Tarih: 19.07.2021 14:01

KURBAN BAYRAMINDA SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

Facebook Twitter Linked-in

 

Kurban Bayramında şeker ve tatlıya ek olarak kırmızı etin de fazla tüketilmesiyle rutin yeme alışkanlığı terk edilebiliyor ve bunun sonucunda bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Oysa küçük ama etkili beslenme önlemleri ile hem sağlığı korumak hem de bayram ikramlıklarının keyfi çıkarabilmek mümkün.

Türkiye İş Bankası grup şirketlerinden Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Esra Örün İncekara ve Bayındır İçerenköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Ayşe Korkmaz, verilen ikramları geri çevirmeden sağlıklı beslenmeye nasıl dikkat edileceğinin yollarını anlattı.

Kurban Bayramında şeker ve tatlı tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı da artıyor. Bayram kahvaltılarında başlayan et kavurmalarının yanı sıra, diğer öğünlerde de kırmızın etin tercih edilmesi ve porsiyon kontrollerinin yapılmaması sonucunda mide yanmaları ve bağırsak problemleri gibi bazı rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini belirten Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Esra Örün İncekara, bayramda yeme disiplininin olabildiğince korunmasının önemine dikkat çekti.

Bayındır İçerenköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Ayşe Korkmaz da, bu dönemde obezite, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, mide, diyabet hastalığı olan kişilerin sağlıklı beslenmelerine özellikle dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizerek, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kurban Bayramında da sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine dikkat edilmesi ve özen gösterilmesi gerekiyor. Yiyecek seçimi, porsiyon kontrolü ve besin gruplarının dengeli dağılması için alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğunun unutulmaması gerekiyor. Bayramda da sağlığımıza dikkat etmek istiyorsak, kırmızı et tüketimine, pişirme şekline ve etin saklama koşullarına dikkat etmeliyiz.”

KURBAN BAYRAMINA ÖZEL SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

Dyt. Esra Örün İncekara ve Dyt. Ayşe Korkmaz, Kurban Bayramında sağlığı korumak için dikkat edilmesi gereken tüm noktaları sıraladı:

ÖRNEK KURBAN BAYRAMI MENÜSÜ

Sabah  

§  Şekersiz çay ya da bitki çayı

§  Tam buğday ekmeği

§  1 - 2 dilim peynir

§  5 - 6 adet zeytin ya da 3 parça ceviz

§  Domates, salatalık, yeşillik

§  Kuru meyve

Ara Öğün                           

§  1 orta boy meyve


Ara Öğün

§  Yarım porsiyon sütlü tatlı ya da 1 orta boy meyve

 

Öğle-Akşam                     

§  1 -2 avuç içi kadar ızgara/haşlama et

§  Bol salata (yağsız, limonlu) ya da 1 tabak zeytinyağlı ya da haşlama sebze yemeği

§  Tam buğday ekmeği ya da az miktarda pilav ya da makarna

§  1 kase yoğurt

 

Ara Öğün           

§  Toplam 10-15 adet çiğ kuruyemiş

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —