Lokman Hekim Hastaneleri?nde işaret dili dönemi başladı

Türkiye?de engelli olmanın zor olduğunu belirten Lokman Hekim Hastanesi Sağlık Grubu İş Geliştirme ve Proje Direktörü Dr. Ali Yakut, ?Sokaklarda, caddelerde engelli görülmemesinin sebebi, engellilerimiz olmadığından değil, maalesef sosyal hayata katılmala

Sağlık 9.05.2017 12:38:57 0
Lokman Hekim Hastaneleri?nde işaret dili dönemi başladı

Erişilebilirlik, eğitim, çalışma hayatı ve sağlık. İşte Türkiye’de engellilerin en çok zorlandıkları, sıkıntıya düştükleri alanlar. Yani hayatın kendisi. Her ne kadar son yıllarda engellilerin sosyal hayatta karşılaştıkları engeller ortadan kaldırılmak istense de maalesef tam sonuca ulaşılamıyor.

 

Türkiye’de nüfusun yüzde 12.5’ini oluşturan yaklaşık 8.5 milyon engelli vatandaşın önünde pek çok sorun var. Ulaşım, sağlık, eğitim, insanların bilinçsizliği, sosyal hayata katılamama ve istihdam bu sorunlar arasında en ön sıralarda yer alıyor. Türkiye’de engelli olmanın zor olduğunu belirten Lokman Hekim Hastanesi Sağlık Grubu İş Geliştirme ve Proje Direktörü Dr. Ali Yakut, “Sokaklarda, caddelerde engelli görülmemesinin sebebi, engellilerimiz olmadığından değil, maalesef sosyal hayata katılmalarını sağlayacak ortamların çok fazla bulunmamasından kaynaklanıyor” dedi.

 

ENGELLİLERE FIRSAT EŞİTLİĞİ SAĞLANMALI

 

Engellilere her alanda fırsat eşitliği sağlanması gerektiğini ifade eden Dr. Ali Yakut, sadece engellileri istihdam etmenin yeterli olmadığını, aynı zamanda engellilerin dillerinden anlayan yardımcı personellerinde kurumlarda çalıştırılması gerektiğini söyledi. Lokman Hekim Hastanelerinde bu uygulamayı hayata geçirdiklerini vurgulayan Dr. Ali Yakut, sadece engelli çalıştırmadıklarını, aynı zamanda engellilere yardımcı olacak personel de çalıştırdıklarını söyledi.

 

SAĞLIK HİZMETLERİNDE ENGELLER ORTADAN KALKIYOR

 

Engellileri sağlık hizmeti alırken yaşadığı zorlukları ortadan kaldıracak yeni bir uygulamayı hayata geçirdiklerini kaydeden Yakut, “ Türkiye’nin mağdur kesimlerinden olan ve sayıları 3 milyonu aşan işitme engellilerin sorunlarına çare olmak için, işaret dilini bilen personel istihdam ediyoruz. Böylece engellilerin kendilerini en iyi şekilde ifade etmelerine sağlıyoruz” diye konuştu. 

 

İŞİTME ENGELLİ SAYISI 3 MİLYON

 

Söz konusu uygulamanın Tüm Türkiye’ye örnek olmasını umduklarını ifade eden Dr. Ali Yakut,  Türkiye’de engelli oranının yaklaşık yüzde 12 seviyelerinde olduğunu söyledi. Ülkemizde yaklaşık 3 milyon işitme engelli bulunduğunu aktaran Yakut, “Sadece Ankara’da 200 bin civarında işitme engelli vatandaşımız yaşıyor”  bilgisini verdi.

 

ENGELLİLERE İŞARET DİLİ BİLEN PROFESYONEL ELEMAN DESTEĞİ

 

Engellilerin hayatta karşılaştıkları en önemli sorunlardan bir tanesinin de iletişim kuramamaları olduğunu belirten Yakut, özellikle hastanelerde sağlık hizmeti alırken, bu sorunun pek çok probleme yol açabildiğini dile getirdi. Yakut, “İşitme engellilerimiz ne şikayetlerini söyleyebiliyorlar, ne de uygun tedaviyi alabiliyorlar. Türkiye’ye yakışmayan manzaralar ve sorunlar ortaya çıkabiliyor. Biz de Lokman Hekim Hastaneleri olarak işitme engellilerimize bu hizmeti verebilmek için bir proje başlattık ve hastanelerimizde işaret dili bilen sağlık alanında profesyonel elemanlar çalıştırma yoluna gittik” ifadesini kullandı.

 

“DERNEKLERLE FAALİYETE GEÇTİK”

 

Engellilerin hayatında sağlık alanının çok önemli olduğunun altını çizen Yakut şöyle konuştu:

 

“Sağlık, daha profesyonel bir alan ve alanında profesyonel kişilerle çalışılmasını gerektiriyor. Görevlendirilen kişiler bu standartları tam olarak karşılayamadılar. Bu yüzden biz direk işitme engelli dernekleriyle irtibata geçerek sağlık konusunda deneyimli, profesyonel eleman istihdam etmenin çok daha başarılı olacağını düşündük ve bu projeyi hayata geçirdik.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


19.2° / 10.6°
  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07