KORE GAZİSİNiN AYLA HATIRASI DUYGULANDIRDI

Gündem 26.01.2018 10:21:31 0
KORE GAZİSİNiN AYLA HATIRASI DUYGULANDIRDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından liseli gençlerde tarih bilincini canlandırma amacıyla hayata geçirilen Tarih Bilinci Uyandırma Projesi’ nin 3. sünde Kore ve Kıbrıs Savaşı gazileri gençlerle bir araya geldi.

 

Etkinlikte konuşan Kore Gazisi Terzi Mehmet Ziya Öztürk, filmlere konu olan Ayla ile ilgili hatırasını paylaşarak, savaşta Ayla üşümesin diye yeşil battaniyeden kaban yapıp üzerine giydirdiğini anlattı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Şehit Yakınları ve Gaziler Koordinasyon Birimi tarafından ‘Tarihi Bilinci Uyandırma’ projesi kapsamında düzenlenen etkinlikte gaziler ve öğrenciler bir araya geldi. Avcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bu yıl 3. gerçekleştirilen etkinliğe Türkiye Avrupa Yakası Muharip Gaziler Derneği Başkanı Albay Ahmet Kendigel, Kore Gazileri Aziz Erkmen ve Mehmet Ziya Öztürk Kıbrıs Gazileri Poyraz Nevruz, Kerim Kasar ve lise yönetimi ile öğrenciler katıldı.

 

Okula girişlerinde alkışlarla karşılanan gaziler Kore ve Kıbrıs savaşına ait anılarını gençlere aktararak vatan uğruna her an cepheye koşmaya hazır olduklarını ifade ettiler. Gaziliğin önemini ve yakın tarihin önemli savaşlarından ikisini anlatan 80 yaş üstü gaziler özellikle Kore’de yetim çocuklar için de mücadele verdiklerini anlattı. Kore Savaşında tüm yetim çocuklara sahip çıkmak için kahraman Türk Ordusu olarak Kore’de bir binanın Ankara Okulu adı ile kimsesiz çocukları koruyup yetiştirmek üzere açıldığı belirtildi. Kore?ye 1950?de giden ve savaşta küçük bir kıza sahip çıkan Astsubay Süleyman Dilbirliği?nin fedakârlığını anlatan ?Ayla? filminin de konuşulduğu organizasyonda Ayla ile o yıllarda tanışan Kore Gazisi Mehmet Ziya Öztürk de hatıralarını paylaştı.

 

Savaş öncesi terzilik yapan Öztürk ‘’ Ayla’yı o mücadeleden sonra yol kenarında bulduk. Anne ve babasını kaybetmiş, perişan haldeydi. Bizim Süleyman yüzbaşı onu muhafaza altına aldı ve ona Ayla ismini koydu. Aynı zamanda soğukta üşümemesi için sivil hayatta terzilik yapıyordum, yeşil battaniyeden ona kendi elimle kaban yaptım. Üşümesin diye onun üzerine giydirdik. Aynı zamanda yüzbaşı bana teşekkür etti” diye konuştu. Şehit aileleri ve gazilerin her daim yanında olan İBB’nin ‘Tarih Bilincini Uyandırma Projesi’ni takdirle karşılayan gaziler, okul yönetimi ve öğrenciler emeği geçenlere teşekkür etti. Organizasyon gençlerin yönelttiği sorular ve günün anısına gerçekleştirilen fotoğraf çekimi ile sona erdi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-İSTANBUL


16.3° / 7.1°
  • BIST 100

    8988,1%2,06
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,04% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2296,12% 0,83
  • Ç. ALTIN

    3841,94% -0,33