Libya`da Türkiye`ye karşı sinsi plan!

Yeniden Refah Partisi Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Doğan Bekin Libya`da Türkiyeyi devre dışı bırakmak için sinsi bir plan hazırlandığını ileri sürerek uyarılarda bulundu.

Gündem 7.05.2020 16:03:09 0
   Libya`da Türkiye`ye karşı sinsi plan!

Yeniden Refah Partisi Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Doğan Bekin  Libya'da Türkiyeyi devre dışı bırakmak için sinsi bir plan hazırlandığını ileri sürerek uyarılarda bulundu.

 

Halife Hafter ile Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, Türkiye'nin desteklediği Libya Ulusal Mutabakat  Hükümeti  ile Türkiye'nin arasını açmak için yeni oyun peşinde. 


Yeniden Refah Partisi Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Doğan Bekin, Türkiye'nin Akdeniz'deki çıkarları için önem arz eden Libya'daki iç savaş ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi. Bekin, Tobruk  merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ve darbeci General Halife Haftar’ın  Türkiye'ye karşı yeni oyun peşinde olduklarını aktardı.


Libya'da son gelişmeleri ne anlama geliyor?


Doğan Bekin yazılı açıklaması şöyle:


Geçen yıl nisan ayında Trablus’a yönelik operasyon başlatan ve geride kalan zaman içerisinde hiçbir varlık gösteremeyen Haftar, son dönemde Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin başlatmış olduğu ‘Barış Fırtınası Operasyonu’ sonucu Libya’nın batısındaki bir çok stratejik kenti  kaybetti. Haftar’ın Ulusal Mutabakat Hükümeti karşısında almış olduğu ağır yenilgi  açık darbe kararını almasını zorunlu kılan en önemli etmenlerin başında gelmektedir. Özellikle Haftar’ı destekleyen ülkelerde son dönemde baş gösteren ekonomik çalkantılar ve virüs ile mücadele sonucu ortaya çıkan sarsıntılı süreçte bu kararı almasında etkin olmuş olma ihtimali söz konusudur.


Halife Haftar’ın başında bulunduğu Libya Ulusal Ordusu Sözcüsü Ahmed Mismari’nin  Ramazan Ayı dolayısıyla, uluslararası topluluk ve dost ülkelerin girişimleri üzerine ateşkes kararı aldıklarını açıklaması da Haftar’a gücünü yeniden konsolide edebilmek adına  zaman kazanmaya yönelik beyhude bir girişim olarak  düşünülebilir."


Libya’daki son gelişmeler hiç şüphesiz Türkiye’yi de çok yakından ilgilendirdiğini hatırlatan Bekin, Libya’daki dengelerin bozulması durumunda Libya-Türkiye arasında akdedilen anlaşmanın geleceği de tartışılır hale gelebileceğini dile getirdi.


Türkiye'yi dışlamaya yönelik yeni sinsi plan devrede!


Bekin Libya'da Türkiye'yi devre dışı bırakmak için sinsi bir plan hazırlandığını ileri sürerek sözlerini şöyle sürdürdü: 
Türkiye ile yapılan anlaşmaya  başından beri  karşı çıkan Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ve sahada büyük çaplı güç kaybı yaşayan Libya Ulusal Ordusu Komutanı Halife Haftar’ın, bundan sonraki süreçte nasıl rol oynamaya çalışacaklarının sinopsisi de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlamıştır. Buna göre, Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’in, siyasi çözüm adı altında teklif ettiği öneriler tamamen Türkiye’yi dışlamaya yönelik sinsi bir planın gereğidir. Akile Salih, Başkanlık Konseyi’nin yeniden oluşturulmasını  ve  yeni konsey üyelerinin sadece konsey  dışından bir başbakan atayabileceklerini dillendirmesi, Türkiye ile yakın ilişki içerisinde olan Fayez al Sarraj’ı  başbakanlık görevinden devre dışı bırakmaya yönelik olarak okunabilir. Aynı  Akile Salih, destekçisi Halife Haftar konusunda ise; Libya Ulusal Silahlı Güçleri’nin ülkenin korunması ve güvenliği için görevlerini ifa etmekte olduklarını ve hiçbir şekilde zorlanamayacaklarını ifade etmekte olup, silahlı güçlerin aynı zamanda  Savunma Bakanı’nı da atamaya yetkili olacağını ifade etmesi bir tür askeri vesayeti çağrıştıran bir teklif olduğu ortadadır."

 

Libya'daki kaos derinleşebilir


Bekin, son gelişmeler doğrultusunda Libya'daki kaosun derinleşebileceğini ifade ederek,  "Tobruk  merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih , General Halife Haftar’ın istemleri doğrultusunda politik söylemlerle güç devşirmeye çalışarak  Trablus yönetimini tamamen etkisiz hale getirmeye çalışmaktadır. Oysa ki, Halife Haftar’ın tek taraflı olarak kendisini devlet başkanı ilan etmesi,  aynı zamanda kendisini Libya Ulusal ordusu başına getiren Temsilciler Meclisi’ni de yok sayması anlamı taşımaktadır. Akile Salih’in Haftar’ın meşru olmayan tutumunu  görmezden gelmesi ve Fayez al Sarraj’a yönelik politik  atraksiyon içerisinde olması son derece vahim bir durum ortaya çıkarmaktadır. Bu tutumun, Libya’nın ‘Doğu Libya’, ‘Batı Libya’ şeklinde yeni bir kaos ortamına sürüklenebileceğini göz ardı etmemek gerekir düşüncesindeyiz." şeklinde konuştu.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

HABER;ABDULLAH ORTAÇ


23.2° / 12.9°
  • BIST 100

    10208,7%1,62
  • DOLAR

    32,38% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2404,51% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00