KROMAŞ – RÖSLER TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ DR.TAYFUN SIĞIRTMAÇ İLE YAPTIĞIMIZ RÖPORTAJ

Türkiye’nin önde gelen imalatçı firmalarından Kromaş-Rösler Türkiye Genel Müdürü Dr. Tayfun Sığırtmaç ile faaliyet alanı ve 2021 hedeflerine yönelik yapılan röportaj....

Gündem 12.03.2021 17:44:00 0
KROMAŞ – RÖSLER TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ DR.TAYFUN SIĞIRTMAÇ İLE YAPTIĞIMIZ RÖPORTAJ
  • Türkiye’nin önde gelen imalatçı firmalarından Kromaş-Rösler Türkiye Genel Müdürü Dr. Tayfun Sığırtmaç ile   faaliyet alanı ve 2021 hedeflerine yönelik yapılan  röportaj....
  • Türkiye’nin önde gelen imalatçı firmalarından birinin Genel Müdür’ü olarak kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

 

1974 Bursa doğumluyum.. Bursa Anadolu Lisesinden mezun olduktan sonra Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimimi tamamladım. Daha sonra iş hayatımda da işletme ve finans üzere birkaç kez mikro MBA programı yaptım. İş hayatıma ise 1998 yılında Türkiye’nin en büyük sac işleme teknolojilerini üreten Durmazlar Makine’de başladım. 10 yıl bu firmada, son 3 yıl ARGE yöneticisi olarak görev aldıktan sonra Aktaş Holding’te Teknik Birimler Direktörü ve daha sonra Coşkunöz Holding’te de Arge ve Teknoloji Müdürü görevlerini yürüttüm. 2014 yılında ise Rösler Kromaş ile yollarımız kesişti ve yaklaşık 6 yıldır burada şirketin kaptan koltuğunda görev yapıyor ve ekibimle müşterilerimize yüzey işlem konusunda katma değer yaratmak için keyifle çalışıyoruz..

 

  • Kromaş Metal’in kuruluş aşamasından, organizasyon yapısından, faaliyet alanlarından, ürün ve hizmetlerinden bahseder misiniz?

 

Kromaş, 1991 yılında kurulan ve Türkiye’nin ilk yüzey işlem firmalarından bir tanesidir. Türkiye’de yaklaşık çeyrek yüzyıl yüzey işlem konusunda çok başarılı işlere imza attıktan sonra 2014 yılında yüzey işlem konusunda dünyanın en büyük firmalarından biri olan Alman Rösler Gmbh firması tarafndan strateik bir satınalma kararı ile alınmıştır.  Rösler ise globalde 13 farklı ülkede üretim lokasyonu olan 500 milyon Eur üzerinde cirosu ve Almanya’daki dev ArGe merkezi ile yüzey işlem konusunda dünyanın lider firmalarından bir tanesidir.

Kromaş olarak, İstanbul’daki fabrikamızda yüzey işlem teknolojileri konusunda üretim yapıyor, Kromaş ve Rösler markaları ile ürün ve hizmetlerimizi 100 yıllık Rösler deneyim ve birikimini de katarak hem Türkiye’ye hem de yurtdışına sunuyoruz.

Parçalar son kullanımları öncesi istenilen özellikleri karşılaması için bazı işlemlere tabi tutulurlar. Bu işlemler parçadan beklentiye göre farklılık gösterir. İşte bu noktada yüzey işlem, parçaya istenilen özellikleri kazandırmak için yapılan işlemlere verilen addır. Örneğin medikal alanda kullanılan implantların vücudumuzun bunları kabul etmesi ve bir enfeksiyon oluşturmaması çok parlak ve pürüzsüz olması gerekir. Ya da kuyumculuk sektöründe kolye, yüzük vb gibi değerli malzemeler satışa çıkmadan önce daha çekici olmaları için parlatılması gerekir.  Diğer taraftan, çalışan bir dişli sisteminde dişli çarkların sorunsuz çalışması için dişli üretimi sonrası üretimden kaynaklanan istenmeyen çapakların alınması başka bir taleptir.  Bir diğer örnek ise son dönemde üretim hayatımıza giren ve geleceğim üretim teknolojisi olarak bilinen Eklemeli Üretim teknolojisi yani 3D Printing ile üretilen parçalarının yüzeylerinin iyileştirilmesi gerekir. İşte biz tüm bu ve benzer beklentileri karşılayan yüzey işlem makine ve teknolojileri üretiyoruz.

Aslında herhangi parça üzerine bir özellik (parlaklık, pürüzsüzlük, matlık, eskitilmiş görüntü, vb.)  kazandırmak istiyorsanız yüzey işlem konusu ile ilgili mutlaka bir çalışma yapmanız gerekmektedir. Biz de işte tam o noktada müşterilerimizle Kromaş ve Rösler markaları ile buluşuyoruz. Çok sayıda sektöre hizmet veriyoruz.  Öncelikli sektörlerimiz arasında otomotiv ana ve yan sanayi, savunma havacılık, döküm-dövme, medikal, kuyumculuk, tekstik aksesuarları, gözlük,  mobilya aksesuarları, mermer, eklemeli üretim (3D Printing), mutfak gereçleri, bağlantı elemanları vb. sayabiliriz. 

Tüm bu ve diğer sektörlere Kumlama, Shot Peening (Bilyalı dövme), Vibrasyonlu Yüzey İşlem ve Sarf malzeme konularında makine ve çözümler sunuyoruz.

Son dönemde algımızın değişmesine neden olan ve özellikle bizi mutlu ve motive eden bir noktaya da değinmek istiyorum. Yaptığımız iş aslında mekanik bir iş olarak görülebilir. Fakat biz kendimizi sadece yüzey işlem çözümleri üreten bir firma olarak görmüyoruz. İnsanların hayatlarına ve duygularına dokunan bir firma olarak görüyor ve hissediyoruz. Makine ve teknolojilerimizin evlenme teklifi yapan bir erkeğin sevgilisine sunduğu yüzüğün parlaklığında, sevdiklerine lezzetli yemekler yapan bir kadının heyecanla tuttuğu tencere kulplarının pürüzsüzlüğünde, karşısındakine sevgiyle bakan gözler üzerindeki gözlük çerçevelerinde, evde aldığı yeni mobilyayı keyifle toplamaya çalışan birinin sıktığı cıvatada, keyifli bir sofrada yemek yenirken tutulan çatal bıçaklarda kullanıldığını bilmek bize ayrı bir heyecan ve mutluluk kaynağı oluyor. O yüzden “hayatın her alanındayız” diyoruz ve “insanların hayatlarına dokunmak” bizi bilanço ve gelir tablolarındaki rakamlardan daha çok motive ediyor.

Ciromuz son 5 yılda EUR olarak 2 katın üzerinde büyüdü ve ihracat oranımız %25’lerden %40 seviyelerine geldi. 20’nin üzerinde ülkede bayi ağı oluşturduk. Bu dönemde SAP ERP sistemimizi kurduk, kurumsal dönüşüm adımlarımızı atmaya başladık, yalın ve dijital dönüşüm programımızı başlattık, donanımlı bir test merkezi kurduk ve müşterilerimizin yüzey işlem ile ilgili tüm taleplerine deneyimli ekiplerimizle cevap veriyoruz.

 

  • Eğitim ve Ar-Ge yatırımlarına önem veren bir firma olarak Covid-19 pandemisinin etkisinde geçen 2020 yılını firma hedefleri bağlamında değerlendirir misiniz, Kromaş Metal’in 2021 hedefleri nelerdir?

 

Pandemi süreci bize bu dönemde çok şey öğretti. Bu dönemde özellikle iç verimlilik, yalın dönüşüm, üretimden veri toplama ve analiz, IK projeleri, yeni ArGe ve  ürün geliştirme projeleri gibi konulara ayırdık. Böylece hem pandemi öncesi yoğunluktan bakamadığımız önemli konuları masaya yatırma hem de pandemi sonrası zor olacak rekabet dönemine hazırlanma imkanımız oldu. Yeni normal aynı zamanda bize fiziki hareketliliğin bu kadar gerekli ve elzem olmadığını, %70-80 verimle de olsa dünyanın her yerinde verimli online görüşme ve toplantılar yapabileceğimizi de gösterdi

2020 yılını pandemi öncesi belirlediğimiz hedef seviyesine çok yakın kapattık. 2021 yılı için büyüme hedefimizi EUR olarak %10 gibi daha konservatif belirledik. Çünkü 2021yılının henüz geçmeyen pandemi etkisi, yurtiçindeki talebin sınırlı ve belli oranlarda kalması, yurtdışı pazarlarının açılmasının kademeli olacağı, yılsonuna kadar sürmesini beklediğimiz düşük kurun üretici üzerindeki baskısı, ADB’nin değişen başkanı ile global sahnede atacağı adımların henüz net olmaması gibi etkilerden dolayı kolay geçmeyeceğini düşünüyorum.

 

  • Kromaş Metal’in sektördeki konumu ve gücü paralelinde sizi rakiplerinizden ayıran özellikleriniz nelerdir, müşterileriniz neden sizi tercih etmeli?

 

Kromaş olarak Türkiye’de yüzey işlem makine ve çözümleri konusunda lider firmayız. Bizim gücümüz aslında müşteri odaklı bir firma olmamızdan geliyor. Arkamızda sektörün 100 yıllık global devi Rösler’in olması tabi ki çok önemli. Fakat Türkiye’deki başarı hikayemizin arkasında tüm süreçlerimizde müşterilerimizi ve onlara yarattığımız değeri dikkate almaya çalışmamız var. Müşterilerimize satış yapmaktan daha çok onlara çözüm üretmek ve değer yaratmayı hedefliyoruz.. Biz müşterilerimize makine satmadan önce mutlaka parçalarını test eder, sonuçlarını paylaşır, yarattığımız değeri (zaman, kalite, performans, maliyet) anlatır ve karşılıklı mutabık kaldıktan sonra satış süreçlerini yürütürüz.

 

  • Son olarak Endüstri 4.0 sonrası Endüstri 5.0’ın konuşulduğu dünyada endüstriyel üretim ve teknolojinin geldiği noktayı nasıl değerlendirirsiniz?

 

Teknoloji son hızla gelişiyor ve insanoğlunun bazen buna ayak uydurması bir yana anlaması bile zorlaşıyor. Endüstri 5.0 şu an için daha ayakları tam yere basmayan bir kavram ve henüz endüstri 4.0 gibi içselleştirilmiş değil. Fakat dijital dönüşüm ve  Endüstri 4.0 çok önemli ve her üreten toplumun geleceğini buna göre şekillendirmesi gerek. Çünkü artık IOT (Nesnelerin Interneti), Makinelerin Öğrenmesi, Yapay Zeka, Cobot (İnsan-Robot işbirliği), Büyük Veri İşleme gibi konular birer hayal ürünü değil gerçek ve üretim sahalarımızın bir parçası olmaya başladı. Tüm üretim yönetimlerinin bu teknolojileri anlaması ve belli oranda kullanması önemli. Bireyselleşen müşteri beklentilerine esnek, verimli, dijital ikizleri oluşturulan ve entegre üretim sistemleri ile cevap vermek, firmalar arasındaki farkı da ortaya koyacak.      

 

Şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-BURSA


26.4° / 16.1°
  • BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,50% 0,21
  • EURO

    34,71% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2489,07% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71