi alanların sosyal ihtiyaçların ortak kullanımından oluştuğuna karar verdi. Bu yerlere ilişkin harcamalar nedeniyle yüklenilen KDV’nin de iade edilmesi gerektiğini belirtti. KDV Genel Uygulama Tebliği’nde yer alan aksi yöndeki düzenlemenin iptaline karar verdi. Böylece artık, binaların sosyal donatılarının KDV'sinin de iadesine karar verildi” şeklinde konuştu

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


26.4° / 16.1°
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,57% 0,32
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2508,54% 0,99
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22