Konya Eski Sanayi esnafı tedirgin...

Konya'nın en eski sanayisi olarak bilinen Eski Sanayi Çarşısı, Kentsel Dönüşüm planlamaları çerçevesinde yapılacak olan çalışmalarla yıkılmaya başlanacak.

Gündem 14.11.2013 13:49:00 0
Konya Eski Sanayi esnafı tedirgin...

Konya’nın en eski sanayisi olarak bilinen Eski Sanayi Çarşısı, Kentsel Dönüşüm planlamaları çerçevesinde yapılacak olan çalışmalarla yıkılmaya başlanacak.

Konya Servisçiler ve Oto Yedek Parçacıları Derneği Başkanı Ömer Faruk Meydan, bu sanayinin 50 yıldır hizmet verdiğini, şehrin gelişimine katkı sağlamış, bugün Konya`da önemli noktalara gelen çok sayıda sanayicinin yetişmesinde vesile olduğunu söyledi.

Meydan, bugünlerde başlatılan çalışma ile burada bulunan 1450 esnafın yok olma pahasına bir karamsarlık yaşadığını ifade ederek, "Yeni çıkan yasa ile kentsel dönüşüm başlamıştır. Fakat bir zamanlar Konya’ya yön veren esnafların yok olması da gündeme gelmiştir. Bu esnaf kardeşlerimiz hepsi kendi iş alanında birer dehadır. Bu süreçte esnafların yerlerini yok pahasına almak veya kamulaştırmak vicdanla bağdaşmayan bir yaklaşımdır" dedi.

 

Meydan, eski sanayide yaklaşık 6 bin kişinin çalıştığını hatırlatarak, "Sayın yetkililere buradan seslenmek istiyorum; esnafı kaldırmaya kaldıracaksınız ama esnafı yok etme veya dükkanını kapatmaya zorlamak çok yanlıştır. Bu sanayi esnafı günlük geçimini zorlukla sağlayan kişilerden oluşmaktadır. Ayrıca Konya sanatkar yetiştiren en önemli merkezidir. Türkiye bir gün gelecek Avrupa ülkeleri gibi sanatkarın olmadığı ve yurt dışından sanatkar ithal eden bir ülke mi olacak? Bu uygulama tekrar gözden geçirilmelidir. Çin’in gelişiminde en önemli pay sanatkarlara aittir. Büyük sanayiciler hepsi birer sanatkardır, eğer ki bizim ülkemiz de gelişen bir ülke olacaksa ve tüm dünya ile rekabet eden bir ülke olacaksa; sanatkarlar olmak zorundadır" diye konuştu.

Bugünün küçük sanayicisinin geleceğin fabrikatörü olma olasılığının büyük olduğunu, fabrikatörlerin de oralardan yetiştiğini anımsatan Meydan, sonra şunları söyledi:

"Sanayi esnafına sahip çıkılması gerekiyor. Mevcut yerlerinin yok pahasına değil, değerinde alınması gerekiyor. Belediye olarak destek verilmesi gerekiyor. Eğer burası kaldırılacaksa uzun vadeli olanaklarla yer verilmesi gerekiyor. Yaklaşık 6 bin kişinin var olduğu yeri zorla kaldırmak, belediyeye rant getiren bir yer olarak görmek ve 20 katlı binaları dikmek yanlıştır. Biz çok şey istemiyoruz. Buradaki işyerlerinin değerinde alınması, yeni sanayi kurulaması için yer gösterilmesi, yeni işyeri yapımında da kolaylık gösterilmesini istiyoruz."

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek`e bir davette bulunduklarını da söyleyen Meydan, "Lütfen sanayi esnafı ile görüşün veya bir araya gelip derdimizi anlatalım. Eski sanayi esnafına mağdur olmayacak bir şekilde alt yapısı Belediye tarafından yapılmış bir yer istiyoruz. Bu esnafların. bankalardan kredi kullanmak zorunda kalmasın" şeklinde konuştu. 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-KONYA


26.8° / 15.2°
  • BIST 100

    10247,8%-0,86
  • DOLAR

    32,25% 0,06
  • EURO

    34,72% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2400,38% 0,31
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00