Kızıltepe?de Eş Başkanlar Gazetecilerle Kahvaltıda Bir Araya Geldi

Türkiye?de sansürün kaldırılışının 111. yıldönümünde Kızıltepe?deki gazetecilerle bir araya gelen Kızıltepe Belediyesi Eş Başkanları Nilüfer Elik Yılmaz ve Zeyni İpek, Kahvaltılı toplantıda baın mensuplarının sorularını yanıtladılar.

24.07.2019 12:28:26 0
Kızıltepe?de Eş Başkanlar Gazetecilerle Kahvaltıda Bir Araya Geldi

Türkiye’de sansürün kaldırılışının 111. yıldönümünde Kızıltepe’deki gazetecilerle bir araya gelen Kızıltepe Belediyesi Eş Başkanları Nilüfer Elik Yılmaz ve Zeyni İpek, Kahvaltılı toplantıda baın mensuplarının sorularını yanıtladılar.

 

Kızıltepe Belediyesi Eş başkanları   Nilüfer Elik Yılmaz ve Zeyni İpek, gazetecilerin sansüre uğramadan ifadelerini özgürce dile getireceği günler dilediklerini belirterek, “Her türlü baskı ve şiddetten uzak, gazetecilerin özgürce ifade edecekleri, ifadelerinden dolayı yargılanmadığı bir gün geçirmelerini diliyoruz” dedi. Eş Başkanlar, 4 ayda yaptıkları çalışmaları ve önümüzdeki günlerde yapacakları projelere ilişkin gazetecilere bilgilendirmede bulundu.

 

Kızıltepe Belediyesi, Türkiye basınında sansürün kaldırılışının 111. yıldönümü nedeniyle her yıl 24 Temmuz’da kutlanan Gazeteciler ve Basın Günü’nde Kızıltepe’de çalışan gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltılı basın toplantısına Kızıltepe Belediyesi Eş Başkanı Nilüfer Elik Yılmaz ve Zeyni İpek, Kızıltepe Belediyesi Başkan Yardımcıları Dilber Sulhan ve Turgay Timur ile Kızıltepe’de görev yapan basın mensupları katıldı. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Kızıltepe Belediyesi Eş Başkanı Nilüfer Elik Yılmaz, 24 Temmuz 1908 tarihinde Türkiye basınında sansürün kaldırılması nedeniyle, her yıl 24 Temmuz gününün ‘Gazeteciler ve Basın Günü’ olarak kutlandığını söyleyerek, “Bugün, basında sansürün kaldırıldığı gün. Tam 111 yıl sonrasında yeniden sansür içinde karşılıyoruz bugünü. Sansürlerin olmadığı, gazetecilerin haber alma ve haber yayma özgürlüğünü en etkili şekilde kullanacakları bir gün olması hepimizin dileğidir. İnsanların bilgiye ulaşma, doğruları öğrenebilme ve kendi fikirlerini ifade edebilme özgürlüğünün olacağı günler hayatımızın vazgeçilmez unsurlarıdır. Özgür medyanın suç faaliyeti olarak görüldüğü ülkemizde, birçok gazeteci özgürlüklerinden alıkonuldu. Gazeteciler mesleklerinin gereklerini yerine getirmeye çalışırken hedef haline getiriliyor; darp ediliyor, şiddete maruz kalıyor. Yayın yasakları nedeniyle gazeteciler yayınlayamıyor, yazamıyor, çizemiyor ve düşünemiyor. Her türlü baskı ve şiddetten uzak, gazetecilerin özgürce ifade edecekleri, ifadelerinden dolayı yargılanmadığı bir gün geçirmeleri hepimizin isteğidir. Basın gününüzü kutlar, beraberce kutlayacağımız daha güzel günler dileriz. Sansürsüz bir gelecek yaratana kadar siz değerli gazeteci arkadaşlarımızla dayanışmamız devam edecektir” dedi.

 

 

Kızıltepe Belediyesi Eş Başkanı Zeyni İpek ise, basın mensuplarının kutsal bir görevi olduğunu hatırlatarak, mesleklerine büyük önem ve değer verdiklerini söyledi. İpek, gazetecilerin tarafsızlık ilkesine bağlı kalması gerektiğine de vurgu yaparak, halkın aydınlanması için mesleklerini her türlü zorluğa rağmen yapan gazetecilerin de olduğunu belirtti. İpek, sansürün bir daha olmadığı, gazetecilerin özgürce düşüncelerini ifade ettiği günlerin umudunu taşıdıklarını söyledi.

 

Gazeteciler, sansürün kaldırışının 111. yılının geride kaldığını; ancak sansürün halen muhalif basın üzerinde devam ettiğine ve Türkiye koşullarında özgür gazeteciliğin zorluğuna işaret etti. 

 

 

 

Kahvaltılı basın toplantısına katılan gazeteciler, eş başkanlara kentin sorunları ile ilgili sorular yönetti. Gazeteciler, Kayyum döneminde belediyenin sadece rötuş hizmetler yaptığını hatırlatarak, yeni yönetimin nasıl bir hizmet yapacağını sordu. Eş Başkan Yılmaz ise, rötuş hizmetlerin yerine kalıcı hizmetler yapacaklarını söyledi.

 

Kızıltepe’de yerel bir devrimin gerçekleştirilmesini talep eden gazeteciler, ilçe genelinde yaşanan kimi eksiklikleri dile getirerek, eş başkanlara sorular sordu. Yılmaz, 6 aylık faaliyet raporu hazırlayacaklarını ve kamuoyuna duyuracaklarını aktararak,  kendileri için önemli olanın halka hizmet olduğunu belirtti. Yılmaz, şöyle devam etti: “2 buçuk yılda ilçemizin her köşesinde büyük tahribatlar oluştu. Bu tahribatları 3-4 ayda bitiremeyiz. Her şey zamanla olacak. Bildiğiniz gibi asfalt çalışmaları başladı. Merkezden mahallelere doğru bir çalışma sürecimiz olacak. Üst yapı çalışmalarımızı en kısa sürede bitirmek için büyük bir çaba içerisinde olacağız. Asfalt çalışmalarımız tamamlandıktan sonra şehirde herhangi bir kazıya izin vermeyeceğiz.”

 

Yılmaz, şehir meydanı olarak bilinen Özgürlük Meydanı’nda bir düzenlemeye gideceklerini de duyurarak, “Özgürlük meydanı değişecek. Şu an için bir proje üzerinde çalışıyoruz. Projemizi tamamladıktan sonra kamuoyuna duyurusunu yapacağız. Bildiğiniz gibi meydan artık bir kıraathaneyi andırıyor. Bu görüntüden kurtulacağız. Meydanımız gerçek bir kent meydanı görümüne kavuşacak” diye konuştu.

 

 

 

Şehrin trafik ışıklarında dilenci çocuklar için sorulan sorulara da cevap veren Yılmaz, Zabıta birimlerinin daha aktif çalışmaları için gerekli talimatları vereceklerini belirterek, denetimleri sıklaştıracaklarını ifade etti. Kızıltepe’nin bazı mahallelerinde yapılan tandır evleri projesini soran gazetecilerin sorusunu da yanıtlayan Yılmaz, tandır evleri projesine devam edeceklerini söyledi.

Gazetecilerin sorularından sonra basın toplantısı sona erdi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN/KIZILTEPE


29° / 16.5°
  • BIST 100

    9722,09%0,80
  • DOLAR

    32,54% 0,01
  • EURO

    34,81% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2429,62% -0,01
  • Ç. ALTIN

    3994,55% -0,61