KONUT HESABI DÖNEMİ BAŞLIYOR

Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, devlet katkısıyla konut almak isteyenlerin, 26 Ağustos Cuma gününden itibaren bankalarda konut hesabı açtırabileceğini duyurdu

24.08.2016 13:32:30 0
KONUT HESABI DÖNEMİ BAŞLIYOR

Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, devlet katkısıyla konut almak isteyenlerin, 26 Ağustos Cuma gününden itibaren bankalarda konut hesabı açtırabileceğini duyurdu. Konut hesabı açıp asgari 3 yıl hesaba düzenli ödeme yapan vatandaşlara, konut edinim tarihinde, birikimin yüzde 20'sine varan oranda devlet katkısı sunulacağını söyleyen Başkan Madenli, söz konusu katkının 15 bin lirayı geçemeyeceğini ifade etti.
 
Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, Türk vatandaşlarının yurt içinde ilk  ve tek konut satın almalarını desteklemek amacıyla hayata geçirilen "konut  hesabı" uygulaması için bankalara 26 Ağustos Cuma gününden itibaren  başvurulabileceği bilgisini verdi. Konut hesabı uygulamasıyla  vatandaşların konut satın almaları için oluşturdukları birikimlerine yüzde 20'ye  varan oranda devlet katkısı sağlanacağını söyleyen Başkan Madenli, “5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 28. maddesi kapsamına  girenler hariç olmak üzere devlet katkısı ödemesine hak kazanmak için gerekli  şartların tamamını sağlayan Türk vatandaşlarının sisteme dahil olmak için nüfus  cüzdanlarıyla Türkiye'de kurulu mevduat veya katılım bankalarında TL cinsinden  mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açtırması gerekiyor” dedi.
 
DEVLET KATKISI 15 BİN TL’Yİ GEÇMEYECEK
Söz konusu katkının 15 bin lirayı  geçemeyeceğini de söyleyen Başkan Madenli, “18 yaşından küçükler için veli ya da vasisi hesap açtırabilecek. Bir  kişinin sadece bir konut hesabı olabilecek. Ortak hesaplar, konut hesabı olarak  değerlendirilmeyecek ve hesap bankalar arasında taşınamayacak. Yurt dışında yaşayan vatandaşların, Türkiye'de kurulu bankalardan  birinin bu ülkedeki şubesinde hesap açtırması kabul edilmeyecek. Türkiye'de  ikamet şartı olmadığı için yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da konut  yardımı alabilecek” şeklinde konuştu.
 
SİSTEMDE EN AZ 3 YIL KALINACAK
 
Konut Hesabı açılışında bir kereye mahsus olmak üzere, ödemelerin üst  sınırı olarak belirlenen bin liranın üzerinde, ancak 30 bin lirayı aşmayacak bir  tutar yatırılabileceğini de söyleyen Başkan Madenli, “Konut hesabının sadece Türk lirası cinsinden olması istenen  uygulamada, bankada hesap açtırmak yetmiyor, düzenli ödemeler yaparak sistemde en  az 3 yıl kalmak gerekiyor. Hesapta ne kadar fazla birikim sağlanırsa devlet  yardımı da o kadar yüksek olacak” ifadelerini kullandı.
HANGİ KOŞULLARDA DEVLET KATKISI KESİLECEK
Açılan konut hesabına ödenecek devlet katkısının hangi koşullarda sona ereceğinin de bilgisini veren Başkan Madenli, “ Aylık ödeme tercih edilecekse, bir dönemde 3 defadan fazla ödemenin aksatılması, 3 ayda bir  ödeme tercih edilecekse bir dönemde birden fazla ödemenin aksatılması, bir dönem  içinde konut hesabından 2'den fazla kez para çekilmesi, çekilen para sonrasında  hesapta kalan tutarın yatırılması gereken en az tutarın altında kalması  durumlarında hesaba devlet katkısı ödenmeyecek. Devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7 Nisan 2015  tarihinden itibaren başka bir konut edinenlere, katılımcının eşinden ve birinci  derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara ve devre mülklere de devlet  katkısı ödenmeyecek” diye konuştu.                         

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


28.6° / 15.4°
  • BIST 100

    10643,60%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04